Zjistěte, zda zvládnete na svých starých zimních pneumatikách přejet ještě jednu sezónu. Přečtěte si, jak změřit hloubku dezénu. Vystačí zákonem stanovená hranice 1,6 mm pro bezpečné užívání pneumatiky?

Jak poznáte, že jsou staré pneumatiky zralé na výměnu? Jejich stav můžete z velké míry posoudit sám. Zkontrolujte, zda je hloubka dezénu odpovídající a zda se na pneumatikách neobjevilo žádné mechanické poškození způsobené během jejich používání. 

Hloubka dezénu

Podle našich předpisů je možné pneumatiky používat, dokud hloubka jejich dezénu neklesne pod 1,6 milimetru. Mnoho modelů pneumatik je vybavených indikátorem opotřebení TWI (z anglického Tread Wear Index), díky kterému je snadné zjistit, jestli se dezén přiblížil hraniční hodnotě 1,6 mm. Indikátor opotřebení  pneumatiky nabývá formy výstupku nebo kostky mezi drážkami dezénu. O existenci indikátoru informuje nápis TWI umístěný na boku pneumatiky. 

Některé zimní pneumatiky jsou vybaveny značkou ve tvaru vločky, jejíž zánik je výzvou k výměně pneumatik

Pozor! V zimních pneumatikách už hloubka dezénu menší než 4 mm nezajišťuje správnou trakci, proto je potřeba takovou pneumatiku vyměnit. 

Proč se mění zimní pneumatiky s hloubku dezénu menší než 4 mm?

V zimních podmínkách je nezbytná větší hloubka dezénu, protože během pohybu se musí pneumatika zakousávat do sněhu a současně sníh nebo vodu drážkami efektivně odvádět. V případě sjetého dezénu existuje velké riziko přilepení se sněhu na pneumatiku a současně zhoršení trakce. 

Testy nezávislé organizace ADAC ukazují, jakým způsobem se snižují výkony zimních pneumatik, když je dezén nižší než 4 mm. Prováděné testy byly srovnávány také s novými zimními pneumatikami. 

Přemýšlíte, jaké zimní pneumatiky namontovat na svůj automobil? Shlédněte naše tipy:
Nokian WR A3
Nokian WR D3
Goodyear Ultra Grip 9

Jak zjistit hloubku dezénu?

Kontrolu dezénu je možné provést pomocí posuvného měřítka, tužky a zápalky. Vystačí vložit zápalku mezi drážky dezénu a tužkou zaznačit jejich hloubku. Dále měřítkem změříme označenou zápalku. 

Zjištění hloubky dezénu pomocí zápalky, tužky a měřítka

Hledání nepravidelností na pneumatice

Prohlédněte pneumatiku se zvlášní pozorností věnované odchylkám od normy, jako jsou:

  • Praskliny
  • Vypouklá místa
  • Puchýře
  • Delaminace (viditelné poškození vrstev pneumatiky)
  • Příšné trhliny na bočních stěnách nebo na běhounu

Pokud si všimnete čehokoliv z výše vyjmenovaného, obraťte se na profesionální vulkanizační servis za cílem důkladnějšího prohlédnutí pneumatiky. 

Prasklá pneumatika

Sjetý dezén