Pneumatiky, jediný element vozidla mající kontakt s vozovkou. Však ne pneumatiky drží hmotu vozidla, ale jejích tlak. Zodpovědný tlak je velmi důležitý jestli chceme poskytovat dobré chování, trakce a trvanlivost, kterou garantuje výrobce.

Proč tlak pneumatik se mění?

Tlak huštění pneumatik se mění stálým způsobem v průběhu času, a to pronikáním vzduchu stěnami pneumatiky. Protože standardní úroveň tlaku v pneumatice je od 2 do 2,4 barů (u osobních vozidel) máme stálou silu vycpávající vzduch stěnami pneumatiky. Část vzduchu proniká mikroskopickými prostory mezí molekulami gumy.

Berouc na úvahu netěsnost ventilu a pronikání vzduchu můžeme vzít na vědomí, že tlak v pneumatikách klesá kolem 2,0 barů za měsíc. Tlak v pneumatikách mění se také při změnách teplot. Vzduch je plynem a se rozmáhá při rozehřání a skrčují při zchlazeni, Při každé změně teplot o 10 stupňů, tlak se mění o 0,1 baru. Jinou příčinou změny tlaku je např. malé, mechanické poškození dezénu nebo bočnici pneumatiky.

Jaký tlak musí mít pneumatika?

Každé vozidlo má dedikovaný výrobcem rozměr pneumatiky, který poskytuje nejlepší výkon vozidla. Podobně vypadá tlak v pneumatikách. Ke každému vozidlu výrobce homologuje úroveň tlak, kterého je povinné dodržovat. Informační štítek je umístěn ve vozidle při dveřích (v dolní časti středního slupku) ze strany řidiči, na zadním okrajů dveří řidiče, vedle fotelu řidiče, na klapce plnicího hrdla paliva. Štítek informuje o množství tlaku při různým zatížení vozidla.

Je záhodno dodržovat tlak homologovaný výrobcem vozidla

Můžete se také podívat na tabulku tlaku

Jak často kontrolovat tlak v pneumatikách?

Tlak huštění v pneumatikách doporučovaný v návodě obsluhy vozidla to tlak „na zimní”. Znamená, že třeba kontrolovat ráno před jízdou nebo před oteplení.

Aby tlak v pneumatikách byl stále na stejné úrovní, musíme ho často kontrolovat. Jednou za měsíc a před dlouhou cestou je minimum, optimálně jednou za dva týdne. Umožnuje to vyrovnaní tlaku a opravení poškození pneumatiky.

Jaké jsou klády pravidelného tlaku v pneumatikách? 

Dodržovaní správného tlaku v pneumatikách, má vliv na optimální výkony a snížení spotřeby paliva. Správný tlak v pneumatikách poskytuje komfort cestovaní, trvanlivost a dobré provozní vlastnosti. Při správném tlaku teplot vzrůstá kontrolovaným způsobem, příslušný je také valivý odpor. Správný tlak v pneumatikách stabilizuje pneumatiku a její chování a reakce na vozovce.

Nízký tlak v pneumatice má vliv na zvýšení spotřeby paliva

Jaké jsou následky nesprávného tlaku v pneumatikách?

Pneumatiky s nízkým tlakem mají vliv na zvýšení valivého odporu, a zvýšení spotřeby paliva. Vozidlo muže „plavat” v zatáčkách a tahat vozidlo do strany, pneumatika rychle se rozhřívá, na bočnici dezénu můžeme uvidět nepravidelnou spotřebu pneumatiky.

Příliš vysoký tlak v pneumatikách může způsobit, že guma bude přepjatě tvrdá, nepotakuje nerovnosti vozovky. Znamená rychlejší spotřebu zavěšení a snížení komfortu cestovaní. Vyšší tlak znamená také větší možnost mechanického poškození pneumatiky.