Jaký význam mají směrové pneumatiky? Jakou jsou jejich přednosti a jaké jsou jejich slabé stránky? Jak se směrové pneumatiky montují? V tomto článku najdete všechno, co je potřeba o směrových pneumatikách vědět.

Drážky a bloky dezénu směrových pneumatik mají tvar písmene „V“ nebo „U“. Taková specifická konstrukce způsobuje, že pneumatiky musí být montovány přesně podle výrobcem určeného směru otáčení.

Dominujícími elementy ve směrovém dezénu jsou zkosené drážky, vedoucí od prostředku dezénu do boků po levé a pravé straně. Takové rozložení umožňuje rychle a efektivně odstřikovat vodu vně pneumatiky.

Velmi často bývá síť zkosených drážek doplněna rovněž širokými drážkami obvodovými, které tvoří kanálky pro vodu. Voda, která se v nich nahromadí, je následně účinně odváděna zkosenými drážkami mimo styčnou plochu pneumatiky a povrchu, po kterém se pohybuje.

 

Pneumatika smerova

Dezén směrové pneumatiky se sbíhá do charakteristického tvaru písmene „V“.

 

Výhody směrových pneumatik

  • Velice dobré výkony na mokrých površích (tím se posouvá hranice vzniku aquaplaningu o přibližně 20 %)
  • Vyšší podélná přilnavost na suchém povrchu
  • Směrové pneumatiky často nabízejí poměrně vysoký komfort, protože generují nízkou úroveň hluku
  • Atraktivní vzhled
Rotation

Směrové pneumatiky musí být montovány podle směru rotace
 označeném na boku pneumatiky.

 

Montování směrových pneumatik

Idea směrových pneumatik se opírá o montování a užívání pneumatik shodně s předpokladem producentů na boku pneumatiky jsou umístěna označení ve formě šipky nebo jiného grafického znázornění spojeného s nápisem (například ROTATION), což poukazuje na směr otáčení pneumatik. Směr otáčení pneumatik se musí shodovat se směrem pohybu automobilu.

Pneumatiky namontované obráceně, než je směr otáčení, může způsobit výrazné změny v trakčních vlastnostech, v emisích hluku a mohou způsobit i rychlé opotřebení pneumatiky.

 

Nejlepší směrové pneumatiky

Populární modely letních směrových pneumatik:

Oblíbené modely zimních směrových pneumatik: