Jaké pneumatiky koupit, pokud chcete jezdit bezpečně? V tomto článku Vám poradíme s nákupem nejlepších letních pneumatik v rozměru 225/45 R17 na příkladu testu provedeného německou organizací GTÜ.

Německá Společnost pro technický dohled se rozhodla otestovat v akci 14 modelů pneumatik. Mezi testovanými výrobky se objevily jak modely z třídy Premium, tak i ekonomické pneumatiky asijského původu. Jak dopadlo jejich srovnání? Čtěte dál a dozvíte se více!

 

BMW

K testů byly použity automobily značky BMW (fot. Kröner/GTÜ).

Žebříček nejlepších letních pneumatik

Vítězem testu se stala pneumatika Continental ContiSportContact 5. Podívejme se na ní zblízka. Má asymetrický dezén běhounu a je určena pro nejvýkonnější osobní automobily a vozy SUV. Nabízí vynikající ovladatelnost za každé situace (na suché i mokré vozovce a během dynamického manévrování).

Zmíněný test není jediný, ve kterém Continental ContiSportContact 5 získala vysoké známky. Pneumatiku ve stejném rozměru před rokem otestoval britský časopis „Auto Express“ (tehdy se umístila na 1. místě). Odborníci, kteří model testovali, upozorňovali na velmi dobré vlastnosti z hlediska brzdění a ovladatelnosti na suché a mokré vozovce. Mínusem byl valivý odpor, ale pneumatiky se sportovním charakterem nikdy nebudou příliš úsporné, navzdory veškeré snaze konstruktérů pneumatik.

Pneumatiku Continental ContiSportContact 5 v minulých letech ocenily také tyto motoristické časopisy a organizace: „Auto Motor und Sport“, „Auto Zeitung“, „AutoBild“, „Sport Auto“, ADAC, ACE/GTÜ nebo „Autoreview“ (test provedený společně s Pirelli). Svou spokojenost s ní vyjadřují také uživatelé našeho portálu. Svědčí o tom řada pozitivních komentářů a průměrná celková známka, která je 5,3/6 (k datu 29. 2. 2016).

Ostatní pneumatiky, které lze doporučit

Při analýze výsledků testu se vyplatí věnovat pozornost dalším modelům, které se umístily na předních místech. Doporučit můžeme pneumatiky, které se umístily do sedmého místa. Na druhém místě skončila pneumatika Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3. Letošní novinka navazuje na pověst svého předchůdce, který získal v testech řadu ocenění. Třetí místo patří stejným dílem pneumatikám Dunlop SportMaxx RT2 a Pirelli P Zero. Na dalších místech se umístily: Falken FK510, Nokian zLine a Bridgestone Turanza T001. Vyjmenované pneumatiky se vyznačují vyrovnanými vlastnostmi a lze je doporučit každému řidiči.

Za zmínku stojí ještě pneumatika Michelin Primacy 3, která se umístila na osmém místě. Její výsledek je zajímavý, protože doslova rozdrtila konkurenci na suchém povrchu. Na mokru už ale dopadla mnohem hůře. Je tak dokladem toho, vyrobit vynikající pneumatiku v každém ohledu je prakticky nemožný úkol. Nejlepší pneumatiky vždy představují určitý kompromis vlastností.

Výsledky testu

Pořadí v testu je následující:

Model pneumatikyNabídka
1. Continental ContiSportContact 5Podívejte se na nabídku
2. Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3Podívejte se na nabídku
3. Dunlop Sport Maxx RT2Podívejte se na nabídku
4. Pirelli P ZeroPodívejte se na nabídku
5. Falken Azenis FK510Podívejte se na nabídku
6. Nokian zLinePodívejte se na nabídku
7. Bridgestone Turanza T001Podívejte se na nabídku
8. Michelin Primacy 3Podívejte se na nabídku
9. Hankook Ventus S-1 evo2 K-117Podívejte se na nabídku
10. Toyo Proxes T1 Sport+Podívejte se na nabídku
11. Yokohama ADVAN Sport V103Podívejte se na nabídku
12. GT Radial Sport ActiveMomentalně nedostupná
13. Ling Long GreenmaxPodívejte se na nabídku
14. Westlake Sport SA-37Momentalně nedostupná
zdroj: GTÜ

 

Test-GTU-2016

Dobré letní pneumatiky musejí být kombinací bezpečnosti na suché i mokré vozovce (fot. Kröner/GTÜ).

Jak se pneumatiky testují?

Organizace GTÜ se soustředila především na vlastnosti, které se týkají bezpečnosti na suché a mokré vozovce. Částečně se v hodnocení projevují také valivý odpor a jízdní komfort.

Vyplatí se vědět, že testované pneumatiky byly srovnávány se stejnými modely, které byly náhodně zakoupeny v běžných prodejnách. Cílem bylo předejít situaci, kdy by do testu byly dodány pneumatiky s jinými než standardními vlastnostmi.

Víte, jak vybrat letní pneumatiky?

Výběr pneumatik je pro řadu řidičů složitý úkol. Naštěstí existují zdroje, které ho pomáhají vyřešit. Kromě specializovaných testů jsou to informační štítky a recenze uživatelů.

Na štítku se nacházejí informace o brzdné dráze na mokré vozovce, valivém odporu a hlučnosti. Dobrým zdrojem informací jsou také recenze uživatelů. Na našem portálu je jich více než 100 tisíc, a proto zde určitě najdete odpověď na své otázky. Pokud nemáte čas zjišťovat si informace o vyhlédnutém modelu ze všech zdrojů nebo potřebujete dodatečné potvrzení, stačí, že zavoláte na číslo 225 850 210 a naši odborníci Vám vyberou ideální model pneumatiky.