Výběr pneumatik není nikdy jednoduchá věc. Pro řidiče, který není odborník, většina z nich vypadá stejně. Jak praví oblíbené přísloví, ďábel se skrývá v detailu. Výrobci se předhánějí v použití konstrukčních řešení, která vedou k tomu, že daná pneumatika má šanci poskytnout lepší vlastnosti než jiná nebo se osvědčit v poněkud jiných podmínkách. 

Pro nás, řidiče, to má jen samé výhody. Při nákupu pneumatik můžeme přizpůsobit výběr svému stylu jízdy, výkonu automobilu, očekáváním a možnostem peněženky. Orientaci v nabídce jednotlivých výrobců usnadňují testy pneumatik, které provádějí motoristické organizace a časopisy. K nim patří také organizace ACE a GTÜ.

Od zimních pneumatik vyžadujeme dobré jízdní vlastnosti na uježděném i v rozbředlém sněhu nebo vodě.

 

Čím se zabývají organizace ACE/GTÜ?

ACE je zkratka názvu Auto Club Europa. Jedná se o automobilový klub, který vznikl v roce 1965 a který sdružuje více než půl milionu řidičů, čímž se řadí na druhé místo z hlediska členské základny (po ADAC). Sídlo této organizace je ve Stuttgartu. V rámci ACE působí síť asistenčních služeb a spolupracujících autoservisů, které nabízejí členům klubu atraktivní slevy na své služby.

Naopak GTÜ je jeden z německých ústavů technického dozoru (konkurenční vůči DEKRA a TÜV). Firma vznikla v roce 1981 a provádí nezávislé technické zkoušky vozidel, poskytuje znalecké služby, zpracovává zprávy o nehodách, provádí homologaci různých výrobků atd. GTÜ sídlí také ve Stuttgartu.

Výsledkem spojení sil a zkušenosti těchto dvou organizací je každým rokem nový test pneumatik. Jejich práce a zkušební metody vedou k tomu, že testy pneumatik, které provádějí, jsou považovány za výjimečně důvěryhodné.

Continental ContiWinterContact TS850 – nejlepší pneumatika v testu.

Continental ContiWinterContact TS850

Continental ContiWinterContact TS850

 

Které vlastnosti zimních pneumatik jsou nejdůležitější?

Především je důležité chování na uježděném a v rozbředlém sněhu. Každý se někdy dostane do situace, kdy uvízne ve sněhu, dostane smyk v zatáčce, má problémy s řízením nebo dlouhý brzděním. Dobré zimní pneumatiky musejí garantovat klidnou a bezpečnou jízdu. V typicky zimních podmínkách dopadl v testu nejlépe model Dunlop SP Winter Response 2.

Dunlop SP Winter Response 2

Dunlop SP Winter Response 2

Následně je v pořadí mokrá vozovka. Déšť a tání jsou velmi častým jevem v období pozdního podzimu a brzkého jara. Zimní pneumatiky musejí účinně odvádět vodu a zajišťovat stabilitu na mokré silnici. V této konkurenci v testu ACE/GTÜ vyhrála pneumatika Continental ContiWinterContact TS850

Svůj význam má také přilnavost na suché vozovce. Vhodně navržená pneumatika zajistí, že při vyšších teplotách a suché vozovce nebudete pociťovat charakteristické „plavání“. Podle ACE/GTÜ byla na suché vozovce nejlepší pneumatika Firestone Winterhawk 2 EVO.

Řada řidičů klade důraz také na spotřebu paliva. Čím vyšší valivý odpor pneumatiky (vyplývající z její hmotnosti, šířky atd.), tím je potřeba více energie k jízdě automobilu. Efektem je zvýšená spotřeba paliva. A vyšší spotřeba znamená také vyšší emise spalin do atmosféry. Z hlediska úspornosti a ekologie dopadla v tomto testu nejlépe pneumatika Continental ContiWinterContact TS850.

Některé organizace a časopisy sledují také jízdní komfort (hlučnost a tlumení nerovností), které nabízejí zimní pneumatiky. V případě zimních pneumatik to však nemá až takový význam, protože v tomto období je nejdůležitější bezpečnost. Kritérium pohodlí přichází v úvahu spíše v případě letních pneumatik. Organizace ACE/GTÜ netestovaly pneumatiky z hlediska jejich jízdního komfortu.

Prohlédněte si, které modely pneumatik byly zkoušeny organizacemi ACE/GTÜ a které dopadly jako nejlepší v kategorii 185/60 R15. Za pozornost stojí fakt, že pneumatiky 185/60 R15 se používají v těchto automobilech: Citroen C3; Opel Adam; Hyundai i20; Opel Meriva; Peugeot 1007; Renault Clio; Renault Modus; Seat Ibiza; Škoda Octavia; Toyota Yaris a VW Polo.

 SníhMokrá vozovkaSuchá vozovka

Prostředí/
 rentabilnost

Počet bodůHodnocení ACE 
1. Continental 
 ContiWinterContact TS850
74704532221velmi doporučenaOtevřít nabídku
2. Dunlop
 SP Winter Response 2
75694328215velmi doporučenaOtevřít nabídku
3. Michelin
 Alpin A4
73654326207doporučenaOtevřít nabídku
4. Firestone
 Winterhawk 3
64654730206doporučenaOtevřít nabídku
5. Nokian
 WR D3
66614829204doporučenaOtevřít nabídku
6. Goodyear
 UltraGrip 8
70584626200doporučenaOtevřít nabídku
7. Pirelli
 Snowcontrol Serie 3
69544225190doporučenaOtevřít nabídku
8. Vredestein
 Snowtrac 3
63574426190doporučenaOtevřít nabídku
9. Fulda
 Kristall Montero 3
68434329183podmíněně doporučenáOtevřít nabídku
Maximální
 počet bodů
80806040260