Zima se blíží mílovými kroky a Vy stále váháte, jaké zimní pneumatiky vybrat? Seznamte se s výsledky prestižních testů ADAC pro pneumatiky v rozměru 195/65 R15 a vyberte pro sebe ten nejlepší model. Po přečtení našeho článku se nebudete muset obávat přicházející zimy.

ADAC

Když je zima za humny, je potřeba se začít rozhlížet po pneumatikách

Pneumatik určených do zimních podmínek je mnoho. Každou sezónu se snaží výrobci vyjít vstříc potřebám řidičů a tvoří stále dokonalejší a technologicky vyspělejší modely. Rozměr 195/65 R15 je jeden z nejčastěji vybíraných rozměrů mezi řidiči nakupujícími v našem obchodě. Obliba rozměru způsobila, že podlehl testování zimních pneumatik prestižní organizací ADAC.

Podívejte se na pneumatiky v rozměru 195/65 R15!

Co jsou to testy ADAC?

ADAC je jedna z největších společností na světě zabývající se motorizací obecně. Zabývá se kontrolou a hodnocením fungování pro řidiče nejdůležitějších aspektů dopravního ruchu, mimo jiné projížděním tunelů, bezpečností částí nákladních vozidel, autosedačkami pro děti, navigacemi. Organizace má již téměř 17 miliónů oficiálních členů.

ADAC

ADAC se skládá ze 17 miliónů členů

Testy ADAC zjišťují kvalitu zpracování a faktory ovlivňující bezpečnost u jednotlivých modelů, které přichází každoročně na trh prostřednictvím světově proslulých koncernů. Dochází k verifikaci: palivové efektivity, odolnost vůči opotřebení, reakce na suchém a mokrém povrchu, na povrchu zasněženém a zledovatělém, jízdní komfort.

V každé kategorii může pneumatika získat hodnocené na škále od 1 do 5 (velmi doporučovaná, doporučovaná, uspokojivá dostatečná, nedoporučovaná). Známky získané v jednotlivých kategoriích jsou sečteny a představeny ve formě konečné známky.

Rozměr 195/65 R15 – je vhodný pro Vás?

Výběr rozměru pneumatiky je velice důležitý. Informace o odpovídajících rozměrech shodně s daným vozidlem můžeme nalézt v manuálu vozidla nebo klapce do palivové nádrže. Pokud vlastníme již letní komplet, najdeme informace o rozměru na boku každé pneumatiky.

ADAC

Přes zimu jsou pneumatiky vystavovány speciálním požadavkům

Rozměr 195/65 R15 je velmi populární zvláště v oblasti osobních vozidel o větší síle motoru. Pneumatiky v těchto rozměrech jsou často montovány ve vozidlech jako:

  • Škoda Octavia II
  • Opel Vectra C
  • BMW 3
  • Audi A4
  • Volkswagen Passat
  • Volvo V40
  • Hyundai i30
  • Mercedes C

Pneumatiky s vysokým profilem se dokonale chovají na našich silnicích plných nerovností a děr.

Pokud si nejste jisti, jaký rozměr je pro Vás ten ideální, využijte naší kalkulačky pro výběr pneumatik.

16 nejlepších

V testu zimních pneumatik pro tento rok přezkoušela organizace ADAC 16 modelů v rozměru 195/65 R15 různých značek. Zkoumány byly stejně tak produkty třídy premium jako i mladé perspektivní značky. Je dobré mít na paměti, že ne všechny nové modely prošly těmito testy. Například modely značky Pirelli nebo Bridgestone se nemohly testu zúčastnit, protože v tu dobu nebyly ještě na trhu dostupné.

