Vlastníte auto s touto velikostí pneumatik a rozhodujete se mezi výběrem celoročních nebo zimních pneumatik? Tento článek vám pomůže odpovědět na vaše otázky.

Stojíte-li před dilematem, zda si vybrat zimní nebo celoroční pneumatiky, doporučujeme vám pročíst si pečlivě recenze řidičů a porovnat výsledky profesionálních testů pneumatik. Jedině takto zjistíte, který typ pneumatik je vhodný pro vás a váš automobil. Celoroční pneumatiky představují dobré řešení jen pro určitou skupinu řidičů. Nejbezpečnější volbou pro zimu jsou však zimní pneumatiky, protože jsou 100% přizpůsobeny všem podmínkám, se kterými se lze setkat na cestách v tomto ročním období.

 

Celoroční nebo zimní pneumatiky?

Základní rozdíl mezi zimními a celoročními pneumatikami je ten, že zimní pneumatiky jsou přímo určeny do podmínek, které panují během podzimu a zimy. Celoroční pneumatiky jsou naopak pokusem o spojení vlastností zimních a letních pneumatik, a proto nikdy nebudou tak dobré jako zimní gumy v zimě nebo letní pneumatiky v létě.

Kterým řidičům budou tedy vyhovovat? S celoročními pneumatikami budete spokojeni, pokud jezdíte zejména po městských, pravidelně udržovaných silnicích, ročně najezdíte méně než 5 nebo 6 tisíc kilometrů a upřednostňujete plynulý styl jízdy. Celoroční pneumatiky jsou dobré řešení také pro řidiče, kteří dosud jezdili celý rok na letních nebo zimních pneumatikách.

Po zimních pneumatikách by bez přemýšlení měli sáhnout řidiči, kteří ročně najezdí více než 6 tisíc kilometrů, jezdí po různých typech silnic nebo převážně mimo město a jejich jízdní styl lze popsat jako dynamický. Očekáváte nejlepší jízdní vlastnosti v zimě, pneumatiky s dobrou životností a záleží vám na jízdním komfortu? Toto je typ zimních pneumatik právě pro vás.

test

Zimní pneumatiky představují nejlepší řešení, pokud jezdíte také po silnici,
které nejsou udržované během zimy.

 

Ve kterých autech se používají pneumatiky v rozměru 195/65 R15?

Níže uvádíme přehled nejznámějších modelů aut, které obouvají pneumatiky v rozměru 195/65 R15.

Ford Focus Opel Astra Kia Cee'd Opel Vectra
VW Golf VW Passat Škoda Octavia Seat Leon
Seat Toledo Mercedes Klasa C Mercedes Klasa E Peugeot 307
Audi A4 Audi A6 Renault Laguna Renault Megane
UPOZORNĚNÍ! Pamatujte na to, že velikost pneumatiky 195/65 R15 je pouze jednou z několika možnosti, kterou můžete v těchto modelech aut použít. Velikost pneumatik, do kterých své auto nakonec obujete, záleží na několika faktorech. Zaprvé na generaci automobilu, zadruhé na roku výroby, výkonu a objemu motoru nebo typu vybavení. Náš konfigurátor vám pomůže s pohodlným výběrem velikosti pneumatik pro vaše auto.

Výše uvedené automobily spadají do dvou segmentů – C a D. Zjistěte, čím se vyznačují.

Automobily řazené do segmentu C představují nejrozšířenější skupinu osobních aut. Patří do něho vozidla s kompaktní konstrukcí. Automobily segmentu C jsou přizpůsobeny k cestování 4 osoby se zavazadly střední velikosti. Tato auta lze používat jak na městských silnicích, tak i mimo ně. Osobní automobily segmentu C představují kompromis mezi malými a velkými auty. Tato skupina zahrnuje hatchbacky, sedany, kombi a také levné limuzíny. Zde nacházejí inspiraci výrobci aut, kteří navrhují mezi řidiči módní automobily typu crossover a minivan.

Dalším segmentem, do kterého spadají některé z výše uvedených automobilů, segment D. Auta z této skupiny lze označit za rodinné automobily, které mají větší rozměry než automobily nižší střední třídy. V těchto vozidlech může pohodlně cestovat i 5 osob. Tím spíše, že zavazadlový prostor v tomto typu aut je mnohem větší.

Falken

Falken EuroAll Season AS 200 je vítězem testu
celoročních pneumatik autoklubu ADAC v rozměru 195/65 R15 H.

