Zimní sezóna klepe na dveře a přední motoristické organizace a časopisy už tradičně sestavují žebříčky nejlepších pneumatik. Jako první uveřejnil svůj test Automobilklub ACE (Auto Club Europa) společně s německou Společností pro technický dohled (GTÜ). 

Zkoušky v zimních podmínkách podstoupilo osm pneumatik v rozměru 225/50 R17. Která z nich byla nejlepší? Odpověď naleznete níže.

BMW

Všechny pneumatiky byly testovány na vozidle BMW 320i (fot. bmw.com).

Odborníci z ACE/GTÜ testovali pneumatiky v typicky zimních podmínkách, tedy na mokrých, zasněžených i suchých silnicích. Kromě jízdních vlastností je hodnotili také z hlediska spotřeby paliva a vlivu na přírodní prostředí. Dvě pneumatiky z testovaných modelů získaly hodnocení „velmi doporučujeme“, pět známku „doporučujeme“ a jedna „doporučujeme s výhradami“.

Pneumatiky v rozměru 225/50 R17 se používají například na těchto modelech automobilů: BMW série 5, Audi A4, A5, Citroën DS5, Honda Accord, Škoda Octavia, Mitsubishi Eclipse, Opel Zafira, Lexus GS, Peugeot 607, Renault Scénic, Volvo S80.

 

Kupte vítěze testu – pneumatiky Continental ContiWinterContact TS850

 

První místo na stupních vítězů

Nejvyšší hodnocení získala pneumatika Continental ContiWinterContact TS850. Vítězství si odnesla za skvělé jízdní vlastnosti na různých površích a velmi dobrou přilnavost. Profesionály z ACE/GTÜ přesvědčila přesností řízení a výjimečně krátkou brzdnou dráhou. Ze všech pneumatik, které se zúčastnily testu, si ContiWinterContact TS850 nejlépe vedla na suché vozovce.

Vítězství v testu ACE/GTÜ není pro pneumatiku Continental ContiWinterContact TS850 zdaleka prvním oceněním. Jen v minulé sezóně absolvovala čtyři testy, z nichž ve třech obsadila nejvyšší příčku (test „Auto, Motor und Sport” v rozměru 205/55 R16, test ADAC v rozměru 195/65 R15 a test ADAC v rozměru 175/65 R14 T).

Podobně si vedla i v roce 2013, kdy ve všech testech, kterých se zúčastnila, nenašla konkurenci (test ADAC v rozměru 185/60 R15 T, test ADAC v rozměru 225/45 R17 H, test ACE/GTÜ v rozměru 185/60 R15).

Mezi profesionály panuje shoda. Continental ContiWinterContact TS850 je vynikající řešením na zimu. A co si o ní myslí běžní uživatelé? Řidiči, kteří hodnotili tuto pneumatiku na našem portálu, mají podobný názor. Doporučuje ji až 97% uživatelů! Velmi dobře hodnotí zejména její jízdní vlastnosti, jízdní komfort a chování na suchém povrchu.

Pokud však srovnáme recenze uživatelů s informacemi, které výrobce umístil na štítku pneumatiky, zarazí nás určitá nesrovnalost. Navzdory vynikajícím výsledkům v testech a vysokému hodnocení řidičů štítek pneumatiky uvádí jen průměrné vlastnosti (valivý odpor – E, brzdění na mokrém povrchu – C, hluk – 72 dB).

Tento rozpor vyplývá ze skutečnosti, že štítek neuvádí vlastnosti důležité pro jízdu v zimním období. Proto je také vhodné řídit se údaji na štítku při výběru letních pneumatik, naopak při výběru zimních je to poněkud matoucí.

Conti

Continental ContiWinterContact TS850.

 

Ostatní modely v žebříčku

Druhé místo v testu získala pneumatika Goodyear UG Performance G1, která skončila v těsném závěsu za Continental ContiWinterContact TS850 (UG Performance G1 získala také hodnocení „velmi doporučujeme“) Tento model se osvědčil na všech zimních površích, velmi dobře si pak vedl z hlediska spotřeby paliva.

Třetí místo v testu a hodnocení „doporučujeme“ získala pneumatika Dunlop Winter Sport 5, která byla navržena pro sportovní vozidla. Moderní dezén, který je přizpůsoben extrémním povětrnostním podmínkám, zajistil pneumatice vysokou známku na mokrém a zasněženém povrchu.

Na dalších místech žebříčku se umístily pneumatiky Nokian WR D4 a Michelin Alpin 5. Obě dosáhly podobných výsledků při jízdě na sněhu a suchém povrchu. Podobně jako modely z další části tabulky (Pirelli SottoZero Serie 3 a Semperit SPEED GRIP 2) získaly hodnocení „doporučujeme“.

Poslední model v hodnocení a jediná pneumatika, která byla ohodnocena „doporučujeme s výhradami“, je Vredestein Wintrac Xtreme S. Model si vedl mnohem hůře na mokru a o jeho horším umístění rozhodla dlouhá brzdná dráha na typickém zimním povrchu.

 

Výsledky testu

Model pneumatikyHodnoceníNabídka
1. Continental ContiWinterContact TS850velmi doporučujemePodívejte se na nabídku   
2. Goodyear UG Performance G1velmi doporučujemePodívejte se na nabídku
3. Dunlop Winter Sport 5doporučujemePodívejte se na nabídku
4. Nokian WR D4doporučujemePodívejte se na nabídku
5. Michelin Alpin 5doporučujemePodívejte se na nabídku
6. Pirelli SottoZero Serie 3doporučujemePodívejte se na nabídku
7. Semperit SPEED - GRIP 2doporučujemePodívejte se na nabídku
8. Vredestein Wintrac Xtreme Sdoporučujeme s výhradamiPodívejte se na nabídku

 

Nejlepší pneumatiky v jednotlivých kategoriích

Jízda na sněhuGoodyear UG Performance G1
Jízda na mokruContinental ContiWinterContact TS850
Jízda na suchuContinental ContiWinterContact TS850
Spotřeba palivaGoodyear UG Performance G1

 

Jak vybrat spolehlivé pneumatiky?

Sezónní testy představují pouze jeden z několika zdrojů informací o vlastnostech pneumatik. Pokud si chcete vybrat model, který bude vyhovovat vašim potřebám a jízdnímu stylu, nahlédněte do recenzí ostatních řidičů a prostudujte si značení na štítcích pneumatik.

Chcete-li se seznámit s názory jiných uživatelů, stačí navštívit na náš portál. Shromáždili jsme už více než 90 000 recenzí pneumatik, které vám pomohou zjistit přednosti a nevýhody jednotlivých modelů. Všechny recenze najdete zde. Z komentářů se dozvíte, jak se daná pneumatika chová při běžném provozu.

Pokud si nejste jisti výběrem nebo potřebujete další, využijte pomoci našich odborníků. Zavolejte nám na číslo 225 850 210 a my vybereme nejlepší pneumatiky pro váš automobil.