Pokud Vám nedá spát výběr zimních pneumatik, možná Vám dokážou pomoci výsledky testů ADAC. Nezávislé automobilové organizace každoročně pořádají náročné testy, které detailně popisují vybrané modely pneumatik. Zjistěte, jaké pneumatiky byly přezkoušeny a hodnoceny organizací ADAC pro tento rok – a určitě uděláte to nejlepší rozhodnutí při koupi.

Velmi často se testů účastní novinky, které se teprve dostaly do prodeje. Výsledky testů jsou většinou jedním z prvních hodnocení těchto modelů, které řidiči znali zatím pouze z reklamy.

zima

 

Test zimních pneumatik v rozměru 215/65 R16 H zahrnoval 16 modelů. Tato velikost je často montována ve větších osobních automobilech nebo v automobilech typu SUV, například Kia Sportage či Honda CR-V. Stojí zato mít však na paměti, že pneumatiky v tomto rozměru nejsou jedinou možností použitelnou ve jmenovaných vozidlech. Výběr konkrétního rozměru záleží na roce výroby vozidla, na jeho generaci, síle motoru, objemu nebo verzi vybavení.

Jestliže si nejste jisti rozměrem, jaký vybrat do svého vozidla, vyzkoušejte naší kalkulačku, která Vám pomůže zjistit, jaký rozměr se hodí právě Vám.

Novinky značky Bridgestone a Semperit se nezúčastnily testování a následného hodnocení výsledků, protože během jejich průběhu ještě tyto produkty nebyly dostupné.

Celková klasifikace výsledků testu.

Nejlepší modely pneumatik v jednotlivých oblastech.

Nejlepší přilnavost na suchém povrchu.Dunlop Winter Sport 5, Goodyear UltraGrip Performance Gen-1, Nokian WR D4, Michelin Alpin 5, Sava Eskimo HP2, Continental WinterContact TS 850 P SUV, Pirelli Scorpion Winter, Fulda Kristall Control HP2, Hankook i*cept RS2 W452, Nankang Snow SV-2
Nejlepší přilnavost na mokrém povrchu.Dunlop Winter Sport 5, Goodyear UltraGrip Performance G1, Michelin Alpin 5, Continental WinterContact TS 850 P SUV, Pirelli Scorpion Winter Fulda Kristall Control HP2, Avon WV7, Uniroyal MS plus 77
Nejlepší přilnavost na zasněženém povrchu.Dunlop Winter Sport 5, BF Goodrich g-Force Winter 2, Nokian WR D4, Sava Eskimo HP2, Continental WinterContact TS 850 P SUV, Barum Polaris 3, Uniroyal MS plus 77, Hankook i*cept RS2 W452
Nejlepší přilnavost na ledě.Dunlop Winter Sport 5, BF Goodrich g-Force Winter 2, Goodyear UltraGrip Performance G1, Nokian WR D4 Michelin Alpin 5, Sava Eskimo HP2, Fulda Kristall Control HP2, Apollo Apterra Winter, Hankook i*cept RS2 W452, Firestone Destination Winter
Hluk.Semperit Master-Grip 2
Spotřeba paliva.BF Goodrich g-Force Winter 2, Goodyear UltraGrip Performance G1
Odolnost vůči opotřebení.BF Goodrich g-Force Winter, Michelin Alpin 5, Sava Eskimo HP2, Continental WinterContact TS 850 P SUV, Hankook i*cept RS2

Nejlepší zimní pneumatiky v rozměru 215/65 R16 H podle ADAC

1. Dunlop Winter Sport 5

Jako nejlepší v celkové klasifikaci se ukázala pneumatika značky Dunlop, která se mnoha řidičům spojí s motosportem. To má své opodstatnění. Dunlop Winter Sport 5 garantuje nejlepší výkony majitelům automobilů se sportovním charakterem tak, aby si mohli užívat plných vlastností vozu i v zimním období.

Dunlop Winter Sport 5 je nástupcem velmi populárního modelu Dunlop Winter Sport 4D, který se stal originální výbavou pro Mercedesy třídy C.

Dunlop

 

Nová verze oblíbeného modelu je vybavena moderním tvarem dezénu, který utváří nejnovější výrobní generace. Pneumatika je charakterizována širokými drážkami odvádějícími vodu – právě ty odpovídají za udržení všech výkonů pneumatiky v zimě na nejvyšší možné úrovni.