ADAC

Testy ADAC jsou mnoha řidiči považovány jako nejvíce věrohodné

Pneumatiky v rozměru 195/65 R15, které se zúčastnily letošního testování organizace ADAC:

Místo v testu:Model pneumatiky:Známka:
1Continental WinterContact TS 860Dobrá
2Esa+Tecar Super Grip 9Dobrá
3Kleber Krisalp HP 3Dobrá
4Dunlop Winter Response 2Uspokojivá
5Goodyear Ultra Grip 9Uspokojivá
6Hankook i*cept RS 2 W452Uspokojivá
7Vredestein Snowtrac 5Uspokojivá
8Yokohama W.drive V905Uspokojivá
9Falken Eurowinter HS01Uspokojivá
10Firestone Winterhawk 3Uspokojivá
11Nokian WR D4Uspokojivá
12Michelin Alpin 5Uspokojivá
13Aeolus SnowAce 2 AW08Uspokojivá
14Kumho WinterCraft WP51Uspokojivá
15Sava Eskimo S3+Uspokojivá
16Semperit Master-Grip 2Dostatečná

Stupínek vítězů a konkurence

Testy ADAC se staly nejen nejprestižnější, ale rovněž nejnáročnější co do testování. Zjišťují připravenost pneumatik na dané klimatické podmínky, analyzují každý detail jejich fungování. V testu zimních modelů pro rok 2017 v rozměru 195/65 R15 získaly pouze tři pneumatiky hodnocení „dobrá“ – to znamená, že jsou schopny zajistit vysokou kvalitu. Byly to následující produkty:

Continental WinterContact TS860 – nový model německého lídra třídy premium nemohl přijít na trh bez povšimnutí. Continental je jedním z nejlépe hodnocených a nejznámějších koncernů ve světě pneumatik. Jejich výrobky se od ostatních liší dokonalou kvalitou a inovačními technologiemi ve výrobě. Stejně tak je tomu v případě Continental WinterContact TS860. Pneumatika získala hodnocení „dobrá“ v 5 ze 6 zkoumaných kategoriích, nižší známku získala pouze v oblasti jízdního komfortu.

Průměrné hodnocení: 2,1

Podívejte se na pneumatiku Continental WinterContact TS860:

Conti

 

Koupit pneumatiku Continental WinterContact TS860!

Esa+ Tecar Super Grip 9 – nejnovější model společnosti Tecar International se umístil na druhé pozici. Pro mnoho řidičů může být překvapivý fakt, že v tomto žebříčku předčil mnohem známější značky jako Michelin, Goodyear nebo Dunlop. Pneumatika získala jen o minimum horší výsledky v kategoriích chování na různých površích – na rozdíl od vítěze testu.

Průměrná známka: 2,3

Kleber Krisalp HP3 – francouzský koncern je známý řidičům na cestách už více než 100 let. Bezpečnost a přizpůsobení klimatickým podmínkách docenila už řada cestovatelů. Kleber Krisalp HP3 je pokračovatelem dobré tradice, která se zrodila v zemi Napoleona. Pneumatika získala dobré výsledky jako přechozí modely. Jedinou horší oblastí ve statistice se stalo chování modelu na zledovatělém a mokrém povrchu.

Průměrná známka: 2,4

Podívejte sen pneumatiku Kleber Krisalp HP3:

Kleber

 

Koupit pneumatiku Kleber Krisalp HP3!

Boj o pozůstalé pozice mezi zbytkem hodnocených pneumatik

Letošní výsledky testů ADAC ukázaly, že boj o klienta je na trhu s pneumatikami neobvykle těsný. Až 11 pneumatik získalo od německého automobilového klubu hodnocení „uspokojivá“ – to svědčí o dobrých výkonech a kvalitách produktu. Rozdíly mezi jednotlivými umístěními jsou minimální. Hodnocení se pohybovala nejčastěji mezi průměrnými 2,6 – 3,3. Bramborovou medaili získal model Winter Response 2 oblíbeného producenta Dunlop.

Koupit pneumatiky Dunlop Winter Response 2!

V žebříčku nechyběly ani jiné koncerny zaměřené na výrobu pneumatik třídy premium. Známku „uspokojivá“ získaly mimo jiné pneumatiky: Vredestein Snowtrac 5, Nokian WR D4, Michelin Alpin 5 nebo Goodyear UltraGrip 9. Nejhůře umístěný byl v rámci této známky model slovinské koncernu Sava: Eskimo S3+.

