Organizace ADAC provedla testování letních pneumatik v rozměru 215/65 R16. V článku najdete informace o nejlepších modelech vhodných do Vašeho vozidla, což Vám může usnadnit nákup letních pneumatik a lépe se zorientovat mezi nejlepšími pneumatikami na trhu.

Nákup letních pneumatik znamená pro řadu řidičů opravdové zlo. Výběr bývá náročný a po nákupu se ukazuje, že vybraný model nesplňuje všechna očekávání. Proto doporučujeme před konečným rozhodnutím projít testy pneumatik ve svém nebo podobném rozměru a seznámit se tak s nejlepšími produkty do daného vozidla.

Odpovídající výběr pneumatik Vám zajistí bezpečnou a komofrtní jízdu nezávisle na panujících klimatických podmínkách. Dobré pneumatiky přináší rovnoměrné výkony na vysoké úrovni. V článku prezentujeme modely v rozměru 215/65 R16, které prověřila organizace ADAC. Uvedený žebříček Vám umožní porovnání pneumatik navzájem a případně vybrat i pro sebe to nejlepší vzhledem k vlastnímu stylu jízdy a typu vozidla.

Přejděte přímo na výsledky testu, nebo čtěte dále.

Stojí za zmínku, že z uvedeného rozměru pneumatik čerpá více modelů automobilů (například BMW série 7, Chrysler Grand Voyager, Dacia Duster, Hyundai Tucson, Kia Sportage, Mitsubishi Pajero, Nissan Qashqai, Suzuki Vitara, VW Tiguan v závislosti na verzi vybavení a motoru). Výsledky testu lze také aplikovat na podobné (větší či menší) rozměry.

POZOR! Pokud si nejste jisti, jaké pneumatiky můžete montovat na svůj vůz, využijte našeho poradce pro výběr rozměru.

VW-TIGUAN

Pneumatiky byly testovány na vozidle VW Tiguan (fotografi: VW).

V testu bylo zkoumáno 15 modelů pneumatik
 (posloupnoust v tabulce podle umístění):

Model pneumatikyNabídka
1. Goodyear EfficientGrip SUVShlédněte nabídku
2. Cooper Zeon 4XS SportShlédněte nabídku
3. Firestone Destination HPShlédněte nabídku
4. Nokian Line SUV XLShlédněte nabídku
5. Pirelli Scorpion Verde XLShlédněte nabídku
6. Semperit Comfort-Life 2 SUVShlédněte nabídku
7. Uniroyal RainExpert 3 SUVShlédněte nabídku
8. Barum Bravuris 4x4Shlédněte nabídku
9. General Grabber GTShlédněte nabídku
10. Apollo Apterra H/PShlédněte nabídku
11. Hankook Dynapro HP2 RA33Shlédněte nabídku
12. BF Goodrich g-Grip SUVShlédněte nabídku
13. Bridgestone Dueler H/P SportShlédněte nabídku
14. Michelin Latitude Tour HPShlédněte nabídku
15. Yokohama Geolandar SUVShlédněte nabídku

Nejlepší modely pneumatik vzhledem k daným parametrům

Suchý povrchBridgestone Dueler H/P Sport
Mokrý povrchGoodyear EfficientGrip SUV, Uniroyal RainExpert 3 SUV
HlukHankook Dynapro HP2 RA33
Úspora palivaBF Goodrich g-Grip SUV
Odolnost vůči opotřebeníMichelin Latitude Tour HP

Zdroj: ADAC

Nejlepší pneumatiky v testu

V testu letních pneumatik do vozidel typu SUV ocenila organizace dva modely jako dobré (žádná z hodnocených pneumatik neobrdžela známku velmi dobrá): Goodyear EfficientGrip SUV a Cooper Zeon 4XS Sport. Tyto modely jsou charakterizovány nejlepším chováním v nejrůznějších podmínkách vzhledem k počasí – a to vlastně rozhodlo o jejich vítězství.

Až 11 modelů získalo v testu hodnocení uspokojivý – i mezi těmito pneumatikami naleznete modely, které by mohly splnit Vaše očekávání. Například na suchém povrchu je nejlepší pneumatika Bridgestone ze 13. místa. Uniroyal RainExpert 3 SUV ze 7. místa je stejně dobrý na mokrém povrchu jako Goodyear. Největší jízdní komfort zajistí pneumatika Hankook Dynapro HP2 RA33, nejúspornější jízda je potom na modelu BF Goodrich g-Grip SUV.

Dva modely získaly v testu slabší ocenění: jako přípustná byla oceněna pneumatika Michelin (avšak ta garantuje nejdelší životnost ze všech uvedených) a jako nedoporučovaná Yokohama Geolandar SUV.

Detailní tabulku se všemi výsledky naleznete zde.

Hodnocení získané v testu ADAC je složeno ze známek obdržených ve všech parametrech. Každému parametru je tedy připosována váha – největší váhu má přilnavost na mokrém povrchu (40 %), dále výkony na suché vozovce (20 %) a odolnost vůči opotřebování (20 %). Emitovaný hluk během jízdy má vliv 10 % na celkové hodnocení, stejně tak jako spotřeba paliva během používání dané pneumatiky.

suv

Vítěz testu - Goodyear EfficientGrip SUV.

Chci koupit vítěze testu ADAC – pneumatiky Goodyear EfficientGrip SUV

Chcete koupit nejlepší pneumatiky?

Během nákupu pneumatik se vyplatí dbát několika zásad a získat co možná nejvíce informací. Nemusíme zdůrazňovat, jak podstatná a základní je vdomost rozměru pneumatik. Pokud si nejste jistý, na jakých pneumatikách jezdí Vaše auto, můžete doporučovaný rozměr vyčíst u záklapky na palivo, na nálepce na hraně dveří u řidiče, v manuálu vozidla nebo jednoduše na aktuálně namontovaných pneumatikách (i když zde je občas možné, že je namontován jiný rozměr než ten doporučovaný výrobcem).

Mnoho řidičů uvažuje také nad zakoupním pouze dvou kusů pneumatik. Takové řešení není doporučováno. Ježdění na dvou druzích pneumatik (jiné na přední ose a jiné na zadní) e umožněno zákonem, avšak takové nastavení negarantuje předvídatelné reakce vozidla v náročnějších podmínkách – dva různé páry pneumatiky znamenají dvě různé přilnavosti a jiné charakteristiky ovládání. Vozidlo se může stát nedotáčivé nebo naopak přetáčivé.

Klienti se často dotazují na tvar dezénu. V případě letní pneumatik se používá asymetrický nebo směrový dezén. První z nich je považován za nejmodernější, ale všechno závisí na preferenci řidiče a na způsobu užití.

Směrový dezén se vyznačuje drážkami ve tvaru písmene „V“. Drážky efektivně odvádí vodu a dbají o bezpečnost na mokrém povrchu. Asymetrický dezén se dělí na dvě části odpovídající za výkony na suché i mokré silnici a zajišťují také tichou práci pneumatiky. Zcela obecně lze říci, že směrové pneumatiky jsou nejlepší na vodu a asymetrické poskytují nejvyrovnanější výkony.

Před nákupem je dobré seznámit se s hodnotami uvedenými na štítku EU, ty případně porovnat s výsledky testů a s uživatelskými hodnoceními.