Koupit pneumatiky Dunlop Winter Sport 5

Systém lamel umístěných na pneumatice se „vkousává“ do povrchu a udržuje tak odpovídající přilnavost. Proto se automobil perfektně rozjíždí, zrychluje a přesně brzdí – dokonce i při jízdě ve velmi náročných podmínkách.

2. BF Goodrich g-Force Winter 2

Druhé místo na stupínku vítězů obsadila pneumatika střední třídy BF Goodrich g-Force Winter 2. Zimní speciál této značky přináší velmi dobré výkony, jaké se příliš neliší od výkonů pneumatik třídy premium. Přitom jsou dostupné za poměrně výhodnou cenu.

BFGoodrich

 

Směrový tvar dezénu s hustě rozesetými lamelami a drážkami odpovídá za velmi dobrou přilnavost pneumatiky během jízdy na zasněžené vozovce. Odvádějící drážky efektivně odvádějí vody a umožňují rychlé vysušení pneumatiky. Díky tomu styčná plocha dezénu a povrchu navzájem neklouže a umožňuje rychle zabrzdit a akcelerovat.

Koupit pneumatiky BF Goodrich g-Force Winter 2

Při výrobě modelu byla použita gumová směs vysoké kvality. Ta zajišťuje odpovídající pružnost v nízkých teplotách a je poměrně lehká, což se odráží v menším valivém odporu pneumatiky.

3. Goodyear UltraGrip Performance G1

Goodyear je jedna z nejčastěji hodnocených značek v testech nezávislých automobilových organizací, což je dobrý důkaz kvality pro klienty věrné této značce. Další a další pneumatiky dodávané na trh jsou stejně dobré nebo lepší než jejich předchůdci a sama společnost Goodyear je známkou nejvyšší kvality.

Goodyear

 

Model Goodyear UltraGrip Performance G1 je charakterizován hlubokými obvodovými drážkami, které odpovídají za odvádění vody zpod pneumatiky. Díky tomu se vozidlo vyhne podkluzování při dešti nebo sněhové nadílce.

Koupit pneumatiky Goodyear UltraGrip Performance G1

Pneumatika byla vyrobena z ekologické gumové směsi, aby měla co možná nejmenší vliv na životní prostředí. Lehká konstrukce způsobuje snížení valivého odporu, což má významný vliv na spotřebu paliva. Směrový a mnohanásobně přetínaný dezén perfektně odvádí vodu a zajišťuje lepší ochranu před vznikem aquaplaningu. Inovativní stavba dezénu garantuje nejenom nejvyšší možný jízdní komfort, ale také pomalé a rovnoměrné sjíždění gumy. Pneumatika v sobě spojuje všechno, co očekáváme od zimních pneumatik.

Jak jsou pneumatiky testovány?

Přezkoušení jednotlivých modelů je dost komplikovaný proces, protože každá pneumatika je testována několikrát, vždy znovu speciálně pro konkrétní vlastnost. Každá z popisovaných kategorií má popsanou hodnotu.

Nejdůležitější parametry zohledňované v testech:

  • Přilnavost na mokrém povrchu (30 %)
  • Výkony na sněhu (20 %)
  • Chování na suchém povrchu (15 %)
  • Jízda na ledě (10 %) a odolnost materiálu (10 %)
  • Spotřeba paliva (10 %)
  • Pneumatikou emitovaný hluk (5 %)

Rozměr, dezén a třída kvality – co je potřeba vědět před nákupem pneumatik.

Rozměr pneumatiky – ještě než koupíte vybraný model pneumatiky, vyplatí se shlédnout ty, které máte zrovna namontované (pokud kupujete automobil z druhé ruky). Měly by odpovídat doporučení výrobce vozu. Potřebné informace naleznete například na vnitřní straně klapky od palivové nádrže. Pamatujte, že špatně vybraný rozměr pneumatik může být příčinou velmi závažných nehod a vést k poškození vozidla.

Jednotné vybavení – nejlepším řešením je namontovat stejné pneumatiky na přední i zadní osu. To zajišťuje jízdní komfort a pozitivně ovlivňuje jízdní vlastnosti.

Tvar dezénu – nejpopulárnější u zimních pneumatik je směrový dezén, protože velmi dobře odvádí vodu a sníh. Pokud ale vybíráte celoroční pneumatiku, je lepším výběrem asymetrický vzor dezénu.

Hodnocení – při hledání nejlepšího produktu je dobré seznámit se s popisem výrobce, evropským štítkem pneumatiky, s výsledky testů i s názory jiných řidičů. Pamatujte, že výběr pneumatiky závisí na mnoha faktorech: typu vozidla, množství najížděných kilometrů, místě bydlení a stylu jízdy.