Odpovídající zimní pneumatiky jsou jedním z nejdůležitějších faktorů bezpečnosti na cestě. Už na podzim se vyplatí začít hledat pneumatiky, které zaručí při prvním sněhu a náhlém poklesu teplot pohodlné cestování pod kontrolou. Nerozhodným mohou pomoci automobilové organizace, které testují populární modely. Mezi nejprestižnější patří testy německého automotoklubu ADAC, jehož výsledky pravidelně publikujeme na našich stránkách.


Cesta

Odpovídající pneumatiky zajišťují bezpečnost při jízdě v zimě.

Čím se zabývá ADAC?

Německý klub více než 100 let zkoumá bezpečnost v dopravě. Výsledky jeho testů jsou uznávány jako jedny z nejsměrodatnějších. ADAC je jednou z největších organizací svého typu na světě, má už více než 20 miliónů členů.

Nejsou to pouze pneumatiky, čemu se organizace věnuje. Dalším bodem zájmu je také kvalita jiných elementů ovlivňujících bezpečnost cestujících. Z jedné strany zkoumá bezpečnostní pásy a doporučuje dětské sedačky, z druhé strany verifikuje průjezdnost tunely a jinými nebezpečnými úseky. Pozice organizace je tak vysoká, že i nové modely automobilů jsou konzultovány se specialisty ADAC.

ADAC je také aktivním podporovatelem cestovního ruchu a motosportů. Vydává automobilové magazíny, atlasy a mapy a provozuje síť silniční pomoci. Díky tomu získává uznání řidičů po celém světě.

Podívejte se, jaké modely dopadly nejlépe v testech ADAC 2018/2019:

Podívejte se, jaké modely dopadly nejlépe v testech ADAC 2017/2018:

Jak rozumět výsledkům testů ADAC?

Cílem testů je zjistit, zda je daná pneumatika připravena na různé podmínky dané počasím a zda garantuje řidiči bezpečnost a jízdní komfort. Pod lupou ADAC jsou zkoumány tyto parametry:

  • ·         Chování na suchém povrchu (15 % celkové známky)
  • ·         Chování na mokrém povrchu (30 % celkové známky)
  • ·         Chování na zasněženém povrchu (20 % celkové známky)
  • ·         Chování na zledovatělém povrchu (10 % celkové známky)
  • ·         Spotřeba paliva (10 % celkové známky)
  • ·         Životnost (10 % celkové známky)
  • ·         Emitovaný hluk a jízdní komfort (5 % celkové známky)

V každé kategorii se pohybuje hodnocení na škále od 1 do 5.

  Známka Známka Výsledek
1 sehr gut velmi dobrá známka neudělována
2 gut dobrá pneumatika doporučována
3 befriedigend uspokojivá pneumatika doporučována
4 ausreichend  dostatečná pneumatika splňuje základní požadavky
5 mangelhaft  nedostatečná pneumatika nedoporučovaná

Při zpracovávání výsledků testů směřuje ADAC svou pozornost zvláště na balanci pneumatiky. To znamená, že doporučovaný model musí obdržet dobré známky ve všech kategoriích. Pokud některé parametry budou známkovány velmi dobře a některé pod standardem, pneumatika nezíská pozitivní výsledek.

Co je zajímavé, organizace podporující rozvoj trhu s pneumatikami aktuálně neuděluje nejvyšší známku. Nejlepší známka je určená pro model, který teprve vznikne na základě technologického rozvoje. Ten by měl jít snadno porovnat a odlišit od současných dostupných modelů.

Víte, že…?

Výrobci nemají vliv na výběr modelů hodnocených v testech. Pneumatiky jsou vybírány na základě aktuální situace na trhu. Do testování se dostanou stejně tak pneumatiky třídy premium, jako i pneumatiky levnější. Všechny zkoumané pneumatiky jsou kupovány ve veřejně dostupných místech distribuce.

ADAC

ADAC se zabývá mimo jiné také silniční asistencí.

Kde najít výsledky testů?

Pokud není Vámi vybraný model ve výsledcích ADAC, shlédněte výsledky renomovaných testů jiných organizací, jako například AutoBild, AutoZeitung, Auto Moto Sport, Allrad. Můžete také hledat informace v dřívějších publikacích nebo v jiných rozměrech.

Na našem webu průběžně publikujeme nejnovější výsledky testů ADAC a jiných prestižních organizací. Díky tomu snadno porovnáte oficiální výsledky a uživatelská hodnocení, která vychází z každodenního ježdění řidičů, jako jste vy.