Přemýšlíte o nákupu nových letních pneumatik na novou sezónu? Výrobci už nás zásobují reklamou na novinky s unikátními vlastnostmi, známí doporučují osvědčené modely a Vy přesto nevíte, co vybrat? Pomocnou ruku nabízí jako každoročně německý automobilový klub, který otestoval letní pneumatiky v jednom z nejpopulárnějších rozměrů 205/55 R16.

letni

Testy ADAC mohou pomoci při výběru letních pneumatik.

205/55 R16

Pneumatiky v tomto rozměru jsou montovány v mnoha známých vozech, jako například Škoda Octavia, Superb, Ford Modeo, Škoda Yeti, Ford Focus, Hyundai i30, Ford C-Max, Citroen C4, VW Passat a Sharan.

Co vlastně znamená populární rozměr a kde ho vůbec najdeme?

Soubor znaků se nachází na boční straně pneumatiky a v našem konkrétním případě označuje modely o šířce 205 mm a výšce profilu přibližně 112,75 mm (55% z 205 mm). Druhá číselná hodnota tedy znamená procentuální vyjádření poměru výšky boční stěny pneumatiky a šířky běhounu. Písmeno R se týká konstrukce pneumatiky – v našem případě se jedná o radiální pneumatiku, která je vyrobena z proměnlivých podélných vrstev v poměru k ose čela pneumatiky. Poslední číslice (16) určuje průměr posazení na disku, měřený v palcích. První dvě hodnoty mají jistou míru tolerance, avšak třetí hodnota musí být zcela přesná, aby pneumatika pasovala na disk.

K otázce ideálního zkompletování pneumatik a disků je dobré vědět, že je možné trochu rozměry pozměnit, avšak v omezené míře. Aby zůstaly zachovány pevnost a bezpečnost, rozdíl se musí pohybovat v rozmezí od +1,5 % do -2 %. S výměrem alternativního rozměru Vám může být nápomocná naše kalkulačka.

Aniž bychom tedy znaly rozměr pneumatik určený do našeho vozu, nemůžeme se do nakupování pouštět. Zatím se pojďme podívat na samotný test letošních výsledků.

Testy ADAC

Testy ADAC jsou uznávány jako jedny z nejvíce prestižních, i když jejich výsledky někdy vzbuzují vášnivé debaty a kontroverze. Nepopiratelnou výhodou je fakt, že testy jsou prováděny každý rok na každou sezónu a najdeme tu často novinky, o kterých jsme zatím mohli slyšet jenom z reklam nebo vůbec. Poskytují tak velmi cenné informace verifikující marketingovou prezentaci modelů a případně potvrzující výkony modelů.

Letos se pod lupu expertů dostalo 16 letních pneumatik v rozměru 205/55 R16 91 V. Modely byly hodnoceny z hlediska výkonů na suchém a mokrém povrchu, generovaného hluku a jízdního komfortu, úspory paliva a odolnosti vůči opotřebení.

Generální klasifikace

Umístění v testuModel pneumatikyZnámka
1.Michelin Primacy 3Dobrá (gut)
2.Bridgestone Turanza T001 EvoDobrá (gut)
3.Continental ContiPremiumContact 5Dobrá (gut)
4.Friestone RoadhawkDobrá (gut)
5.Hankook Ventus Prime 3 K125Dobrá (gut)
6.Semperit Speed-Life 2Dobrá (gut)
7.ESA+ Tecar Spirit 5 HPUspokojivá (befriedigend)
8.Kumho Ecsta HS51Uspokojivá (befriedigend)
9.Pirelli Cinturato P7 BlueUspokojivá (befriedigend)
10.Fulda EcoControl HPUspokojivá (befriedigend)
11.Giti Premium H1Uspokojivá (befriedigend)
12.Goodyear EfficientGrip PerformanceUspokojivá (befriedigend)
13.Nexen N'blue HD PlusUspokojivá (befriedigend)
14.Cooper Zeon CS8Uspokojivá (befriedigend)
15.Infinity EcosisDostatečná (ausreichend)
16.Vredestein Sportrac 5Dostatečná (ausreichend)

Nejlepší modely v jednotlivých kategoriích

KategorieNejlepší modelyZnámka
Suchý povrchHankook Ventus Prime3 K125
Michelin Primacy 3
Firestone Roadhawk
1,6
1,7
1,7
Mokrý povrchBridgestone Turanza T001 Evo
Semperit Speed-Life 2
Continental ContiPremiumContact 5
2,0
2,1
2,2
Hluk/komfortNexen N' blue HD plus
Michelin Primacy 3
Vredestein Sportrac 5
3,0
3,1
3,1
Úspora palivaContinental ContiPremiumContact 5
Vredestein Sportrac 5
Pirelli P7 Cinturato Blue
1,7
1,7
1,8
ŽivotnostMichelin Primacy 3
Pirelli P7 Cinturato Blue
Fulda EcoControl HP
1,0
1,5
1,5

Nejlepší letní pneumatiky v rozměru 205/55 R16 91 V podle ADAC

1. Michelin Primacy 3

Nejlépe hodnocenou pneumatikou v letošních testech se stal Michelin Primacy 3. Získal známku „dobrá“ s průměrnými body 2,1. Tento model vyhrál také v roce 2015, aby se o tři roky déle vrátil ve velkém stylu.

michelin

 

Michelin Primacy 3 získal nejlepší známky za:

  • Odolnost vůči opotřebení (1,0) – v této kategorii je lídrem bez diskuze. Díky patentované gumové směsi a zesílené konstrukci je pneumatika charakterizována výjimečnou odolností a spolehlivostí.
  • Výkony na suchém povrchu (1,7) – maximálně zkrácená brzdná dráha, stabilní projíždění zatáčkou a vylepšená pevnost díky asymetrickému inovativnímu dezénu.
  • Nízká úroveň hluku a jízdní komfort (3,1) – optimalizovaná stavba a složení gumové směsi (dává pneumatice optimální pružnost) minimalizují hluk a drhnutí.

