Hledáte letní pneumatiky pro nadcházející sezónu? Nevíte, na co se přitom soustředit? Z následujícího článku se dozvíte, jak pneumatiky vybírat, a seznámíte se s modely, které německý automotoklub ADAC považuje za nejlepší.

Správně zvolené pneumatiky nejenže umožňují dosáhnout optimálních jízdních vlastností, ale jsou také zárukou bezpečné a pohodlné jízdy. Pneumatiky se od sebe liší v závislosti na svém určení, proto je před nákupem vhodné získat informace z několika různých zdrojů a zjistit, který model se nejlépe osvědčil na daném automobilu. V tomto článku Vám představíme pneumatiky, které pro letní sezónu 2016 otestoval a doporučuje německý automotoklub ADAC.

Jak si vybrat správné pneumatiky?

Před samotným nákupem můžete postupovat podle následujících kroků. Nejdříve musíte vědět, jakou velikost pneumatik budete potřebovat. Tento údaj naleznete na boční straně pneumatiky, dále na dvířkách palivové nádrže, v návodu k obsluze nebo na štítku poblíž dveří auta.

Vaše konečné rozhodnutí bude mimo jiné záviset na jízdním stylu, výkonu auta a vzdálenosti, kterou za rok najezdíte. Na základě těchto informací můžeme určit třídu pneumatik, která je nejvhodnější pro daný automobil. Nejlepší jízdní vlastnosti a nejdelší životnost garantují pneumatiky třídy Premium, které jsou určeny pro silné automobily. Kompromisem mezi cenou a kvalitou jsou pneumatiky střední třídy, které zajišťují vyrovnané jízdní vlastnosti. Pneumatiky ekonomické třídy jsou naopak volbou pro řidiče, kteří jezdí zejména ve městě, na krátké trasy nebo vlastní malý automobil.

 

CitroenC3

Citroën C3 je jeden z automobilů, který používá pneumatiky v rozměru 185/65 R15 H.

Měli byste se také zamyslet nad tím, zda vyměnit celou sadu pneumatik nebo pouze 2 kusy. Samozřejmě, že nejlepší jízdní vlastnosti zajistí pouze výměna všech pneumatik. Výměna pouze dvou nových pneumatik se projeví zhoršením vlastností během brzdění a automobil bude náchylnější ke ztrátě adheze a stability.

Před nákupem se musíte zorientovat v typech běhounů, protože tato část pneumatiky má zásadní vliv na celkové vlastnosti daného modelu. U letních pneumatik jsou přibližně ve stejném poměru zastoupeny pláště se směrovým a asymetrickým běhounem. Směrový běhoun se vyznačuje drážkami ve tvaru písmene „V“, které nejúčinněji odvádějí vodu, přičemž zajišťují rychlé osychání pneumatiky. Asymetrický běhoun v sobě naopak spojuje dvě odlišné části, které garantují optimální chování na suché i na mokré vozovce.

Pneumatiky 185/65 R15 H – pro která auta?

Pneumatiky v rozměru 185/65 R15 H patří k těm, které řidiči vyhledávají nejčastěji. Tuto velikost pneumatik používá řada oblíbených modelů aut, například:

Audi A4BMW 3Citroen C3Dacia Lodgy
Dacia LoganFiat PuntoHonda AccordHyundai i30
Mercedes A, COpel AstraPeugeot 207Peugeot 208
Volvo V40Volvo V70Volvo S40Mazda 626
UPOZORNĚNÍ! Nezapomeňte na to, že pneumatiky v rozměru 185/65 R15 H představují pouze jednu z možností pro Vaše vozidlo. Použití konkrétní velikosti závisí například na roku výroby, generaci vozu, zdvihovém objemu a výkonu motoru a také variantě vybavení. Při výběru nejlepší velkosti pneumatik pro Vaše vozidlo Vám pomůže náš průvodce výběrem pneumatik (konfigurátor).

Ve kterých autech se používají pneumatiky v rozměru 185/65 R15 H?

Pneumatiky těchto rozměrů obouvají zejména automobily, které patří ke segmentů B a C.

Segment B zahrnuje malé automobily s maloobjemovými motory, které disponují větším zavazadlovým prostorem než miniautomobily (segment A). Automobily této třídy umožňují pohodlně cestovat na delší vzdálenost čtyřem cestujícím.

Segment C je nejpočetnější a z hlediska konkurence nejsilnější segment na trhu osobních automobilů. Jedná se o vozidla nižší střední třídy, která představují kompromis mezi malými a velkými vozy. Tyto automobily pojmou pět pasažérů, ale pohodlně v nich budou cestovat 4 lidé se středním nákladem. Auta nižší střední třídy se osvědčila jak v městském provozu, tak i při jízdách na delší vzdálenosti.

Při výběru vhodných pneumatik 185/65 R15 H Vám mohou pomoc výsledky letošního testu automotoklubu ADAC.

 

Vredestein

Vredestein Sportrac 5 - vítěze testu ADAC

Test prověřil 16 modelů pneumatik (pořadí v tabulce podle umístění v testu)

ADAC v rozměru 185/65 R15 H doporučuje sedm modelů, které získaly hodnocení „dobré“:
Vredestein Sportrac 5, Continental ContiPremiumContact 5, Dunlop SP Sport Bluresponse, Goodyear EfficientGrip Performance, Hankook Kinergy Eco K425, Nokian Line, Kumho Ecowing ES01 KH27.

