Zajímá vás, jaké zimní pneumatiky zvolit pro malé nebo středně velké auto, abyste mohli jezdit bezpečně bez ohledu na podmínky panující venku? Jestliže ano, pak se seznamte s výsledky testu, který provedl německý automotoklub ADAC, a zcela jistě si vyberete nejlepší pneumatiky pro váš automobil. 

Výběr pneumatik podle potřeb řidiče a jeho jízdního stylu pomáhá upravit jízdní vlastnosti auta a garantuje bezpečnost na různých typech vozovky. V tomto článku vám poradíme, čemu byste měli věnovat pozornost při nákupu pneumatik, dozvíte se v něm také, na kterých automobilech se pneumatiky v rozměru 165/70 R14 T osvědčily nejlépe. Srovnání výsledků testu ADAC s recenzemi řidičů vám pomůže dobře se rozhodnout a vybrat si spolehlivé obutí vozidla pro nadcházejí zimu!

 

Čemu byste měli věnovat pozornost před nákupem zimních pneumatik? 

Ještě než se rozhodnete pro nákup konkrétního modelu, zaměřte se na nejdůležitější vlastnosti pneumatik: 

1. Velikost pneumatiky. Ta je uvedena na boční straně každé pneumatiky. Pokud si nejste jisti, zda vaše aktuální pneumatiky mají optimální velikost pro daný automobil, podívejte se na vnitřní stranu dvířek palivového otvoru, do návodu k obsluze nebo na samolepku na sloupku dveří řidiče. Tam najdete velikost pneumatik, kterou stanovuje výrobce automobilu. 

2. Kolik nových pneumatik? Dvě nebo čtyři? Nejbezpečnějším řešením je výměna celé sady pneumatik. Tím si zajistíte nejlepší stabilitu a optimální jízdní vlastnosti na každém typu vozovky. Pokud však plánujete výměnu pneumatik pouze na jedné nápravě, je dobré vědět, že tím může dojít ke zhoršení jízdních vlastností auta. Jízda na dvou různých modelech pneumatik je podle zákona přípustná, musíte však pamatovat na to, aby nové pneumatiky byly namontovány na zadní nápravě vozidla. Tím se zlepší jeho stabilita na cestě a auto se chová lépe v nouzové situaci. 

3. Dezén běhounu. Směrový dezén se vyznačuje velmi dobrými vlastnostmi na typicky zimních vozovkách, a proto je nejoblíbenější mezi výrobci pneumatik, které jsou určeny pro toto roční období. Drážky ve tvaru písmene „V“ účinně odvádějí čerstvý a rozbředlý sníh zpod pneumatiky a tím zachovávají vysokou adhezi kol bez ohledu na počasí. V případě zimních pneumatik se často používá také asymetrický běhoun. Jeho dvě nezávislé zóny zajišťují, že se pneumatika dobře chová na suchu i mokru. K přednostem tohoto typu dezénu patří také nízký hluk a pomalé a rovnoměrné opotřebování běhounu. 

4. Třída pneumatik. Existují tři třídy pneumatik: prémiová, střední a ekonomická. Každá třída je navržena pro jiný jízdní styl a jiný typ automobilů. Pneumatiky nejvyšší, prémiové třídy poskytují dokonalý jízdní komfort a nejlepší jízdní vlastnosti. Jsou určeny pro automobily vybavené výkonnými motory a jejich plné možnosti se projeví během dynamické jízdy. Střední třída představuje kompromis, který spojuje přednosti pneumatik prémiové a ekonomické třídy. Nejnižší ekonomická třída je určena pro řidiče, kteří používají automobil příležitostně a jezdí na krátké trasy, většinou v městských podmínkách. 

