Automotoklub ADAC se pro tuto letní sezónu rozhodl otestovat pneumatiky v rozměru 225/45 R17 Y. Jestliže hledáte právě takovýto výrobek, pak tento test bude jedním z nejlepších zdrojů informací, které Vám pomohou v konečném výběru. 

Německá organizace v něm otestovala 16 modelů pneumatik. Nacházejí se mezi nimi jak pneumatiky, které se řadí do třídy Premium, tak i pneumatiky střední a ekonomické třídy. Jednalo se o pneumatiky s rychlostním indexem Y (do 300 km/h). Čtyři modely získaly hodnocení „velmi dobré“, 11 modelů „uspokojivé“ a jeden model „dostatečné“.

 

letni-pneu

Nejdůležitější kategorie v testu letních pneumatik – chování na mokré vozovce.

Jak koupit dobré letní pneumatiky?

Pro řadu řidičů je nákup pneumatik nesnadný úkol. Ve stručnosti Vám představíme, čím začít při jejich výběru. Nejdříve musíte zjistit, jakou velikost pneumatik používáte. Tento údaj najdete na boční straně aktuálního modelu Vašich pneumatik a dále na štítku poblíž dveří auta nebo v návodu k jeho obsluze.

Pneumatiky je vhodné měnit vždy v celé sadě (všechny 4 kusy). Dva odlišné páry pneumatik se vyznačují různými vlastnosti (jinou brzdnou dráhou, odlišnou přilnavostí nebo jiným tempem odvádění vody). To znamená, že pneumatiky nebudou v dané kombinaci vzájemně spolupracovat. Projeví se to v obtížnější a méně předvídatelnější ovladatelnosti vozidla.

Při výběru letních pneumatik je dobré popsat svůj vlastní jízdní styl. Je opatrný, vyrovnaný nebo dynamický? Tato skutečnost se projeví ve výběru třídy pneumatik. Nejlepší vlastnosti mají pneumatiky premiové třídy. Pneumatiky se používají u výkonnějších automobilů a volí je řidiči, kteří vyznávají agresivnější jízdní styl. Střední třída (Quality) představuje vynikající kompromis mezi výkonem a cenou. Pneumatiky ekonomické třídy (budget) jsou dobrou volbou pro menší vozidla a řidiče, kteří jezdí opatrně, a zejména v městském provozu.

Jaký zvolit dezén běhounu? K nejoblíbenějším v současnosti patří asymetrické a směrové pneumatiky. Prvně jmenované se vyznačují vyrovnanými jízdními vlastnostmi, jsou pohodlné a odolné proti opotřebení. Asymetrickou pneumatiku poznáte podle toho, že její vzorek má dvě části: vnější (označení „outside“) a vnitřní (označení: „inside“) stranu. Vzorek směrových pneumatik naopak připomíná svým tvarem písmeno V. Tyto pláště jsou nejlepší pro jízdu na mokru, ale ve srovnání s asymetrickými plášti mohou být hlasitější a mít kratší životnost. Existuje ještě třetí typ, tzv. symetrický běhoun, ten je ale v případě osobních pneumatik nejméně oblíbený a vyskytuje se relativně zřídka.

Letní pneumatiky v rozměru 225/45 R17 – použití

Letní pneumatiky v rozměru 225/45 R17 se používají například v těchto automobilech: Audi A3, A4, A6, TT, BMW řady 1, 3, Honda Accord, Civic, Mercedes klasy C, CLK, SLK, Škoda Superb, VW Passat, Volvo S60, C70, S70, V70.

Výše uvedené automobily velmi často disponují vyšším výkonem a mohou sloužit řidičům, kteří preferují dynamičtější jízdu nebo jezdí na dlouhé trasy (samostatně nebo s rodinou).

Letní pneumatiky pro tato vozidla by se měly vyznačovat především velmi dobrou přilnavostí na suchém a mokré vozovce. Svůj význam má nepochybně také jízdní komfort, spotřeba paliva a odolnost proti opotřebení. Dobrým příkladem testu, který prověřuje tyto parametry, je právě test automotoklubu ADAC.

UPOZORNĚNÍ! Nezapomeňte na to, že pneumatiky v rozměru 225/45 R17 představují pouze jednu z možností pro Váš automobil. Použití konkrétní velikosti závisí například na roku výroby, generaci vozu, zdvihovém objemu a výkonu motoru a také variantě vybavení. Při výběru nejlepší velkosti pneumatik pro Vaše vozidlo Vám pomůže náš průvodce výběrem pneumatik (konfigurátor).