 

Kupte vítěze testu ADAC – pneumatiky Falken EuroAll Season AS200

 

Testu autoklubu ADAC se zúčastnily 4 modely celoročních pneumatik (pneumatiky jsou seřazeny od nejlepších k nejhorším):

Model pneumatiky Nabídka
1. Falken Euroall Season AS200 Podívejte se na nabídku
2. Vredestein Quatrac Lite Podívejte se na nabídku
3. Kumho Solus HA31 Podívejte se na nabídku
4. Uniroyal ALLSeasonExpert Podívejte se na nabídku

 

Nejlepší modely v jednotlivých kategoriích:

Suchý povrch Falken EuroAll Season AS200
Mokrý povrch všechny pneumatiky získaly hodnocení "uspokojivá" v této kategorii
Hluk všechny pneumatiky získaly hodnocení "uspokojivá" v této kategorii
Sníh Uniroyal AllSeasonExpert
Led Uniroyal AllSeasonExpert, Kumho solus HA31, Vredestein Quatrac Lite
Úspora benzínu Vredestein Quatrac Lite, Uniroyal AllSeasonExpert
Odolnost na opotřebování Vredestein Quatrac Lite, Kumho Solus HA31

 

Metodika testu ADAC

Konečná známka v testu autoklubu ADAC se skládá z jednotlivých výsledků v posuzovaných kategoriích. Každý z těchto výsledků má na konečné známce pneumatiky jiný podíl. Největší váhu má v testu ADAC vždy výsledek na mokru. V případě testu celoročních pneumatiky má výsledek v této kategorii 30% vliv na konečnou známku pneumatiky. Výsledky na sněhu se podílí na konečné známce 20%. Chování na suché vozovce představuje 15% konečného hodnocení. Jízda na ledu, opotřebení běhounu a úspora paliva má 10% vliv. Nejméně důležitá pro konečnou známku je hlučnost pneumatiky.

Důležitost jednotlivých kategorii vychází z politiky autoklubu ADAC, který chce řidičům doporučovat především bezpečné pneumatiky, jízdní komfort má zde druhořadý význam. Nejvyšší konečná známka v testu je „velmi dobrá“, následuje „dobrá“, „uspokojivá“ a „dostatečná“. Nejhorší známka je „nedostatečná“. Poslední hodnocení ADAC uděluje výrobkům, které z hlediska jízdních vlastností nesplňují bezpečnostní požadavky.

V letošním testu celoročních pneumatiky bohužel chyběly pneumatiky s dobrým hodnocením. Celkové hodnocení otevírají pneumatiky se známkou „dostatečná“ (Falken EuroAll Season AS200, Vredestein Quatrac Lite). Dva poslední modely obdržely známku „nedostatečné“ z důvodu nebezpečného chování na mokru.

 

Recenze řidičů

Shrnutí: Porovnáme-li recenze řidičů se známkami autoklubu ADAC, okamžitě zjistíme, že běžní uživatelé hodnotí modely, které se zúčastnily testu, mnohem lépe. Specialisté ADAC se rozhodli udělit pneumatikám velmi nízké známky, zatímco řidiči dali většině z nich hodnocení „doporučuji“. Opět se tak ukazuje, jak důležité je porovnat hodnocení pneumatiky z různých zdrojů. Při výběru konkrétního modelu pneumatiky byste se neměli řídit výhradně výsledky profesionálních testů motoristických časopisů a organizací, recenzemi řidičů nebo odborníků, ale měli byste sáhnout po každém z těchto zdrojů. Jedině tak si budete schopni vybrat pneumatiky, se kterými budete spokojení při každodenním používání.

Vítěz testu – Falken EuroAll Season AS200 – dopadl v testu ADAC nejlépe v kategorii jízdy na suchu. V ostatních kategoriích získal hodnocení „uspokojivý“ a jednou „dostatečný“ (v testu jízdních vlastností na sněhu). Naopak z recenzí řidičů na našem portálu vyplývá, že pneumatika se velmi dobře (hodnocení 5 z 6) osvědčila jak z hlediska jízdních vlastností, tak i jízdního komfortu a provozních nákladů. Uživatelé portálu Oponeo.cz ji celkově hodnotí jako výrobek, který lze doporučit, a tedy lépe než odborníci autoklubu ADAC.

Další účastník testu – Vredestein Quatrac Lite – je výrobek, který dopadl dobře v kategorii jízdy na ledu, spotřeby paliva a opotřebení běhounu. V ostatních obdržel známku „uspokojivý“, s výjimkou jízdy na suchu, kde získal hodnocení „dostatečný“. Podle názoru zákazníků lze pneumatiku určitě „doporučit“, hodnocení jejích jízdních vlastností převyšuje i tak dobré hodnocení jízdního komfortu a provozních nákladů.

Recenze k na třetí pneumatice v testu (Kumho Solus HA31) bohužel nemáme k dispozici, nutno však uvést, že pneumatika získala v testu ADAC dobré hodnocení za jízdu na ledu a v kategorii opotřebení běhounu. Zajímavé je srovnání výsledků posledního modelu v tomto testu – Uniroyal AllSeasonExpert – s recenzemi řidičů. Na rozdíl od odborníků ADAC ho řidiči hodnotí známkou „doporučuji“. Pneumatika získala od autoklubu ADAC dobré známky ve třech kategoriích, a sice v jízdě na sněhu, na ledu a ve spotřebě paliva. Uživatelé ohodnotili jízdní vlastnosti a jízdní komfort téměř známkou „velmi dobrá“. Pouze provozní náklady hodnotí hůře.