5. Testy a recenze řidičů. Analýza výsledků testů pneumatik, které každou sezonu provádějí specialisté z motoristických časopisů a organizací, je jedním ze základních zdrojů informací o vlastnostech pneumatik. Doporučujeme se s nimi seznámit před nákupem, podobně jako s recenzemi řidičů, kteří daný model používají každý den. Takto můžete zjistit, jak se vybraná pneumatika osvědčila nejen na testovací dráze, ale v každodenním provozu.

Výběr zimních pneumatik závisí mimo jiné na jízdním stylu řidiče (fot. renault.com).

Výběr zimních pneumatik závisí mimo jiné na jízdním stylu řidiče (fot. renault.com).

 

Rozměr 165/70 R14 T – pro která auta? 

Pneumatiky této velkosti se zpravidla montují na malých a středních osobních automobilech. K nejčastěji zastoupeným patří tyto modely aut:

Citroen C3 Fiat Panda Fiat Punto Nissan Micra
Opel Agila Renault Clio Seat Ibiza Seat Mii
Skoda Citigo Skoda Fabia Suzuki Ignis Suzuki Splash
Suzuki Swift Toyota Yaris VW Polo VW up!
UPOZORNĚNÍ! Pamatujte, že pneumatiky 165/70 R14 T nejsou jedinou alternativou, kterou lze ve výše uvedených autech použít. Rozměr pneumatik závisí na těchto faktorech, např. roku výroby, generaci automobilu, objemu a výkonu motoru nebo kategorii vybavení. Chcete-li si vybrat nejlepší velikost pneumatik pro vaše auto, použijte náš konfigurátor: VÝBĚRU PNEUMATIK PRO AUTO
Nejlepší pneumatika v testu – Goodyear Ultra Grip 9.

Nejlepší pneumatika v testu – Goodyear Ultra Grip 9.

 

Auta s pneumatikami v rozměru 165/70 R14 T

 Všechny modely uvedených automobilů patří do třídy mini (segment A) a malé (segment B). 

Segment A tvoří nejmenší osobní automobily, které jsou určeny pro jízdu ve městě. Vyznačují se velmi omezeným místem pro pasažéry na zadních sedadlech a malým zavazadlovým prostorem. Do této třídy patří například Škoda Citigo, Opel Agila a Fiat Panda. 

Segment B tvoří auta větších rozměrů než auta třídy mini. Jsou to maloobjemová osobní auta a k nejoblíbenějším modelům v této kategorii patří například Fiat Punto, Nissan Micra a Škoda Fabia.

Pneumatiky v rozměru 165/70 R14 T se osvědčily v malých a středních městských automobilech (fot. citroen.com).

Pneumatiky v rozměru 165/70 R14 T se osvědčily
v malých a středních městských automobilech (fot. citroen.com).

 

Jaký typ pneumatik vybrat? 

Během výběru pneumatik bychom měli věnovat pozornost univerzálním vlastnostem, dlouhé životnosti, valivému odporu daného modelu a jeho odolnosti proti mechanickému poškození. Pneumatiky v rozměru 165/70 R14 T se osvědčily v různých typech aut, ale nejčastěji se používají u automobilů určených do městského prostředí

Při výběru vhodných pneumatik pro vaše auto a jízdní styl vám pomůže test zimních pneumatik v rozměru 165/70 R14 T pro sezonu 2015/2016, který provedl německý automotoklub ADAC. 

Testem prošlo 16 modelů pneumatik (dodrželi jsme pořadí podle konečných výsledků):

V rozměru 165/70 R14 T ADAC doporučuje modely:
Goodyear Ultra Grip 9, Michelin Alpin A4, Dunlop SP Winter Response 2.

