Pneumatiky o rozměru 205/55 R16 jsou jedny z nejpopulárnějších. V tomto článku si klademe za cíl představit nejlepší současné modely v tomto rozměru a pomoci Vám tak s výběrem ideálních pneumatik do Vašeho vozidla.

Vlastní výběr pneumatik do automobilu má klíčový význam pro bezpečnost, pohodlí i výdaje spojené s cestováním. Jeden model se chová ideální v menším vozu městské třídy, jiný zase zajistí sportovní dojem z jízdy v silnějším automobilu. Naším cílem je ukázat možnosti pneumatik v rozměru 205/55 R16 a jejich přizpůsobení na různá vozidla. V první části článku naleznete rady spojené s výběrem pneumatik, ve druhé části potom představím výsledky testu ADAC na rok 2015.

 

 

Jak vybírat letní pneumatiky?

1. Rozměr pneumatik.

Absolutním základem je znát rozměr vlastních pneumatik. Teprve po zjištění aktuálně použitého rozměru na svém automobilu můžeme začít hledat nové pneumatiky. Rozměr pneumatik nasazených na automobilu j možné vyčíst na boční straně pneumatik nebo dále na nálepce nacházející se na předních dveřích vozu i na záklapce palivové nádrže. Doporučený rozměr naleznete také v manuálu vozidla.

2. Vyměnit dvě nebo čtyři pneumatiky?

Nejlepším řešením je výměna celé sady pneumatik. Dva různé páry znamenají různé brzdné dráhy, nestejnoměrnou přilnavost a odolnost vůči aquaplaningu. Navíc se dva páry pneumatik mohou ve vzájemné kombinaci chovat zcela jinak. Reakce vozu jsou občas obtížně předvídatelné, brzdění není tolik přesné, stejně jako další manévry.

3. Styl jízdy, roční dojezd, síla vozidla a třída pneumatik.

Každé vozidlo disponuj jinými výkony a každý řidič preferuje jiný styl jízdy (klidný, přiměřený nebo agresivní). To se odráží ve výběru samotné třídy pneumatik. Nejvyšší výkony zajišťují pneumatiky třídy premium. Takové pneumatiky jsou doporučovány především do silných vozů nebo řidičům vyznávajícím dynamický styl jízdy. Pneumatiky střední třídy jsou kompromisem mezi velmi dobrými výkony a cenou. A nakonec pneumatiky ekonomické třídy jsou doporučovány hlavně do menších vozů, řidičům s klidnějším stylem jízdy užívajícím automobil hlavně ve městě.

4. Stavba dezénu.

Rozlišujeme tři druhy dezénu. Během letní sezóny jsou oblíbené hlavně pneumatiky symetrické a směrové (přes zimu převažují směrové). Dezén asymetrických pneumatik se dělí na dvě části (vnější a vnitřní) a každá z nich odpovídá za různé skupiny výkonů (stabilita v zatáčkách, odvádění vody atd.). Asymetrické pneumatiky se tak stávají komfortní a důvěryhodné. Směrová stavba dezénu připomíná svým tvarem písmeno V (centrální část dezénu se shoduje se směrem jízdy). Charakteristickými výkony tohoto typu dezénu jsou dobré odvádění vody, ideální reakce na zrychlení a krátká brzdná dráha. Třetím druhem je symetrický dezén, jenž je v případě osobních pneumatik nejméně populární a používá se poměrně zřídka.

audi

Testovaný rozměr pneumatik je používaný
mimo jiné v kompaktních vozech značky Audi.

 

Pro koho letní pneumatiky 205/55 R16 V?

Pneumatiky  205/55 R16 V se staly velice oblíbenými. Není možné vyjmenovat všechny modely automobilů obouvajících tento rozměr pneumatik, ale mezi nejznámější patří:

Audi A3Audi A4Audi A6BMW seria 3
Ford FocusFord MondeoMercedes C klasaRenault Laguna
Seat LeonSkoda OctaviaRenault MeganeToyota Avensis
Skoda SuperbVW GolfVW Passat 
POZOR! Je nutné mít na paměti, že pneumatiky v rozměru 205/55 R16 V nejsou jedinou možností, jakou můžete namontovat ve výše uvedených modelech. Montáž konkrétního rozměru pneumatik závisí na takových faktorech, jako je generace automobilu, rok produkce, obsah, síla či verze vybavení. Rozměr pneumatik vhodný do Vašeho auta vyberete nejlépe za pomoci našeho vyhledávače: VÝBĚR PNEUMATIK DO VOZIDLA.

 

Do jakých vozidel se hodí pneumatiky 205/55 R16 V?

Vyjmenované modely automobilů jsou započítávány především do třídy kompaktní (C) a střední (D).

Kompaktní třída (skupina vozů typu C) je nejpočetnější a zaznamenává největší konkurenci. V této třídě se můžeme setkat s vozidly o kompaktní stavbě, ve kterých se pohodlně cestuje čtyřem osobám se středně velkými zavazadly. Taková vozidla mohou být úspěšně používána ve městě i na delších pojezdech. Skupina vozů D přináší kombinaci malých a velkých automobilů. Třída zahrnuje hbité hatchbacky, větší sedany a kombi, které bývají často označovány také jako nízkonákladové limuzíny. Na základě kompaktních vozů vzniká rovněž mnoho menších crossoverů a minivanů.

