Zjistěte, jak si vybírat nejlepší zimní pneumatiky. Seznamte se s největšími dilematy při výběru zimních pneumatik. Díky tomuto článku nebudete mít žádné potíže s výběrem ideálních zimních pneumatik.

Obsah

Výběr adekvátních zimních pneumatik by měl být prováděn s odpovídajícím rozmyslem. Níže přinášíme témata, která se vyplatí – krok po kroku – vzít na zřetel při výběru správných pneumatik.

 Rozměr pneumatiky (spolu s indexem nosnosti a rychlosti)

Než se rozhodnete pro konkrétní model, musíte znát rozměr pneumatik. To je základní otázka, protože rozměr pneumatiky definuje oblast běhounů, ze kterých budeme vybírat. Pamatujte také o výběru rozměrů i s odpovídajícími indexy rychlosti a nosnosti – jak je dáno výrobcem.

rozmer

Označení rozměru pneumatik, zleva: šířka, výška profilu,
typ konstrukce, průměr disku, index nosnosti, rychlostní index.

Rozměr se nachází na boční stěně pneumatiky označen číslicemi a písmeny. Ve většině případů má formu například 205/55R16. První číslice znamená šířku pneumatiky v milimetrech, druhá je procenty vyjádřený poměr k šířce (u výše uvedeného rozměru je to 55 % z 205 m), třetí je průměr disku udán v palcích (průměr disku, na jaký se bude montovat pneumatika s tímto rozměrem). Písmeno „R“ říká, že pneumatika má konstrukci radiální.

Index nosnosti a rychlosti se nachází vedle informace o rozměru pneumatiky, například 205/55R16 91 V.

Index nosnosti je v tomto případě číslice 91. Označuje maximální povolené zatížení jedné pneumatiky při maximální přípustné rychlosti pro danou pneumatiku. Pokud má pneumatika index nosnosti 91, znamená to, že zatížení na jednu pneumatiku nemůže překročit 615 kg. Násobením této hodnoty počtem kol na automobilu získáme o trochu vyšší než je přípustná celková hmotnost našeho vozidla s plným zatížením (tuto informaci najdete v TP). Nikdy nepoužívejte pneumatiky s nižším indexem nosnosti, než doporučuje výrobce Vašeho vozidla.

Rychlostní index u naší ukázkové pneumatiky 205/55R16 91 V je označen písmenem „V“. Informuje o maximální přípustné rychlosti pro danou pneumatiku, což je zde 240 km/h. V případě zimních pneumatik je možné použití nižšího indexu rychlosti, ale nesmí být nižší než Q (do 160 km/h). Při takové změně indexu musí být uvnitř automobilu umístěna nálepka s informací o maximální rychlosti takových pneumatik tak, aby byla viditelná i čitelná pro řidiče.

auto-sneh

Správný výběr zimních pneumatik Vám zajistí bezpečnost během zimy.

Cena (dělení pneumatik podle jednotlivých tříd)

Odlišujeme tři základní třídy pneumatik, které odpovídají použitým gumovým směsím, vzorům dezénu či technologickým postupům. Z toho plynou vlastnosti pneumatik: cena, životnost, valivý odpor, spotřeba paliva, přilnavost atd.

 

 Pneumatiky třídy ekonomické (levné)Pneumatiky třídy střední (medium)Pneumatiky třídy vyšší (premium)



Pro koho?
  • málo najetých kilometrů za rok,
  • jízda především ve městě,
  • automobil třídy městské,
  • poklidný styl jízdy.
  • očekávaná dobrá úroveň výkonů,
  • jízda jak ve městě, tak mimo něj,
  • automobil třídy střední nebo kompaktní,
  • mírnější styl jízdy.
  • hodně najetých kilometrů za rok,
  • častá jízda na dálnici,
  • agresivní a dynamický styl jízdy,
  • automobil se silným motorem.
Oponeo doporučujeBarum Polaris 3Fulda KRISTALL MONTERO 3Continental ContiWinterContact TS850

Průměr najetých kilometrů a výběr pneumatik

 V zimě najeto více než 5000 kilometrůV zimě najeto méně než 5000 kilometrů

Jaké pneumatiky?
Pneumatiky střední nebo vyšší třídy – vyznačující se velkou odolností vůči opotřebování.Pneumatiky třídy střední nebo ekonomické se směrovým nebo asymetrickým tvarem dezénu.
Oponeo doporučujeNokian WR D3Hankook i*cept RS W442

Jízdní terén

Jízda hlavně ve městě po cestách se sněhovou břečkou, silnice protažené nebo suché.

V takové situaci bude nejlepším řešením použití pneumatik, které zabrzdí Vaše vozidlo v nouzových situacích a zajistí bezpečné řízení. Ideálním výběrem jsou směrové pneumatiky střední či ekonomické třídy.

Oponeo doporučuje:

Dayton DW 510 EVO (momentalně nedostupná)

Jízda ve vyšších rychlostech, hlavně mimo město – po zasněžených cestách, ale i protažených.

V tomto případě je potřeba vybrat pneumatiky, které zajistí tichou jízdu a jízdní komfort. Je dobré přemýšlet o pneumatikách asymetrických vyšší nebo střední třídy, eventuálně o směrových pneumatikách vyšší třídy.

Oponeo doporučuje:

Goodyear Ultra Grip 9

Náročné horské podmínky.

Pokud bydlíte v horských oblastech a často se musíte pohybovat v náročných podmínkách, vybírejte pneumatiky se směrovým dezénem s agresivním vzorem, vybavené velkým množstvím lamel a příček ve tvaru písmene „V“.

