Přečtěte si pár informací o tom, zda se vyplatí levnější používané pneumatiky nebo dražší nové pneumatiky.

Největší výhodou použitých pneumatik je jejich cena. Použité pneumatiky mohou být levnější dokonce až o 80% než nové pneumatiky. Nákup takových pneumatik se však i přes jejich výhodnou cenu nevyplácí, protože s sebou nese celou řadu rizik. 

 

Proč se nákup použitých pneumatik nevyplácí, přestože jsou levnější?

Hlavním důvodem je fakt, že průměrný uživatel není schopen samostatně zkontrolovat a dobře posoudit, v jakém stavu se použitá pneumatika nachází. 

Pneumatiky dostupné na tak zvaném sekundárním trhu mohou pocházet z vozidel po kolizi – v důsledku jakékoliv nehody na pneumatice mohou vzniknout poškození. Taková poškození nemusí být však nutně viditelná pouhým okem, mohou být spojená s vnitřní konstrukcí pneumatiky.

Stejně tak nejsme nikdy schopni potvrdit, že pneumatiky byly správně skladovány a používány.

Použité pneumatiky

 

Jaký muže mít vliv předchozí používání na stav pneumatik?

U použitých pneumatik se výrazně zvyšuje riziko vzniku poškození vznikajících během používání. Nesprávné předchozí používání nebo skladování může výrazně přispět k vadě, což se mimo jiné objeví rovněž na délce používání pneumatik zakoupených "z druhé ruky". V extrémních situacích pneumatika může prasknout nebo explodovat.

Odborníci se shodují, že plnou bezpečnost poskytují jen nové pneumatiky. V případě zimních pneumatik je bezpečnost ještě mnohem důležitější - kromě vzoru dezénu a užité směsi zde hraje roli především hloubka dezénu. Nová zimní pneumatika dosponuje obvykle hloubkou okolo 8-10 mm a garantuje tím nejméně dvě sezóny bezpečného používaní. Použité pneumatiky mají mělký dezén, což má vliv na bezpečnost na silnici, protože zimní pneumatiky s dezénem menším než 4 mm ztrácí výrazně své trakční vlastnosti.