Třída větších a více pohodlných rodinných vozidel znamená skupinu D. automobily tohoto typu jsou větší než kompaktní vozy a pohodlně jimi může cestovat pět osob s většími zavazadly – díky velkým úložným prostorům. Od skupiny E se liší horším vybavením.

primacy

Nejlepší pneumatika v testu ADAC – Michelin Primacy 3.

 

Jaký typ pneumatik vybrat do těchto vozidel?

Automobily patřící do skupiny C a D mají velmi široký záběr, co se týče jejich použití. Proto je nejlepší vybírat do nich pneumatiky zajišťující všestranné a odpovídající rovnoměrné výkony. Tyto pneumatiky se musí osvědčit ve městě, mimo město, zajistit bezpečnost v různých podmínkách panujících na silnici a poskytnout zároveň pohodlné cestování.

Velkou pomocí ve výběru jsou jistě výsledky profesionálních testů pneumatik, například ADAC z roku 2015.

ADAC doporučuje v rozměru 205/55 R16 V zvláště tyto pneumatiky
 (v testu hodnocení „dobré“):


Michelin Primacy 3, Goodyear EfficientGrip Performance, Continental ContiPremiumContact 5, Dunlop Sport BluResponse, Pirelli Cinturato P7 Blue, Bridgestone Turanza T001.

Koupit vítěze testu ADAC – pneumatiku Michelin Primacy 3

Testováním prošlo 19 modelů pneumatik (pořadí podle získaných pozic):
 

Model pneumatiky 
1. Michelin Primacy 3 (dobrá)Podívejte se na nabídku
2. Goodyear EfficientGrip Performance (dobrá)Podívejte se na nabídku
3. Continental ContiPremiumContact 5 (dobrá)Podívejte se na nabídku
4. Dunlop SP Sport BluResponse (dobrá)Podívejte se na nabídku
5. Pirelli P7 Cinturato Blue (dobrá)Podívejte se na nabídku
6. Bridgestone Turanza T001 (dobrá)Podívejte se na nabídku
7. Fulda EcoControl HP (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
8. Hankook Ventus Prime 2K115 (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
9. Semperit Speed-Life (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
10. Vredestein Sportrac 5 (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
11. Falken ZE-914 (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
12. Nokian Line (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
13. Bridgestone Ecopia EP001S (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
14. Continental ContiEcoContact 5 (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
15. Michelin Energy Saver+ (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
16. Hankook Kinergy Eco K425 (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
17. Kumho HS51 (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
18. Kleber Dynaxer HP3 (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
19. Nankang Eco-2 (nedostatečná)Podívejte se na nabídku

 

Nejlepší pneumatiky v jednotlivých parametrech

Suchý povrchMichelin Primacy 3, Continental ContiPremiumContact 5
Mokrý povrchMichelin Primacy 3, Goodyear EfficientGrip Performance, Continental ContiPremiumContact 5, Dunlop Sport BluResponse, Pirelli Cinturato P7 Blue, Bridgestone Turanza T001, Nokian Line, Kumho HS51
HlukContinental ContiEcoContact 5, Hankook Kinergy Eco K425, Bridgestone Ecopia EP001S
Úspora palivaVšechny pneumatiky byly hodnoceny podobně jako "dobrá"
Odolnost vůči opotřebováníMichelin Energy Saver +, Michelin Primacy 3, Kleber Dynaxer HP3

 

Porovnání s jinými testy

Podle našich uživatelů jsou v daném rozměru nejlépe hodnoceny modely: Dunlop SP Sport BluResponse, Goodyear EfficientGrip Perfomance a Continental ContiPremiumContact 5.

V letošním testování organizace ACE/GTU dopadly v rozměru 205/55 R16 nejlépe pneumatiky: Goodyear EfficientGrip Perfomance, Continental ContiPremiumContact 5, Dunlop Sport BluResponse a Pirelli Cinturato P7 Blue. Přední příčky dobyté v tomto testu se zatím velice podobají zjištěním získaným organizací ADAC.

Uvedené příklady potvrzují, že výsledky testu ADAC nejsou náhodné a vítězné modely opravdu stojí za pozornost.

 

Metodika testů ADAC

Závěrečné hodnocení v testu ADAC je vypočítáno ze známek udělených v jednotlivých kategoriích. Největší váhu v případě letních pneumatik má přilnavost na mokrém povrchu (40 %). Velký význam má rovněž přilnavost na suchém povrchu a odolnost vůči opotřebování (obě vlastnosti se podílí na celkové známce z 20 %). Následuje spotřeba paliva (10 %) a hlučnost (10 %).

Hodnotící škála v testu ADAC je následující: „velmi dobrý“, „dobrý“, „uspokojivý“, „vystačující“, „neuspokojivý“. Ve výše prezentovaném testu nedobyla žádná pneumatika hodnocení „velmi dobrá“. Jako „dobré“ byly označeny: Michelin Primacy 3, Goodyear EfficientGrip Performance, Continental ContiPremiumContact 5, Dunlop Sport BluResponse, Pirelli Cinturato P7 Blue, Bridgestone Turanza T001. Jako vadná byla označena pneumatika Nankang ECONEX Eco-2. Zbylé modely byly hodnoceny jako „uspokojivé“.