Posláním německého automotoklubu ADAC je posilování bezpečnosti v rámci cestovního ruchu a také doporučování produktů nejvyšší kvality. Organizace každoročně testuje pneumatiky v populárních rozměrech a poukazuje na modely, které odpovídají nejvyšším standardům. Tak se pod lupu dostaly také pneumatiky v rozměru 175/65 R14 T.

Více než 100 let organizace získávala důvěru řidičů a renomé v motorovém světě. ADAC má více než 20 miliónů členů a jeho výzkum je brán celkově jako nejsměrodatnější a nejlépe verifikující marketingové tahy prodejců.

ADAC je jedna z nejprestižnějších moto-organizací na světě.

Test pneumatik v rozměru 175/65 R14 zaujme hlavně majitele kompaktních osobních vozů jako Honda Civic, VW Golf, VW Polo, Opel Astra, Corsa, Peugeot 206, Ford Fiesta. Takové vozy nejčastěji slouží rodinným cílům, proto by měli být jejich majitelé zvláště pečliví při výběru dobrých zimních pneumatik.

Pamatujte, že výběr rozměru pneumatik závisí nejen na modelu vozu, ale také na faktorech jako je rok výroby, síla motoru atd. Volbu Vám usnadní náš pomocník pro výběr pneumatik.

Nejlepší pneumatiky na nadcházející zimní období

Letošního testování se zúčastnilo 12 modelů v rozměru 175/65 R14. Mezi nimi se nachází představitelé:

Základní podmínkou účasti v testu bylo získání minimálně známky C na evropském štítku v oblasti brzdění na mokrém povrchu. Díky takému kritériu mohly být vybrány produkty, které se mohou ucházet o vítězství.

Zimní pneumatiky musí zvládat extrémní podmínky.

Mezi lidmi, kteří vybírali testované modely, byli představitelé automobilových organizací a institucí ochraňujících práva spotřebitelů. Přizvání nebyli výrobci.

Pneumatiky jsou analyzovány z hlediska jízdy na suchém, mokrém, zasněženém a zledovatělém povrchu, z hlediska generovaného hluku a jízdního komfortu a také ekonomického užívání a životnosti. V každé kategorii je možné získat známku od 1 do 5 jako ve škole.

ADAC klasifikuje pneumatiky jako velmi dobré, dobré, uspokojivé, dostatečné nebo nedostatečné.

MístoModelZnámka
1.Continental WinterContact TS860dobrá
2.Dunlop Winter Response 2dobrá
3.Firestone Winterhawk 3uspokojivá
4.Nokian WR D4uspokojivá
5.Goodyear Ultra Grip 9uspokojivá
6.Dębica Frigo 2uspokojivá
7.Esa+Tecar Super Grip 9uspokojivá
8.Sava Eskimo S3+uspokojivá
9.Vredestein Snowtrac 5uspokojivá
10.Pirelli Cinturato Winteruspokojivá
11.Semperit Master-Grip 2dostatečná
12.Nankang Snow SV-3nedostatečná

V letošních výsledcích byly dva modely oceněny jako dobré a až osm jako uspokojivých. V historii testů ADAC ještě žádný produkt nezískal známku velmi dobrý – ta je rezervována pro inovační řešení budoucnosti. Aktuálně nejlépe oceněné pneumatiky je možné označit za nejlepší na trhu.

Král Continental

Continental přichází s nástupcem modelu WinterContact TS850 – jedné z nejlépe hodnocených pneumatik v historii koncernu. Výrobci se podařilo tedy zkonstruovat ještě něco lepšího. Zatím vše poukazuje na to, že Continental WinterContact TS860 je minimálně tak dobrý jako jeho předchůdce.

 

Pneumatika je od roku 2016 zkoumána prestižními automobilovými organizacemi, které ji beze změny umisťují na přední příčky. V 18 prováděných testech s tímto modelem v různých rozměrech získal 17 krát první místo a jen jednou druhé místo.

Pneumatika Continental WinterContact TS860 je ceněna nejen experty, ale také samotnými řidiči. 99 % našich klientů po zakoupení doporučuje pneumatiku jiným řidičům. Proto nikoho nepřekvapí první místo v testu německého automotoklubu.

Podle specialistů ADAC se jedná o neobvykle vyrovnaný model, který se osvědčil na každém povrchu. Bezkonkurenční se stal na sněhu (známka 1,8). Za vysoké výkony odpovídají 3D drážky po celém povrchu dezénu a optimální gumová směs Cool Chili s velkým podílem křemíku.

Známka velmi dobrá pro Goodyear!

I když se pneumatika Goodyear Ultra Grip 9 nachází až na 5. místě v hodnocení ADAC, rozhodně zaujme v kategorii životnosti. Jako jediná mezi testovanými pneumatikami obdržela známku velmi dobrou, zřídka udělovanou za jednotlivé vlastnosti.