Maskot Michelin (Bibendum) je nejznámější symbol na trhu s pneumatikami. Tento maskot se poprvé objevil v roce 1898, čtyři roky poté, co zakladatel firmy přišel s tím, že štos pneumatik na sobě připomíná lidskou postavu. Proč je bílý? Protože v té době měly pneumatiky barvu slonové kosti.

Koupit pneumatiky Michelin Primacy 3

2. Bridgestone Turanza T001 Evo

Druhé místo na stupni vítězů zaujala pneumatika Bridgestone Turanza T001 Evo, která získala v testech ADAC dobrou známku s průměrem 2,3. Tato pneumatika turistické série z dílny japonského koncernu byla navržena pro delší cestování autem.

bridgestone

 

Bridgestone Turanza T001 Evo je doporučována zvláště v oblastech:

  • Chování na mokrém povrchu (2,0) – četné zářezy a hluboké drážky v centrální části efektivně odvádějí vodu zpod čela pneumatiky a minimalizují riziko podklouznutí během deště.
  • Chování na suchém povrchu (1,9) – optimalizované body působení tlaku a vnější část pneumatiky zajišťují velmi dobrou trakci na suché silnici, plynulé projíždění zatáčkou a kratší brzdnou dráhu.

Název koncernu Bridgestone má původ ve jménu zakladatele firmy Shojiro Ishibashi, které by se dalo přeložit jako Stone Bridge (kamenný most).

Koupit pneumatiky Bridgestone Turanza T001 Evo

3. Continental ContiPremiumContact 5

Třetí místo v celkové klasifikaci získal model Continental ContiPremiumContact 5, který od roku 2012 (v různých rozměrech) vždy obsadí jedno z předních umístění v testech ADAC. V letošním roce získal stejnou průměrnou známku jako druhý Bridgestone Turanza T001 Evo (2,3). Jedná se každopádně o vyzkoušený a ověřený model, který stojí za pozornost.

conti

 

Continental ContiPremiumContact 5 si tuto pozornost zaslouží vzhledem k faktorům:

  • Úspora paliva (1,7) – optimalizovaná konstrukce dezénu a lehká a pružná gumová kompozice redukuje valivý odpor. Efektem je velmi ekonomická jízda.
  • Vyrovnané výkony na suché (2,2) i mokré vozovce (2,2) – asymetrický dezén se dělí na dvě části. Vnější odpovídá za přilnavost na suchém povrchu, transport pohybu volantem na pohyb kol a okamžité brzdění. Úkolem vnitřní části je potom efektivní odvádění vody zpod čela pneumatiky a předcházení jevu aquaplaningu a podkluzování. Centrální drážky a masivní bloky spolu s četnými lamelami posilují trakci a pevnost řízení nezávisle na podmínkách, jaké panují na silnici.

Co je zajímavé, Continental jako první provedl v roce 1953 profesionální test zimních pneumatik v extrémních podmínkách. Automobily s pneumatikami této značky jako první překonaly alpský průsmyk Svatého Gotarda, přitom si zachovali plně své vlastnosti i ve výšce 2112 m n.m.

Koupit Continental ContiPremiumContact 5

Jak jsou pneumatiky testovány?

Celý proces testování pneumatik organizací ADAC je dosti komplikovaný. Ale pouze díky přísným normám mají výsledky takovou váhu. Konkrétní model je opakovaně podrobován zkoušce, vždy se hodnotí jiný výkon. V letní sezóně jsou nejdůležitější parametry jako:

  • chování na mokré silnici (40 %),
  • chování na suché silnici (20 %),
  • životnost (20 %),
  • produkovaný hluk čili jízdní komfort (10 %),
  • vliv na spotřebu paliva (10 %).

Hodnotící škála má pět stupňů v následujícím formátu:

  • 1 – velmi dobrá (sehr gut),
  • 2 – dobrá (gut),
  • 3 – uspokojivá (befriedigend),
  • 4 – dostatečná (ausreichend),
  • 5 – nedostatečná (mangelhaft).

Co je ADAC?

ADAC je německý spolek řidičů a specialistů v oblasti motosportu. Zahrnuje 18 regionálních poboček v různých zemích. Je to druhý největší automobilový klub na světě – se svými více než 17 milióny členy. Hlavní podstatou fungování organizace je monitorování a usnadňování cestovního ruchu, motosportu a mototuristiky za současné ochrany uživatelů silnic a pokročilému rozvoji dopravy. Klub disponuje vlastními vozidly asistenční dopravní služby a provádí nejrůznější testy od pneumatik až po dětské autosedačky.

adac

Automobil asistenční služby ADAC.

Co ještě zjistit před zakoupením?

Letošní klasifikace ADAC je dobrým ukazatelem při výběru letních pneumatik. Pro rozšíření perspektivy doporučujeme seznámit se také s uživatelskými hodnoceními, štítky EU a popisy modelů od jejich producentů. Mějte na paměti, že na jedné ose by měly být montovány stejné pneumatiky a že pneumatiky by měly mít minimální hloubku dezénu 1,6 mm. To je norma daná zákonem, praxe však mluví o doporučované hloubce 3 mm. Takový dezén zaručuje bezpečnou a komfortní cestu.

Teď jste připraveni na novou sezónu. Šťastnou cestu!