Cena je jedním z faktorů, které rozhodují o výběru pneumatik. Právě proto řidiči velmi často preferují levnější modely. Jak si však vybrat, aby pneumatika byla zároveň levná i bezpečná? Čtěte dál.

Automotokluby ACE a ARBÖ otestovaly 10 modelů pneumatik v oblíbeném rozměru 195/65 R15. Čtyři modely pneumatik získaly známku „velmi doporučujeme“, pět výrobků známku „doporučujeme“, jeden z modelů si odnesl hodnocení „doporučujeme s výhradami“. Testované pneumatiky měly rychlostní index „V“ (do 240 km/h). Test probíhal na automobilu VW Golf.

 

golf

Pneumatiky v rozměru 195/65 R15 používá např. oblíbený VW Golf (fot. VW).

Pneumatiky v rozměru 195/65 R15 patří k těm, které řidiči vyhledávají velmi často. Používají se totiž například v těchto modelech aut: VW Golf, Passat, Opel Astra, Kia Cee'd, Škoda Octavia, Renault Megane. Je to velmi oblíbený rozměr pro kompaktní automobily.

Koupit vítěze testu – pneumatiky Nexen N'Blue HD Plus

První místo v testu

Největší počet bodů v testu získala pneumatika korejského výrobce – Nexen N'Blue HD Plus. Zasloužila si tak slovní hodnocení „velmi doporučujeme“. Pneumatika se velmi dobře osvědčila na suché i na mokré vozovce, proto jí patří první místo v konečném hodnocení. Test ukázal, že pneumatika je nejen levná, ale také bezpečná. Ze všech pneumatik v testu měla nejkratší brzdnou dráhu na mokrém povrchu.

Nexen N'Blue HD Plus je pneumatika, která se na trhu prodává už několik let. Vyzkoušeli ho také uživatelé portálu Oponeo.cz, kde najdete jejich recenze. Jejich výsledkem je vysoké hodnocení 5,2/6 (slovy: „vynikající!“). Navíc 100% uživatelů ho rozhodně doporučuje ostatním.

 

Nexen

Vítěz testu – pneumatika Nexen N'Blue HD Plus.

Umístění na dalších místech

Kromě pneumatiky Nexen N'Blue HD Plus si známku „velmi doporučujeme“ připsaly další 3 modely letních pneumatik: Hankook Kinergy Eco K425, Pneumant Summer HP4 a Dębica Presto. Model značky Hankook je v testu jediným zástupce střední třídy. Jeho cena však konkuruje ekonomickým modelům, proto se zařadil mezi ně. Podobně jako vítěz testu prokázal velmi dobré vlastnosti na mokru i suchu. V konečném verdiktu zaostal za Nexen N'Blue HD Plus jen o několik bodů. Vedle něho se na obou typech letní vozovky dobře osvědčila také pneumatika Pneumant Summer HP4. Skupinu velmi doporučených modelů uzavírá polský zástupce – Dębica Presto. Také tento model se předvedl v dobrém světle na obou typech povrchu. Zajímavostí je skutečnost, že Dębica Presto má na našem portálu více než 1 000 recenzí a může se pochlubit vysokou známkou 5,1/6. Svým známým a rodině ji doporučuje až 98 % všech uživatelů.

Skupinu „doporučených“ pneumatik otvírá model Barum Brillantis 2, který se umístil na 5. místě. Navzdory horším jízdním vlastnostem ve srovnání s vítězem testu si pneumatika oprávněně zaslouží hodnocení „doporučujeme“. Podobně jako další modely ze skupiny doporučených, čili: G-grip, Viking City Tech II, Sava Intensa HP a High Performer HS-3.

Poslední model, který testu zúčastnil – GT Radial Champiro FE1 –, si bohužel vysloužil pouze hodnocení „doporučujeme s výhradami“. Důvodem jsou znepokojivé výsledky na mokré vozovce. Jeho brzdná dráha na mokru byla o 15 m delší než u vítěze.

Výsledky testu

Model pneumatiky Nabídka
1. Nexen N'Blue HD Plus Podívejte se na nabídku
2. Hankook Kinergy Eco K425 Podívejte se na nabídku
3. Pneumant Summer HP4 Podívejte se na nabídku
4. Dębica Presto Podívejte se na nabídku
5. Barum Brillantis 2 Podívejte se na nabídku
6. BFGoodrich G-grip Podívejte se na nabídku
7. Viking City Tech II Podívejte se na nabídku
8. Sava Intensa HP Podívejte se na nabídku
9. High Performer HS-3 Momentalně nedostupná
10. GT Radial Champiro FE1 Momentalně nedostupná

Víte, jak vybrat vhodné pneumatiky?

Zmíněný test je cenný zdroj informací o ekonomických pneumatikách, protože pneumatiky z této cenové kategorie jsou velmi zřídka zastoupeny v profesionálních testech, které pořádají motoristické organizace a časopisy. Pamatujte na to, že tento test není jediným zdrojem informací o pneumatikách. Velmi důležité jsou například recenze řidičů. Obsahují zkušenosti s chováním daného modelu v každodenním provozu, a to pohledem běžných řidičů. Nejlépe, když s výběrem pneumatik začnete u popisu daného modelu. Najdete v něm informace o použité technologii, rozměrech, největších přednostech, částech pneumatiky atd. Při výběru pneumatik nesmíte opomenout informace uvedené na štítku pneumatiky. Najdete na něm objektivní údaje o třech parametrech: hluku, přilnavosti na mokru a palivové účinnosti.

Chcete-li se těmto krokům vyhnout, stačí, když zavoláte na naši infolinku Oponeo.cz (225 850 210), a naši zkušení poradci Vám vyberou ideální model pneumatiky.