Zjistěte, jak se dozvědět informaci o datu a místě výroby pneumatiky. V článku se dočtete, kdy se stanou pneumatiky „prošlými“.

Jak zjistit datum výroby pneumatiky?

Datum výroby je obsaženo v kódu DOT, který je umístěn na boku každé pneumatiky. Tři nebo čtyři poslední číslice v tomto kódu označují datum produkce.

Trojčíselný kód se týká pneumatik vyrobených před rokem 2000. První dvě číslice popisují týden výroby, zbytek rok v desetiletí. Například trojčíslí kódu DOT 139 znamená, že pneumatiky byla vyrobena v 13. týdnu roku 1999.

DOT

Označení pneumatiky vyrobené v 13. týdnu devátého roku v daném desetiletí - 
v tomto případě roku 1999.

Zápis ve formě čtyř číslic řeší problém nejistoty, o jakou dekádu letopočtu vlastně jde. Proto bylo v roce 2000 přidáno jedno číslo navíc. Od té chvíle označují rok produkce poslední dvě číslice.

DOT 2310

Označení pneumatiky vyprodukované v 23. týdnu roku 2010.

 

Kde zjistit místo produkce pneumatiky?

Na boku pneumatiky se nachází označení země původu, čili místo produkce pneumatiky. Běžný je nápis v angličtině Made in …

Made in

Označení země původu na boku pneumatiky -  v tomto případě Polska.

Číslo DOT obsahuje také název továrny dané značky. Pokud známe význam uvedených symbolů, můžeme rozeznat i továrnu, kde byla pneumatiky vyrobena.

Příklady kódu továren:

  • A5 – továrna TC Debica S.A. v Debici, Polsko
  • B5 – továrna Michelin v Olštýně – bývalý Stomil Olštýn S.A., Polsko
  • J3 – továrna Matador A.S., Puchov, Slovensko
  • HW – Barum Continental, Otrokovice, Česká republika
  • 8C – francouzská továrna Firestone-France S.A., Francie
Tovarna

Označení pneumatiky značky Matador vyrobené v továrně Matador, a.s. Puchov  na Slovensku (J3)ve 42. týdnu roku 2008.

 

Jak poznám, že pneumatika není stará?

Neexistuje jednoznačný zákon, který by říkal, kdy přesně pneumatika „projde“. Existuje ale jistá úmluva o hranici bezpečnosti, do kdy se pneumatika ještě dá používat. Tato hranice je stanovena na 10 let. Současně se doporučuje, aby bylo po období delším než pět let provedeno alespoň jednou ročně celkové zhodnocení stav pneumatik specialistou.

Existuje také závazná norma pro balení, přechovávání a transport pneumatik. V této normě je hraniční doba tří let od data výroby. Do tří let od produkce mohou být pneumatiky volně skladované, distribuované, prodávané, namontované, přičemž netratí na svých kvalitách a výkonech potřebných pro období bezpečného používání.

Pneumatika si může zachovat své původní vlastnosti dokonce i po třech letech od výroby, pokud je správně skladována. I proto je důležité nakupovat pneumatiky od ověřeného zdroje.