Hledáte konkrétní výkony? Podívejte se, jaké pneumatiky se nejlépe umístily v jednotlivých kategoriích:

Suchý povrchYokohama W.drive V905 (známka 1,7)
Mokrý povrchContinental WinterContact TS860 (známka 1,8)
Goodyear UltraGrip 9 (známka 1,9)
Zasněžený povrchNokian WR D4 (známka 1,7)
Continental WinterContact TS860 (známka 1,9)
Sava Eskimo S3+ (známka 1,9)
Zledovatělý povrchEsa+Tecar Super Grip 9 (známka 2,1)
Komfort a hlukSemperit Master-Grip 2 (známka 3,0)
Goodyear UltraGrip 9 (známka 3,1)
Dunlop Winter Response 2 (známka 3,2)
Úspora palivaEsa+Tecar Super Grip 9 (známka 1,7)
Dunlop Winter Response 2 (známka 1,8)
Firestone Winterhawk 3 (známka 1,8)
ŽivotnostMichelin Alpin 5 (známka 1,5)

Výběr dobrých zimních pneumatik není snadný. Vyberte pneumatiky s námi!

Blížící se zima přináší dilema, zda vyměnit pneumatiky na takové, které si snadno poradí se sněhem a ledem, bude bezpečná i v nízkých teplotách. Výběr odpovídajících pneumatik znamená srovnávání často sporných informací a vlastních očekávání. Máme pro Vás několik kroků, jak si toto hledání a vybírání modelu zjednodušit:

Zjistěte rozměr – prvním krokem, jaký je třeba podniknout, je zhodnotit, jaký rozměr pneumatiky potřebujeme. Pokud jezdíme už na letním kompletu, můžeme sáhnout po stejném rozměru – ten se nachází napsaný na boku každé pneumatiky, například 195/65 R15. Výrobce vozidla také doporučuje konkrétní rozměr pro dané vozidlo – ten vyčteme v manuálu vozidla nebo na dveřích u řidiče, na klapce od palivové nádrže.

Zamyslete se, kolik kusů potřebujete – jaké množství pneumatik kupovat. Pokud máte ještě dobrý komplet zimních pneumatik v garáži a jenom jedna nebo dvě pneumatiky z toho mají příliš sjetý dezén, není nutné vždy kupovat nový celý komplet. Mějte ale na paměti, že na jedné ose vozidla by se měly nacházet shodné pneumatiky. Nejlepší výkony vozu jsou garantovány při namontování identických pneumatik na každé kolo.

Ujasněte si vlastní požadavky – pokud jezdíte hlavně ve městě, jsou jistě odlišné od každodenního cestování na dlouhé vzdálenosti. Jakým terénem se pohybujete? Jezdíte ve sněhu a na ledě, nebo na ošetřených vozovkách? Váš styl jízdy je spíše klidný, nebo dynamický? Před nákupem je dobré vědět o vlastních očekáváních a potřebách. Široká nabídka pneumatik umožňuje vybrat pneumatiky, které Vám sednou na míru.

Zjistěte své finanční možnosti – to jeden z nejdůležitějších faktorů výběru pneumatik. Podle očekávané ceny hledáme pneumatiky v příslušné cenové kategorii. Na trhu rozlišujeme tři základní:

  • premium (nejvyšší výkony, moderní výrobní technologie, ale také vyšší cena),
  • střední (dobrý poměr ceny a kvality),
  • ekonomická (nejnižší ceny, dobré výkony, které staví na starších technologiích).

Třídu vybíráme nejen podle financí, ale i podle očekávání od pneumatiky – to znamená, že musíme zohlednit styl jízdy, množství najížděných kilometrů během roku, parametrů vozidla atd.

Vyberte vlastnosti podle svých představ – při výběru modelu je dobré nezapomenout na různé typy dezénu – každý má jiné vlastnosti, každý zvládá jiné situace lépe než jiný. V osobních vozidlech montujeme pneumatiky s dezénem:

  • Asymetrickým – skládá se ze dvou nezávislých částí, z nichž každý se specializuje na různé výkony,
  • Symetrický – stabilní výkony na různých površích,
  • Směrový – dezén ve tvaru písmene „V“, dobře odvádí vodu a sněhovou břečku.

Asymetrické dezény se zdají být nejvíce komfortní a úsporné. Směrový dezén nejlépe zvládá přívaly deště.

Pokud po promyšlení všech uvedených kroků stále váháte s výběrem správného modelu zimních pneumatik, poraďte se s našimi specialisty, kteří Vám pomohou vybrat nejlepší model ideálně pro Vaše potřeby a možnosti!