 

Koupit vítěze testu ADAC – pneumatiky Vredestein Sportrac 5

 

Model pneumatikyNabídka
1. Vredestein Sportrac 5 (dobrá)Podívejte se na nabídku
2. Continental ContiPremiumContact 5 (dobrá)Podívejte se na nabídku
3. Dunlop SP Sport Bluresponse (dobrá)Podívejte se na nabídku
4. Goodyear EfficientGrip Performance (dobrá)Podívejte se na nabídku
5. Hankook Kinergy Eco K425 (dobrá)Podívejte se na nabídku
6. Nokian Line (dobrá)Podívejte se na nabídku
7. Kumho Ecowing ES01 KH27 (dobrá)Podívejte se na nabídku
8. Sava Intensa HP (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
9. Infinity Ecosis (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
10. Michelin Energy Saver+ (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
11. Barum Brillantis 2 (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
12. Bridgestone Turanza T001 (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
13. Nexen N'Blue HD Plus (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
14. Semperit COMFORT - LIFE 2 (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
15. Nankang Green Sport Eco-2+ (dostatečná)Momentalně nedostupná
16. GT Radial Champiro VP1 2 (nedostatečná)Momentalně nedostupná

Nejlepší modely pneumatik podle daných kritérií

 

Suchá vozovkaVredestein Sportrac 5, Continental ContiPremiumContact 5, Dunlop SP Sport Bluresponse, Goodyear EfficientGrip Performance, Hankook Kinergy Eco K425, Nokian Line, Kumho Ecowing ES01 KH27, Michelin Energy Saver+, Barum Brillantis 2, Bridgestone Turanza T001, Nexen N'Blue HD Plus, Semperit COMFORT - LIFE 2, Nankang Green Sport Eco-2+ (známka „dobré“).
Mokrá vozovkaVredestein Sportrac 5, Continental ContiPremiumContact 5, Dunlop SP Sport Bluresponse, Goodyear EfficientGrip Performance, Hankook Kinergy Eco K425, Nokian Line, Kumho Ecowing ES01 KH27, Sava Intensa HP (známka „dobré“).
HlučnostInfinity Ecosis (známka „dobré“).
Úspora palivaVšechny pneumatiky byly hodnoceny známkou „dobré“.
Odolnost proti opotřebeníMichelin Energy Saver+, Barum Brillantis 2, Semperit COMFORT-LIFE 2,
GT Radial Champiro VP1 2 (známka „velmi dobré“).

Testy ADAC a hodnocení řidičů

Výsledky testu automotoklubu ADAC je dobré srovnat s žebříčkem pneumatik v rozměru 185/65 R15, který jsme připravili na základě recenzí uživatelů našeho portálu Oponeo (hodnocení podle řidičů naleznete zde).

Hodnocení odborníků se ve značné míře pokrývá s recenzemi našich uživatelů. Přestože se s testovanými pneumatikami shodují pouze dvě položky (Hankook Kinergy eco K425 a Barum Brillantis 2), řidiči, kteří zanechali komentář na našem portálu, vysoko hodnotí modely, které se objevily v čele testu ADAC.

První tři modely z žebříčku – Vredestein Sportrac 5, Continental ContiPremiumContact 5 a Dunlop SP Sport Bluresponse – získaly od našich uživatelů velmi vysoké hodnocení (konkrétně 5,1; 5,4 a 5,4). U těchto výrobků hodnotí pozitivně zejména jízdní vlastnosti na silnici a jízdní komfort. Řidiči, kteří používají tyto pneumatiky, stejně jako odborníci, kteří prováděli test ADAC, oceňují nízkou hlučnost, pokles spotřeby paliva, skvělé jízdní vlastnosti na suché a mokré vozovce a dlouhou životnost.

Podobně je tomu v případě dalších čtyř modelů, které získaly známku „velmi dobré“. Goodyear EfficientGrip Performance, Hankook Kinergy Eco K425, Nokian Line a Kumho Ecowing ES01 KH27 mají na našem portálu vysoké hodnocení – každý z těchto modelů je hodnocen známkou vyšší než 5,0. Tyto pneumatiky se vyznačují nejen spolehlivou přilnavostí a bezpečností za různých povětrnostních podmínek, ale také jízdním komfortem a úspornou jízdou.

Metodika testu ADAC

Konečné hodnocení testu ADAC tvoří známky, které model pneumatiky získal v jednotlivých kategoriích. Každé kategorii je přidělena jiná důležitost – nejvyšší má přilnavosti na mokru (40%), dále jízdní vlastnosti na suchu (20%) a odolnost proti opotřebení (20%). Hlučnost pneumatik je v konečném hodnocení zastoupena 10%, stejně jako vliv na spotřebu paliva.

Z tohoto rozložení důležitosti známek vyplývá, že pro ADAC jsou nejdůležitější vlastnosti, které zodpovídají za bezpečnost provozu a hned v závěsu za jízdní komfort. Stupnice automotoklubu ADAC používá hodnocení „velmi dobré“, „dobré“, „uspokojivé“, „dostatečné“ a „nedostatečné“. Tento systém důležitosti jednotlivých kritérií umožňuje vybrat nejlepší modely s univerzálními vlastnostmi. Zároveň pneumatiky, které vynikají v méně podstatných kategoriích, se nacházejí na nižších příčkách v tabulce.