Dobře vybrané pneumatiky jsou schopny Vám zajistit bezpečnost a jízdní komfort dokonce i ve velmi náročných podmínkách. Během sezónní výměny kompletu pneumatik dbejte na to, aby výběr nebyl náhodný, nakonec pneumatiky jsou jediným elementem, který spojuje vozidlo s povrchem vozovky.

mokrypovrch

Letní testy pneumatik budou jistě dobrým pomocníkem při výběru nové sady pneumatik.

Testy letních pneumatik

Populární automobilové organizace testují obvykle dvakrát do roka pneumatiky pocházející od různých výrobců a náležících do různých tříd – od nejdražších po nejlevnější.

Aby bylo testování směrodatné, je prováděno na speciálně vytvořených místech v přísně kontrolovaných podmínkách, které simulují skutečný stav na silnicích.

Letošní výsledky testů letních pneumatik prováděných organizací ADAC jsme Vám přiblížili ve formě jednotlivých článků.

Test letních pneumatik ADAC 2018 v rozměru 205/55 R16
Test letních pneumatik ADAC 2018 v rozměru 175/65 R14

Výsledky populárních testů, které provádějí například ADAC, Auto Bild, Tyrereviews, Auto, Motor und Sport, Auto Express sledují nejen výrobci pneumatik, závodní řidiči nebo automobiloví nadšenci, ale i běžní uživatelé, kteří se chtějí rozhodnout co nejlépe při výběru nových pneumatik.

Testy ADAC

Co je organizace Allgemainer Deutscher Automobil-Club (ADAC)?

Je to německý automobilový klub, který čítá přibližně 17 miliónů nadšených řidičů automobilů a motocyklů. Vzhledem k počtu členů je to druhá největší organizace na světě zaměřená na motorizaci. ADAC vznikl v roce 1903, funguje nepřetržitě více než sto let.

Úkoly, které jsou náplní organizace, jsou především kontrola a rozvoj dopravy, ale i motosportu a turistiky. ADAC klade velký důraz na edukaci všech uživatelů silnic a na bezpečnost cestování.

adac-auto

Automobilový klub je poskytovatelem struktury silniční asistenční služby.

V oblasti testování a bezpečnosti se ADAC nezabývá pouze pneumatikami. Zajímá se rovněž klíčovými elementy pro přepravu jako dětské autosedačky, bezpečnostní pásy, průjezdy tunely atd.

adac

Prováděnými testy se zabývají zkušení specialisté.

Lidé, kteří se zajímají o výsledky práce této organizace, se mohou seznámit s populárními materiály, kterými klub již léta zásobuje: atlasy, magazíny, mapy. Široká oblast kompetencí, bohaté zkušenosti a návrhy technologických pokroků, to jsou důvody, proč si organizace získala uznání řidičů nejen v Evropě.

Testy pneumatik ADAC

Pro výraznění nejlepších pneumatik dostupných na trhu provází organizace dvakrát do roka testy, vždy na konci letní nebo zimní sezóny. To umožňuje získat informaci, jak se daný model v konkrétním rozměru chová v konkrétních podmínkách. Díky tomu každý řidič nezávisle na zemi původu může vybrat model přesně podle svých potřeb.

aquaplaning

Testy jsou prováděné za použití automobilů o různých vlastnostech.

Testy ADAC patří mezi jedny z nejprestižnějších zkoušek pneumatik vůbec. Výsledky testů často budí diskuze a kontroverze, modely, které byly testovány, se těší dlouholeté neslábnoucí popularitě.

Jak probíhají testy ADAC?

Modely vybrané do testů jsou hodnoceny v několika kategoriích, které dohromady určují, do jaké míry je pneumatika připravena na podmínky daného období pro standardní používání. Hodnocení je zaměřeno na chování na mokrém povrchu a na suchém povrchu, úroveň hluku emitovaný pneumatikou, valivý odpor, který se odráží ve spotřebě paliva, brzdnou dráhu, opotřebení dezénu. Hodnotící škála zahrnuje pět bodů:

  • 1 – velmi dobrá (sehr gut),
  • 2 - dobrá (gut),
  • 3 – uspokojivá (befriedigend),
  • 4 – dostatečná (ausreichend),
  • 5 – nedostatečná (mangelhaft)

Testy pneumatik nejsou jediným zdrojem informací

S příchodem nového ročního období se objeví několik nových modelů na trhu s pneumatikami a jejich výrobci – nezávisle na třídě – ujišťují o jejich výkonech a možnostech. Abyste mohl vybrat nejlepší model, je potřeba se zamyslet: co je důležité pro řidiče, jako jsem já?

adac

Změna pneumatik během testů.

Typ vozidla

Je dobré si zjistit, jestli výrobce automobilu nedoporučuje vybavení konkrétními pneumatikami, jaké pneumatiky jsou montovány jako originální vybavení v našem vozidle. Homologovaná pneumatika pro daný vůz musí projít několikaměsíčním testováním a dokonce se stává, že se jedná o úplně nový produkt vyrobený speciálně pro potřeby daného automobilu.

Štítek pneumatiky

Pro některé řidiče je ukazatelem kvality modelu štítek EU, který se nachází na každé pneumatice povinně od roku 2012. Pneumatiky prodávané na území EU (s pár výjimkami) musí splňovat evropský předpis. Štítek informuje o palivové efektivitě, brzdění a přilnavosti na mokrém povrchu, o úrovni produkovaného hluku.

pneu

Popis producenta je rovněž zdrojem cenných informací pro řidiče.

Popis výrobce

Pokud máte již vytipované některé modely, je dobré shlédnout popisy výrobců. Zde najdeme podrobné informace z první ruky.

Uživatelská hodnocení

Větší portály zabývající se motorizací (jako například Oponeo) sbírají a verifikují názory a hodnocení řidičů co do kvality prodávaných pneumatik. To je ideální způsob, jak zjistit, které modely doporučují řidiči pro každodenní ježdění.

Jiné testy

Existuje celá řada automobilových organizací, které testují pneumatiky. Takže jestli Vám mezi testovanými pneumatikami u ADAC chyběl Vámi preferovaný model nebo rozměr modelu zkuste se podívat na výsledky testů Auto Billd, Tyrereviews, Auto, motor & sport nebo Auto Express. Existují také portály, které se specializují přímo na prezentování výsledků testů pneumatik.