Oponeo doporučuje:

Uniroyal MS Plus 77

conti

Výběr dobrých zimních pneumatik je obrovský.

Preferovaný styl jízdy

Klidná jízda.

Během klidné jízdy a hlavně ve městě bez velkých zrychlení a prudkých manévrů jsou dobrým výběrem směrové pneumatiky ekonomické třídy.

Oponeo doporučuje:

Dębica Frigo 2

Mírnější jízda.

Pokud jezdíte způsobem spíše mírnějším a vozem střední třídy především v městských podmínkách, ale nejen tam, potom odpovídají Vašim potřebám úplně směrové pneumatiky ekonomické třídy.

Oponeo doporučuje:

Uniroyal MS Plus 6

Dynamická jízda.

Pro agresivní, dynamickou jízdu si vyberte směrové pneumatiky přinejmenším střední třídy nebo asymetrické pneumatiky vyšší třídy.

Oponeo doporučuje:

Dunlop SP Winter Sport 4D

audi-zimni-podminky

Pneumatiky je potřeba vybírat vzhledem ke stylu jízdy,
prostředí používání a typu automobilu.

Typ vozidla a pneumatiky

Do malolitrážových vozidel jsou optimálním výběrem pneumatiky se směrovým dezénem střední nebo ekonomické třídy (v závislosti na dalších preferencích).

Oponeo doporučuje:

Zeetex Ice Plus S-100 (momentalně nedostupná)

Do automobilů z oblasti cenového středu se nejčastěji používají pneumatiky třídy střední a vyšší, asymetrické i směrové.

Oponeo doporučuje:

Fulda Kristall Control HP

Do sportovních vozů, limuzín a SUV o velké síle motoru jsou nejlepším řešením pneumatiky třídy premium, zajišťující maximální výkony při vysokých rychlostech.

Oponeo doporučuje:

Nokian WR A3

Rozdělení pneumatik podle tvaru dezénu

Typ dezénuOponeo doporučuje
Symetrický – je vybaven identickým rozložením bloků po obou stranách běhounu. Pneumatiky se symetrickým dezénem se mohou montovat dvojím způsobem – nemají totiž předepsaných požadavků na směr otáčení. Symetrický dezén je nejlevnější z hlediska navržení a nevyžaduje použití pokročilejších technologií při výrobě. Symetrické pneumatiky se osvědčily v malých a středních osobních vozech a v dodávkách.

 Imperial Snowdragon 2
Asymetrický – vyznačuje se rozdílným tvarováním dezénu po levé a pravé straně běhounu. Tento typ pneumatiky má na boku umístěn popis způsobu montování. Obvykle užívané „inside“ znamená, že tato strana bude namontována směrem dovnitř ke karoserii. Vnější část pneumatiky je vybavena mohutnějšími drážkami dezénu, jejichž úkolem je zajištění stability v zatáčkách, zvětšení tzv. boční trakce a prevence předčasného opotřebování pneumatiky. Vnitřní strana dezénu odpovídá za odvádění vody a podélnou přilnavost. Specifika stavby asymetrického dezénu umožňují vzájemné doplnění vlastností obou polovin dezénu aplikované na konkrétní určení pneumatiky.

 Dunlop SP Winter Response
Směrový – je nejčastěji používaným typem dezénu na zimních pneumatikách. Charakterizuje se na boku vyznačenou šipkou, která poukazuje na směr točení. Drážky dezénu jsou vyrovnány do tvaru písmene „V“. Nejdůležitější výhodou směrového dezénu z pohledu zimních podmínek je vysoký koeficient odvádění vody a sněhové břečky spolu s perfektními trakčními vlastnostmi.

 Michelin ALPIN 5

Koupit dvě nebo čtyři zimní pneumatiky?

Vždy používejte čtyři zimní pneumatiky.

Nejužitečnější je použití stejného modelu pneumatik na obou osách. I když používání dvou různých dezénů vepředu a vzadu není zakázané, doporučuje se takové situaci vyhýbat. Dvě různé pneumatiky reagují různě v popsaných podmínkách, což může dojít až k nepředvídatelnému chování automobilu a ke vzniku nebezpečných situací.

Podobně je tomu v případě pneumatik letních i celoročních. Zde je situace ještě nebezpečnější. Je dobré zvážit požadované vlastnosti pneumatik určených na danou sezónu.

Pamatujte – pouze používání čtyř zimních pneumatik toho samého modelu o stejné hloubce dezénu zajistí garantovanou bezpečnost.

Nezávislé testy zimních pneumatik a uživatelská hodnocení

Při výběru pneumatik se můžete rovněž řídit výsledky testů prováděných nezávislými organizacemi. Mezi nejznámější a nevíce uznávané patří testy prováděné německým automotoklubem ADAC.

ADAC je nezávislý německý automotoklub, který existuje od roku 1904. Organizace se zabývá mimo jiné tématikou bezpečnosti na silnici. Zahrnuje celkově přibližně 14 milionů členů.

Seznamte se s výsledky nejnovějších testů pneumatik: magazínové testy zimních pneumatik.

Při výběru pneumatik stojí za to řídit se rovněž hodnoceními jiných uživatelů. Tímto způsobem se nejsnáze dozvíte, jak se daná pneumatika chová během celé své životnosti. Reference řidičů si můžete pročítat v nejrozsáhlejší bázi hodnocení zimních pneumatik na Oponeo.cz.