Pokud si chcete koupit dobré zimní pneumatiky, pak vám doporučujeme, abyste se řídili několika pravidly a tak věděli, kterým modelům se vyplatí věnovat pozornost. V tomto článku vám je připomeneme a představíme aktuálně nejlepší modely v rozměru 205/55 R16 podle hodnocení automotoklubu ADAC. 

Dobře vybrané pneumatiky přináší vyšší úroveň bezpečnosti, zlepšení jízdního komfortu a nižší provozní náklady. Pneumatiky jsou navrženy takovým způsobem, že jeden model se lepé osvědčuje na automobilu do městského prostředí a jiný na autě s většími rozměry a výkonem. V následujícím článku naleznete řadu cenných tipů, které vám usnadní výběr optimálního modelu, a také výsledky testu zimních pneumatik ADAC 2015/2016.

 

Čtyři kroky k nákupu zimních pneumatik 

1. Nejdříve musíte znát rozměry vašich pneumatik. Toto je základ a výchozí bod pro výběr nových pneumatik. Velikost pneumatik zjistíte z boční strany aktuálního modelu pneumatik, ze samolepky poblíž dveří auta nebo z návodu k jeho obsluze. 

2. V minulých letech převládl názor, že v některých případech stačí vyměnit dvě pneumatiky. To je však velký omyl. Dva odlišné páry pneumatik se vyznačují jinou brzdnou drahou, odlišnou přilnavostí nebo odlišným stupněm odvádění sněhu nebo vody. Dva různé páry pneumatik se mohou také jinak chovat vůči sobě. Automobil s tímto obutím se řídí méně předvídatelně, brzdění je méně účinné a manévrování obtížnější. Zvládnout takové auto je mnohem těžší. 

3. Před výběrem zimních pneumatik si definujte svůj jízdní styl. Vyberte si mezi klidným, umírněným a dynamickým. Podle toho máte na výběr třídu pneumatik. Nejvyšší vlastnosti má prémiová třída. Pneumatiky této třídy se používají u výkonnějších automobilů a volí je řidiči, kteří vyznávají agresivnější styl jízdy. Střední třída představuje vynikající kompromis mezi výkonem a cenou. Pneumatiky ekonomické třídy jsou dobrou volbou pro menší vozidla a řidiče, kteří jezdí klidně, a zejména v městském prostředí. 

4. Dalším z kritérií pro výběr zimních pneumatik je dezén běhounu. V této sezoně je nejoblíbenější směrový dezén (nejčastěji ve tvaru písmene „V“). Velmi často se používají pneumatiky s asymetrickým dezénem. Ten mají dvě zóny – vnější a vnitřní. Každá z nich odpovídá za jinou skupinu vlastností (např. jedna odvádí vodu a druhá drží stabilitu v zatáčkách). Třetím typem je symetrický běhoun, který je u pneumatik na osobní automobily nejméně oblíbený a vyskytuje se relativně zřídka.

Testy pneumatiky pomáhají při výběru odpovídajícího modelu pro váš automobil.

Testy pneumatiky pomáhají při výběru odpovídajícího modelu pro váš automobil.

 

Zimní pneumatiky v rozměru 205/55 R16 – použití 

Pneumatiky v rozměru, kterému se věnujeme v tomto článku, patří do skupiny těch nejoblíbenějších na trhu. K nejčastěji zastoupeným automobilům s těmito pneumatikami patří: Audi A3, Audi A4, Audi A6, BMW řady 3, Ford Focus, Ford Mondeo, Mercedes třídy C, Renault Laguna, Seat Leon, Škoda Octavia, Renault Megane, Toyota Avensis, Škoda Superb, VW Golf, VW Passat.

UPOZORNĚNÍ! Pamatujte si, že pneumatiky v tomto rozměru nepředstavují jedinou alternativu, kterou u těchto vozů můžete použít. Výběr konkrétního rozměru závisí na generaci modelu, roku jeho výrobky, objemu a výkonu motoru nebo verzi vybavení. Použijte náš konfigurátor a VYBERTE SI NEJLEPŠÍ PNEUMATIKY PRO VAŠE AUTO.

 

Pro které automobily se hodí zimní pneumatiky 205/55 R16? 

Výše uvedené modely aut patří zejména do nižší střední (C) a střední třídy (D). V nižší střední neboli kompaktní třídě se nacházejí automobily, které pohodlně pojmout 4 pasažéry s nákladem střední velikosti. Takovým autem lze bez problémů jezdit v městském prostředí i na delších trasách. Tento segment stojí mezi malými a velkými automobily. V této třídě můžete najít jak hbité hatchbacky, větší sedany a kombi, které jsou často propagovány jako nízkonákladové limuzíny. Na základě kompaktních modelů jsou vyrobeny také některé menší crossovery a minivany. Větší a pohodlnější rodinné vozy spadají do segmentu D. Může v nich pohodlně cestovat 5 pasažérů s větším nákladem (zásluhou velkého zavazadlového prostoru). Auta tohoto typu jsou však hůře vybavena než auta segmentu E.

K automobilům, které jsme zmínili v tomto článku, se nejlépe hodí zimní pneumatiky s vyrovnanými, univerzálními vlastnostmi. Pneumatiky tohoto typu by se měly osvědčit jak v městském prostředí, tak i mimo městské silnice. Musí zajišťovat bezpečnost za proměnlivého počasí a odpovídající jízdní komfort. Při výběru pneumatik 205/55 R16 vám budou určitě nápomocny výsledky testu pneumatik z tohoto roku, např. od automotoklubu ADAC.