Výsledky testu ADAC

 

conti

Koupit vítěze testu – pneumatiku Continental ContiSportContact 5

ADAC doporučuje v rozměru 225/45 R17 čtyři modely, které získaly hodnocení „dobré“.
Continental ContiSportContact 5, ESA-Tecar Spirit 5 UHP, Pirelli P Zero a Vredestein Ultrac Vorti.
Model pneumatikyNabídka
1. Continental ContiSportContact 5Podívejte se na nabídku
2. ESA-Tecar Spirit 5 UHPMomentalně nedostupná
3. Pirelli P ZeroPodívejte se na nabídku
4. Vredestein Ultrac VortiPodívejte se na nabídku
5. Hankook Ventus S-1 evo2 K-117Podívejte se na nabídku
6. Sava Intensa UHPPodívejte se na nabídku
7. Nokian zLinePodívejte se na nabídku
8. Yokohama Advan Sport V105Podívejte se na nabídku
9. Uniroyal Rainsport 3Podívejte se na nabídku
10. Michelin Pilot Sport 3Podívejte se na nabídku
11. Toyo Proxes T1 SportPodívejte se na nabídku
12. Firestone Firehawk SZ90Podívejte se na nabídku
13. Fulda SportControlPodívejte se na nabídku
14. Semperit Speed-Life 2Podívejte se na nabídku
15. GT Radial Champiro HPYPodívejte se na nabídku
16. Maxxis Victra VS01Podívejte se na nabídku

Nejlepší modely pneumatik v jednotlivých kategoriích

 

Suchá vozovkaContinental ContiSportContact 5, Vredestein Ultrac Vorti,
Yokohama Advan Sport V105, Michelin Pilot Sport 3, GT Radial Champiro HPY
Mokrá vozovkaContinental ContiSportContact 5, ESA-Tecar Spirit 5 UHP, Pirelli P Zero,
Vredestein Ultrac Vorti, Uniroyal Rainsport 3, Michelin Pilot Sport 3
Hlučnost/komfortvšechny na podobné úrovni (o něco hůř dopadl jen model Firestone Firehawk SZ90)
Úspora palivaESA-Tecar Spirit 5 UHP
Odolnost proti opotřebeníSava Intensa UHP, Yokohama Advan Sport V105, Fulda SportControl

zdroj: ADAC

Nejlepší pneumatiky v testu

V letošním testu letních pneumatik ADAC v rozměru 225/45 R17 zvítězila pneumatika německého výrobce – Continental ContiSportContact 5. Pneumatika vynikla zejména při jízdě na mokré vozovce. Její jedinou slabší stránkou je jízdní komfort. V počtu získaných bodů bezpečně předstihla další účastníky testu.

Druhou příčku na pódiu obsadila, k velkému překvapení hodnotících, pneumatika budgetové třídy – ESA-Tecar Spirit 5 UHP. Zvláště dobře dopadla v kategorii valivého odporu. V ostatních kategoriích (kromě jízdního komfortu) získala stejně dobré hodnocení jako vítěz testu.

Poslední místo na stupních vítězů patřilo pneumatice italského výrobce – Pirelli P Zero. Tato pneumatika, podobně jako vítěz testu, získala skvělou známku za jízdu na mokru a o něco horší za jízdní komfort. V ostatních kategoriích obdržela vyrovnané, dobré známky.

Posledním modelem ze skupiny velmi doporučených pneumatik je Vredestein Ultrac Vorti. Také ten se odlišoval neobvyklými jízdními vlastnostmi na mokré vozovce a stejně jako ostatní pneumatiky z této skupiny dopadl o něco hůře v kategorii jízdního komfortu.

Test ADAC a další testy

Za informaci určitě stojí skutečnost, že v rozměru 225/45 R17 proběhly také další testy letních pneumatik. V testu organizace GTÜ také zvítězil model Continental ContiSportContact 5. Na dalších místech se umístili pneumatiky Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3, Dunlop Sport Maxx RT2, Pirelli P Zero a Falken Azenis FK510.

Například test pneumatik 225/45 R17 v minulém roce uspořádaly časopisy „Auto Express“ a „Gute Fahrt“. V tom prvním si nejlépe vedl model Continental ContiSportContact 5 před Dunlop Sport BluResponse, Michelin Pilot Sport 3 PS3, Hankook Ventus S1 evo2 a Pirelli P Zero.

V testu časopisu „Gute Fahrt“ měla pětice vítězů toto složení: Pirelli Cinturato P7 Blue, Dunlop SP Sport Maxx RT, Hankook Ventus S1 evo2, Goodyear EfficientGrip Performacne a Continental ContiSportContact 5.

Výsledky testů potvrzují, že první místo Continentalu v letošním testu ADAC není náhoda. O kvalitě této pneumatiky svědčí také vysoké hodnocení, které ji dosud udělili uživatelé našeho portálu.

Metodika testu ADAC

Konečná známka v testu ADAC je vždy udělena na základě váženého průměru známek ze všech kategorií. U testů letních pneumatik má největší důležitost přilnavost na mokru. Následuje přilnavost na suchu (20%) a opotřebení (také 20%). Nejmenší váhu má spotřeba paliva a jízdní komfort (každý parametr 10%).

Hodnotící systém, který autoklub ADAC používá, umožňuje vyhodnotit nejuniverzálnější pneumatiky. Zároveň dokáže snížit hodnocení pneumatik, které vynikaly v méně podstatných kategoriích, ale nezískaly uspokojivé výsledky v kategoriích, které úzce souvisejí z bezpečností na silnici.