Zjistěte, co znamenají barevné proužky, jednotlivé čáry, tečky či čísla na pneumatikách. Prozradíme Vám, co je pro Vás důležité.

Co označují barevné proužky, počty, čísla umístěná na běhounu pneumatiky?

Továrnou na pneumatiky denně projde tisíce plátů běhounu. Producenti je často označují barevnými pruhy, nebo číslicemi a písmeny, nebo obojím. Cílem takových kódů je přesný popis typu a rozměru pneumatiky, na kterou dezén patří.

 

O čem informují proužky?

Proužky jsou významné pouze z hlediska výrobního procesu. Pro průměrného uživatele nemají žádný význam.

Prouzky

Proužky na pneumatice

Jednotlivé symboly jsou nezřídka značením typickým pro danou továrnu, takže se mohou lišit na tom samém modelu pneumatiky, pokud pochází z různých fabrik. Proto není třeba se lekat, pokud jsme koupili stejně pneumatiky, ale proužky a jejich barvy na pneumatikách si vzájemně neodpovídají.

 

Co znamenají tečky na bocích pneumatik?

Barevné tečky na okrajích běhounu mají význam pro producenty, podobně jako v případě barevných proužků. Jejich hodnota je tedy pro průměrného řidiče prakticky nulová. V závislosti na konkrétním výrobci pneumatiky mohou informovat například o následujícím:

  • Maximální odchylka variabilní odstředivé síly (červená tečka v případě pneumatik Bridgestone)
  • Umístění ventilu (montážní informace, často má charakter a formu závisející na dohodě mezi výrobcem pneumatiky a automobilovým výrobce, který kupuje větší množství pneumatik do svého modelu vozidla)
  • Pozitivní výsledek při kontrole kvalit (bílá tečka s černým prostředkem)
  • Samozřejmě, že tečky mohou mít jiné významy, které mají informační hodnotu pro daného výrobce pneumatik

Opět je potřeba mít na paměti, že tečky jedné barvy mohou mít zcela jinou vypovídající hodnotu u každého výrobce pneumatik. Označování těchto teček je proměnlivé, závisí na daném výrobci. Dokonce existují změny ve značení u té samé značky, avšak pouze u rozdílných modelů pneumatik.