Zimní gumy jsou způsobilé k jízdě v letě? Jaké je riziko?

Specialisti doporučují výměnu zimních pneumatik na nové když jejích hlubokost je menší než 4 mm. To až kolem poloviny hlubokosti nových, mímo že zákon minimalní hlubokost 1,6 mm. Mnoho řidiči se zamýšlí o opotřebení zimních pneumatik v letě.

Během používaní dezénu zimní pneumatiky ztrácejí část sezónních vlastnosti – mluví specialisti ADAC. Co vice „ojeté” zimní pneumatiky (dezén menší než 4mm) nevykazují velkých defektu v porovnání s letními pneumatikami s malým dezénem. Užívaní sezónních pneumatik má vliv na přírodní prostředí – neznečišťujeme ojetými pneumatikami.

 

Zimní pneumatiky – jak se chovají létem?

Největší nedostatek zimních pneumatik v porovnání s letním obutí,  výpada jako dlušší dráha brzdění a rychlejší akvaplaning. Dráha brzdění podle ADAC se  při 100km/h vzrůsta dokonce o 16 m než na letních pneumatikách.

Zimní pneumatiky se rovná rychlejší opotřebení dezénu, protože jsou vyráběné s mělkých gumových směsí, poskytujících lepší provozní vlastnosti v nízkých teplotách. Spotřeba dezénu má vliv na spotřebu paliva.

 

Celoroční pneumatiky letem

Popsané vady se týkají také celoročních pneumatik, zvláštně modely, jež dobře fungují za zimní počasí. Celoroční pneumatiky jsou projektovaný podobně k zimním.

 

Zimní pneumatiky letem – v nízké teplotě a na mokré vozovce

Ostatní jízdní vlastnosti neliší se moc, zvláštně během zimních dnu. Situace se mění spolu se vzrůstem teploty a zatížení vozidla. Zvláštně na teplé a suché vozovce nebo po zatížení vozidla, přilnavost a stabilita vozidla na zimních pneumatikách je menší. Během zatáčení vozidlo jede jak na kluzké vozovce.

Na mokré vozovce největší role mají hlubokost a profil dezénu, rozdíl mezí zimními pneumatikami a letními nemají větší význam.

 

Zimní pneumatiky letem – vyplácí se?

Jízda na 4 milimetrových zimních pneumatikách může se vyplatit, jestli jezdíme na krátkých odstupech. Jízda na zimních pneumatikách v letě je lepší než jízda na plešatých letních v dešťů. Tento výběr nemusí být horší, než nakup nejlevnějších pneumatik nebo používaných o nenažni historie. Je třeba věnovat pozornost, že výloha likvidace dopravních škod je větší než nové letní pneumatiky.

Nejlepší řešení bude  nakup nových pneumatik pro naší bezpečnost. Dokonce nejlepší gumy nenahrazí zdravého rozumu – nejvíc kolizi má místo za dobré počasí a na rovné silnicí.

PozorZímou měňte pneumatiky na zimní, protože jízda na letních je nebezpečna!