Nejlepší pneumatiky v testu – Continental WinterContact TS850.

Nejlepší pneumatiky v testu – Continental WinterContact TS850.

Testu se podrobilo 19 modelů pneumatik (pořadí v tabulce podle umístění v testu). 

ADAC v rozměru 205/55 R16 H doporučuje dva modely, které získaly hodnocení
 „dobrá“: 

Continental WinterContact TS850 (1. místo) a Yokohama W.drive V905 (2. místo).

 

Koupit vítěze testu ADAC

Model pneumatikyNabídka
1. Continental WinterContact TS850 (dobrá)Podívejte se na nabídku
2. Yokohama W.drive V905 (dobrá)Podívejte se na nabídku
3. Goodyear UltraGrip 9 (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
4. Nokian WR D3 (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
5. Bridgestone Blizzak LM001 (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
6. Falken HS 449 (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
7. Vredestein Snowtrac 5 (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
8. Firestone Winterhawk 3 (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
9. Fulda Kristall Control HP (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
10. Barum Polaris 3 (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
11. BF Goodrich G-Force Winter (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
12. Michelin Alpin 5 (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
13. Sava Eskimo HP (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
14. Semperit Speed-Grip 2 (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
15. Kumho WP51 (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
16. Viking SnowTech 2 (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
17. Kleber Krisalp HP2 (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
18. Toyo Snowprox S953 (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
19. Avon Ice Touring ST (nedostatečná)Podívejte se na nabídku

 

Nejlepší modely pneumatik podle daných kritérií

Suchá vozovkaYokohama W.drive V905, Continental WinterContact TS850, Avo Ice Touring ST,
Nokian WR D3, Bridgestone Blizzak LM001, Falken HS 449, Vredestein Snowtrac 5,
Firestone Winterhawk 3, BF Goodrich G-Force Winter, Toyo Snowprox S953,
Fulda Kristall Control HP, Sava Eskimo HP, Kleber Krisalp HP2.
Mokrá vozovkaContinental WinterContact TS850, Michelin Alpin 5, Goodyear UltraGrip 9,
Bridgestone Blizzak LM001, Semperit Speed-Grip 2, Yokohama W.drive V905.
Jízda na sněhu  Všechny modely kromě Falkenu, Firestone, Toyo a Avon (tyto 4 modely získaly hodnocení „uspokojivá na sněhu“).
Jízda na leduVredestein Snowtrac 5, Viking SnowTech 2, Michelin Alpin 5,
Semperit Speed-Grip 2, Falken HS449, Continental WinterContact TS850,
Yokohama W.drive V905, Goodyear UltraGrip 9, Nokian WR D3, Barum Polaris 3,
BF Goodrich G-Force Winter, Kumho WP51.
Hluk/jízdní komfortGoodyear UltraGrip 9.
Úspora paliva Všechny modely kromě Falkenu („uspokojivý“) se prezentovaly jako „dobré“
Odolnost proti opotřebeníContinental WinterContact TS850, BF Goodrich G-Force Winter,
Kleber Krisalp HP2.

 

Testy ADAC a recenze uživatelů 

Vyplatí se porovnat výsledky testu ADAC s žebříčkem, který jsme připravili na základě recenzí našich uživatelů (najdete je zde). V tom se na prvním místě umístila pneumatika Michelin Alpin 5, která byla v testu ADAC hodnocena jako průměrná. Uznáváme, že je to dost překvapivý výsledek, protože pneumatiky Michelin se vždy vyznačovaly dobrými vlastnostmi a byly oceňovány jak řidiči, tak i specialisty. 

Druhá pneumatika podle žebříčku uživatelů – Continental WinterContact TS850 – se v testu automotoklubu ADAC umístila na 1. místě. Model německého koncernu potvrdil svou třídu a upevnil si pozici jedné z nejlepších zimních pneumatik na trhu. 

Jednou z nejlépe hodnocených zimních pneumatik v tomto rozměru je u nás Goodyear Ultra Grip 9. Také v testu ADAC se tento model umístil vysoko. Pneumatiky řady Ultra Grip se dlouhodobě těší velké oblibě a v testech obsazují vysoké příčky. Jedná se o vynikající, všestranné výrobky. 

V žebříčku uživatelů se objevila také pneumatika Nokian WR D3. Podobně jako v testu ADAC ji řidiči hodnotí za velmi dobré jízdní vlastnosti na sněhu. Tento model s finským původem skvěle zvládá jízdu v nejtěžších zimních podmínkách.

ADAC je proslulý svými odbornými testy.

ADAC je proslulý svými odbornými testy.

Metodika testu ADAC 

Konečná známka v testu ADAC je udělena po sečtení známek za jednotlivá kritéria. Každé má svou váhu. Největší váhu má přilnavost na mokré vozovce (30 %), jízdní vlastnosti na sněhu (20 %) a na suchu (15 %). Váhu 10 % má opotřebení běhounu, spotřeba paliva a jízdní vlastnosti na ledu. Nejmenší důraz je kladen na hluk pneumatik během jízdy. 

Systém důležitosti jednotlivých kritérií automotoklubu ADAC umožňuje nalézt nejuniverzálnější typ pneumatiky. Německá motoristická organizace tak snižuje důležitost méně podstatných parametrů, u nichž pneumatiky dosahují výjimečně vysokých známek, a současně v kategoriích, které souvisejí s bezpečností, uplatňuje přísnější kritéria.