Dokonalý Dunlop

Na druhém místě se umístil experty uznávaný Dunlop Winter Response 2. Při testování získal pouze jednu známku nepatrně horší než Continental. Výjimkou je kritérium jízdního komfortu a hluku, kde se americká značka ukázala být lepší – kromě nižší pozice v celkové klasifikaci.

 

Letos ADAC ocenil Dunlop v rozměru 175/65 R14 za jízdu na mokrém (2,4) a na suchém (1,8), což je ohromným výsledkem. Tajemství úspěchu tkví ve směrovém dezénu s četnými lamelami v úhlu 45°, výborně odvádějícími vodu.

Pozitivní hodnocení specialistů se v tomto případě překrývají s hodnocením klientů Oponeo, kteří označují model jako velmi uspokojivý.

Koupit Dunlop Winter Response 2 v rozměru 175/65 R14

Uspokojivé znamená také dobré!

Osm testovaných modelů označil ADAC jako uspokojivé. I když v celkové klasifikaci jsou trochu dále za modely Continental a Dunlop, stojí za pozornost. Výběr pneumatik závisí samozřejmě na individuálních preferencích, o to více je důležité sledovat nezávislé výsledky.

 

Pneumatika Firestone Winterhawk 3 získala známku „uspokojivá“. Americká značka ze střední třídy pneumatik zajišťuje v porovnání s prvními dvěma modely větší jízdní komfort a generuje menší hluk (3,3). Ukázala se také lepší v reakcích na suchém povrchu (2,0).

Nejlepší modely v jednotlivých kategoriích*

Kategorie Nejlepší modelyZnámka

Suchý povrch
Firestone Winterhawk 3
Continental WinterContact TS860
Vredestein Snowtrac 5
2.0
2.3
2.3

Mokrý povrch
Continental WinterContact TS860
Dunlop Winter Response 2
Goodyear UltraGrip 9
1.7
1.8
2.2

Zasněžený povrch
Continental WinterContact TS860
Dunlop Winter Response 2
Semperit Master-Grip 2
1.8
1.9
2.0

Zledovatělý povrch
Continental WinterContact TS860
Dunlop Winter Response 2
Firestone Winterhawk 3
2.5
2.5
2.5

Hluk/Komfort
Pirelli Cinturator Winter
Firestone Winterhawk 3
Vredestein Sportrac 5
3.2
3.3
3.3

Úspora paliva
Esa+Tecar Super Grip 9
Dunlop Winter Response 2
Firestone Winterhawk 3
1.6
1.7
1.8

Životnost
Goodyear UltraGrip 9
Continental WinterContact TS860
Dunlop Winter Response 2
1.5
2.0
2.0

*čím nižší známka, tím lepší výsledek

Čemu věnovat pozornost při výběru nových pneumatik?

ADAC má důvod ke zkoumání kvality dostupných pneumatik. Správně vybrané pneumatiky jsou základem pro bezpečnou jízdu – obzvlášť v zimě. Pro vybrání ideálního modelu se vyplatí věnovat tomu trochu času.

Po rozhodnutí, jaký vybrat rozměr do daného automobilu, se podívejte na hodnocení expertů (jako je německý automotoklub) i na hodnocení jiných řidičů. Nápomocné mohou být připravené žebříčky hodnocení, opírající se o doporučení kupujících u Oponeo. Naši klienti měli příležitost vyzkoušet pneumatiky v různých situacích a podělit se o své zkušenosti s Vámi.

Pneumatiky vybrané do Vašeho vozu podle Vašich potřeb

Je dobré zaměřit se také na aspekty individuálních potřeb každého. Pokud máte k dispozici více peněz a najezdíte přes celý rok hodně kilometrů, vyplatí se investovat do pneumatik premium. Pokud ale chcete spíše ušetřit a přitom jsou pro Vás důležité i kvalitní výkony, zkuste modely střední a ekonomické třídy. Pokud chcete ušetřit čas sezónní výměnou pneumatik, zkuste se podívat na celoroční pneumatiky.

Velmi důležitý je výběr dezénu, který by měl odpovídat Vašemu jízdnímu stylu. U zimních pneumatik převládá směrový a asymetrický dezén. Letos byly nejlepší pneumatiky v rozměru 175/65 R14 vybaveny jenom směrovým dezénem (ve tvaru písmene „V“). Tento tvar dobře odvádí vodu a dokonale reaguje na zrychlení. Druhá možnost je zato více komfortní a stabilní, zvláště při projíždění zatáčkou.

Jenom na Vás záleží, jaké pneumatiky vyberete. Pamatujte, že když budete dbát o vlastní bezpečí na silnici, budete tak dbát i o bezpečnost ostatních.