Podívejte se, s jakými třemi mýty se setkáváme nejčastěji v souvislosti s pneumatikami. Zjistíte zde, proč je rychlostní index důležitý a proč musí být lepší pneumatiky montované na zadní ose. Věnovat se budeme i mýtu spojenému s datem výroby pneumatiky.

Jaké mýty spojené s pneumatikami jsou mezi řidiči nejběžnější?

  • Lepší pneumatik je třeba montovat na přední ose
  • Rychlostní index nemá žádný význam
  • Pneumatiky s několikaletým DOT jsou znehodnocené

První mýtus: lepší pneumatiky se musí montovat na přední osu

Nepravda. Toto tvrzení mělo smysl, když měly automobily motor v přední části a náhon byl na zadní kola. V současnosti má většina automobilů náhon na přední ose. Přežitá praxe v nasazování lepších pneumatik dopředu může negativně ovlivnit bezpečnost jízdy. Vozidla s náhonem na zadní osu měla procentové rozložení hmotnosti blížící se číslu 50. Takže nátisk kol na povrch cesty byl rovnoměrný. V případě náhonu na přední osu vypadá situace úplně jinak – hmotnost vozidla je větší vepředu.

Myty

Bojujeme proti třem oblíbeným mýtům o pneumatikách.

Proč je lepší montovat lepší pneumatiky na zadní osu?

Hlavně z toho důvodu, že přední osa disponuje zatáčivými koly a motorem, zatímco nejdůležitější „obranou“ zadní osy jsou pouze kvalitní pneumatiky s hlubokým dezénem.

Druhý mýtus: rychlostní index nemá význam

K čemu mám kupovat dražší pneumatiky s rychlostním indexem W (do 270 km/h), když takovou rychlostí stejně nikdy nebudu jezdit?

Důvodem diskuze je fakt, že rychlostní index neznamená jenom samotnou rychlost. Pneumatiky s vyšším rychlostním indexem jsou vybaveny:

  • Zesílenou boční stranou
  • Jinak složenými vrstvami v konstrukci
  • Tvrdší gumovou směsí

Jaké je riziko užívání nižšího rychlostního indexu, než je doporučováno?

  • Nižší rychlostní index znamená rychlejší opotřebovávání pneumatik, a tudíž vyšší náklady na provoz automobilu
  • Horší přilnavost jdoucí ruku v ruce s ohrožením bezpečnosti

Pamatujte! Vždycky kupujte pneumatiky s rychlostním indexem doporučovaným výrobcem.

Třetí mýtus: datum výroby pneumatiky

Je lepší pneumatiky vyrobená v tomto roce než pneumatika vyrobená před dvěma lety?

Ne. Na základě předpisu o pneumatikách, jejich balení, přechovávání a transportu mohou být pneumatiky do tří let od data jejich výroby volně skladované, distribuované a prodávané, přičemž stále zachovávají všechny svoje vlastnosti v rámci bezpečnosti nutné po celou dobu používání. Krom toho dává každý výrobce nejméně dvouletou garanci od data nákupu pneumatiky. Takže ve finále má každá pneumatika minimálně pět let plnou konzumentskou ochranu.