 

Koupit vítěze testu ADAC

 

Model pneumatiky  Nabídka
1. Goodyear Ultra Grip 9 (dobrá) Podívejte se na nabídku
2. Michelin Alpin A4 (dobrá) Podívejte se na nabídku
3. Dunlop SP Winter Response 2 (dobrá) Podívejte se na nabídku
4. Fulda KRISTALL MONTERO 3 (uspokojivá) Podívejte se na nabídku
5. Bridgestone Blizzak LM001 (uspokojivá) Podívejte se na nabídku
6. Continental ContiWinterContact TS850 (uspokojivá) Podívejte se na nabídku
7. Falken HS 449 (uspokojivá) Podívejte se na nabídku
8. Uniroyal MS Plus 77 (uspokojivá) Podívejte se na nabídku
9. Pirelli Snowcontrol Serie III (uspokojivá) Podívejte se na nabídku
10. Semperit Master-Grip 2 (uspokojivá) Podívejte se na nabídku
11. Barum Polaris 3 (uspokojivá) Podívejte se na nabídku
12. Firestone Winterhawk 3 (uspokojivá) Podívejte se na nabídku
13. Matador MP54 Sibir Snow (dostatečná) Podívejte se na nabídku
14. Aeolus AW02 (nedostatečná) Podívejte se na nabídku
 15. Ling Long Green-Max Winter UHP (nedostatečná) Podívejte se na nabídku
16. Mentor M200 (nedostatečná) Podívejte se na nabídku

 

Nejlepší modely pneumatik podle daných kritérií

Suchá vozovka Goodyear Ultra Grip 9, Michelin Alpin A4, Dunlop SP Winter Response 2, Fulda KRISTALL MONTERO 3, Bridgestone Blizzak LM001,
Continental ContiWinterContact TS850, Falken HS449, Semperit Master-Grip 2, Barum Polaris 3, Firestone Winterhawk 3.
Mokrá vozovka Goodyear Ultra Grip 9, Michelin Alpin A4, Dunlop SP Winter Response 2, Continental ContiWinterContact TS850,
Uniroyal MS Plus 77, Pirelli Snowcontrol Serie III.
Jízda na sněhu Goodyear Ultra Grip 9, Michelin Alpin A4, Dunlop SP Winter Response 2, Fulda KRISTALL MONTERO 3, Bridgestone Blizzak LM001,
Continental ContiWinterContact TS850, Uniroyal MS Plus 77, Semperit Master-Grip 2, Barum Polaris 3, Firestone Winterhawk 3,
Matador MP54 Sibir Snow, Aeolus Snowace AW02.
Jízda na ledu Goodyear Ultra Grip 9, Michelin Alpin A4, Dunlop SP Winter Response 2,
Fulda KRISTALL MONTERO 3, Falken HS449, Pirelli Snowcontrol Serie III,
Ling Long Green-Max Winter HP.
Hluk Goodyear Ultra Grip 9, Michelin Alpin A4, Dunlop SP Winter Response 2, Fulda KRISTALL MONTERO 3, Bridgestone Blizzak LM001, Continental ContiWinterContact TS850, Falken HS449, Uniroyal MS plus 77, Pirelli Snowcontrol Serie III, Semperit Master-Grip 2, Barum Polaris 3, Firestone Winterhawk 3, Matador MP54 Sibir Snow,Ling Long Green-Max Winter HP
(nejvyšší hodnocení v této kategorii bylo „uspokojivé“).
Úspora paliva  Všechny modely dopadly dobře.
Odolnost proti opotřebení Michelin Alpin A4, Bridgestone Blizzak LM001, Continental ContiWinterContact TS850, Firestone Winterhawk 3, Mentor M200.

 

Testy ADAC a recenze uživatelů

Shrnutí: Srovnáme-li hodnocení automotoklubu ADAC s recenzemi řidičů, můžeme si všimnout podobných závěrů o vlastnostech modelů z předních příček tohoto žebříčku. Podobně jako v případně posledních míst, mají řidiči i odborníci mají řadu připomínek k chování těchto pneumatik v zimních podmínkách. Uživatelské hodnocení ostatních pneumatik z testu se ne vždy shoduje s výsledky odborníků z automotoklubu ADAC. Tato situace ukazuje, že při výběru pneumatik je dobré čerpat z více informačních zdrojů. Níže uvádíme srovnání výsledků testu ADAC s recenzemi řidičů.

Vítěz testu, pneumatika Goodyear Ultra Grip 9, se dostala nejvyšší známky za jízdu na suché a mokré vozovce, sněhu a ledu. Uživatelé našeho portálu taktéž hodnotí vysoko tyto vlastnosti, navíc se pozitivně vyjadřují o vzhledu pneumatiky. Model, který skončil na druhém místě (Michelin Alpin A4), řidiči považují za bezkonkurenční na suché vozovce. Podobně jako v testu ADAC. Pneumatika si dobře vedla na suché vozovce a testující překvapila výjimečně nízkým valivým odporem. 

Pneumatika Dunlop SP Winter Response 2 se umístila třetí příčce. V testu se nejlépe osvědčila jak na suchu, tak i na sněhu a mokré vozovce, od průměru se odlišuje také úspornou jízdou. Řidiči ve svých komentářích mezi jejími hlavními přednostmi uvedli (podobně jako ADAC) jízdu na mokru a nízký valivý odpor. Srovnatelné hodnocení se týká také dalších pneumatik z žebříčku ADAC (Fulda KRISTALL MONTERO 3, Bridgestone Blizzak LM001, Continental ContiWinterContact TS850 a Falken HS449). Řidiči je hodnotili nejlépe za jízdu na suchu podobně jako odborníci v testu. 

U dalších modelů v tabulce je patrný výrazný propad úrovně vlastností. Pneumatiky Uniroyal MS Plus 77 a Pirelli Snowcontrol Serie III ve srovnání s modely na předních příčkách zřetelně zaostávají. Trochu jinak je tomu v případě hodnocení řidičů, kde jejich průměrná známka je stále velmi vysoká (5,2 pro MS Plus 77 a 5,3 pro Snowcontrol Serie III). Řidiči na nich oceňují zejména jízdní vlastnosti na silnici. 

Poslední tři modely s uspokojivým hodnocením jsou Semperit Master-Grip 2, Barum Polaris 3 a Firestone Winterhawk 3. Podle ADAC se osvědčily především na suchu a na sněhu. Naši uživatelé je hodnotí podobně a za přednost těchto modelů často považují hloubku dezénu. 

Matador MP54 Sibir Snow je jediný testovaný model, který v žebříčku ADAC získal dostatečnou známku, řidiči na našem portálu ho však hodnotí mnohem lépe. K modelům, které naopak rozhodně test nezvládly, patří tři poslední pneumatiky v žebříčku – Aeolus AW02, Ling Long Green-Max Winter HP a Mentor M200. Všechny získaly nedostatečné hodnocení, zejména za chování na mokré vozovce. Uživatelé, kteří na portálu Oponeo.cz zanechali svou recenzi, mají podobný názor. Tyto pneumatiky od nich dostaly velmi nízké celkové hodnocení.

 

Metodika testu ADAC 

Konečné hodnocení, které daný model pneumatiky získává od automotoklubu ADAC, je dáno výpočtem celkové známky. Ta se skládá z výsledků dosažených v jednotlivých kategoriích a každý má jinou váhu v celkovém hodnocení. Největší váhu má přilnavost na mokré vozovce (30 %), jízdní vlastnosti na sněhu (20 %) a na suchu (15 %). Váhu 10 % má opotřebení běhounu, spotřeba paliva a jízdní vlastnosti na ledu. Nejmenší důraz je kladen na hluk pneumatik během jízdy. 

Konečná známka pak zásluhou tohoto hodnoticího systému vypovídá o tom, který z modelů má nejuniverzálnější vlastnosti. Automotoklub ADAC tak snižuje důležitost parametrů, u nichž pneumatiky dosahují výjimečně vysokých známek, a současně v kategoriích, které souvisejí s bezpečností, uplatňuje přísnější kritéria.