Každoročně se stávají testy zimních pneumatik pro mnoho řidičů zdrojem informací o modelech dostupných na trhu. Experti znovu zanalyzovali desítky produktů z různých cenových kategorií i kategorií vozidel. Letošní žebříčky přinesly několik překvapení, avšak o něco méně, než jsme tomu byli zvyklí v minulých letech. Přečtěte si článek a zjistěte, jaké modely jsou doporučovány specialisty na nadcházející zimní období.

Zimní počasí vyžaduje dobře vybrané pneumatiky.

ADAC, AutoZeitung, Auto Moto und Sport, ACE, Autobild – nejprestižnější organizace automobilismu. Výsledky jejich testů znovu poukazují na nejlepší dostupné modely na trhu a určují nový směr rozvoje světa pneumatik. Mezi zkoumanými pneumatikami si vyberou městští řidiči, milovníci rychlých sportovních automobilů, ale i větších SUV. Experti svou pozornost zaměřili na různé modely: nejlepší třídy premium, vyrovnaného sektoru „medium“ i pneumatiky více ekonomické.

Je potřeba říci, že část testů je prováděna ve spolupráci několika organizací. Jejich výsledky jsou podobné.

Nejlepší zimní pneumatiky v testech 2018

Test organizaceVítěz2. místo 3. místo
ADAC 175/65 R14 T*Continental WinterContact TS860Dunlop SP Winter Response 2Firestone Winterhawk 3
ADAC 205/55 R16 H*Continental WinterContact TS860Goodyear Ultra Grip 9Dunlop Winter Sport 5
Auto Zeitung 235/60 R18Michelin Latitude Alpin LA2Continental WinterContact TS850P SUVNokian WR SUV 3
ACE 185/65 R15**Continental WinterContact TS860Nokian WR D4Goodyear Ultra Grip 9
Autobild 195/65 R15Dunlop Winter Sport 5Continental WinterContact TS860Kleber Krisalp HP3
Autobild Allrad 235/60 R18Goodyear Ultra Grip Performance SUV G1Pirelli Scorpion WinterContinental WinterContact TS850P SUV
Auto Bild Sportcars 245/45 R18Vredestein Wintrac ProContinental WinterContact TS850PKleber Krisalp HP3
AutoMotoSport 205/55 R16Continental WinterContact TS860Goodyear Ultra Grip 9Nokian WR D4

*Testy jsou organizovány za spolupráce ADAC, TCS a OAMTC. Výsledky testů organizací jsou stejné.

**Testy jsou organizovány za spolupráce ACE, GTU a ARBO. Výsledky testů organizací jsou stejné.

Testy ADAC v rozměru 175/65 R14 T a 205/55 R16 H

„Jestli testy zimních pneumatik, tak jedině ADAC,“ tak uvažuje mnoho řidičů u nás v celé EU. Německý automotoklub si budoval své renomé a pozici v moto-světě více než 100 let. Má už více než 20 milionů fanoušků z řad řidičů a prováděné test jsou považovány za jedny z nejsměrodatnějších. Proto nikoho nepřekvapí, že výsledky každoročních testů jsou řidiči netrpělivě očekávány.

I když oba zkoumané rozměry přinesly pár drobných překvapení, na předních příčkách se umístily pouze modely známých a uznávaných značek.

Zvláštní pozornost si zaslouží Continental WinterContact TS860, který nečekaně zvítězil v obou rozměrech. To není běžná situace a vypovídá proto o kvalitě modelu.

Continental WinterContact TS860 je neobvyklou pneumatikou

Další přírůstek legendární série německého koncernu znovu přináší několik inovací. Stavba modelu se zaměřila na efektivitu brzdění v zimních podmínkách. Speciální gumová směs Cool Chilli na bázi velkého množství křemíku značně zkracuje brzdnou dráhu. Polymerová struktura zvětšuje trakci a pomáhá udržovat stabilní směr jízdy na kluzkém povrchu.

Nový typ autorských lamel Liquid Layer Drainage redukuje čas potřebný k úplnému zastavení a zvětšuje kontakt mezi pneumatikou a povrchem vozovky. Systém staví na inovačním způsobu odvádění vody, který využívá speciální otvory v bočních oblastech.

Podívejte se na pneumatiku Continental WinterContact TS860:

 

Continental WinterContact TS860

Mezi umístěnými modely v obou rozměrech se objevily také: dva produkty britského koncernu Dunlop Winter Sport 5 a SP Winter Response 2, dále představitel amerického koncernu Goodyear Ultra Grip 9, jediný mimo třídu premium Firestone Winterhawk 3.

Při projíždění silnic v zimě se vyplatí vybavit se dobrými pneumatikami.

Výzkum magazínu Auto Moto und Sport v rozměru 205/55 R16

Německý časopis Auto Moto und Súprt j jedním z nejaktivnějších a nejuznávanějších vydavatelství v moto-světě. Funguje na trhu od roku 1946, současně je vydáván v mnoha zemích po celém světě, např. v Polsku, Brazílii, Číně, Španělsku, Francii. Ve Velké Británii je známý pod názvem Complete Car.

Před každou sezónou magazín vybírá jeden oblíbený rozměr mezi řidiči a analyzuje dostupné modely na trhu. Před následující zimou padl výběr na rozměr 205/55 R16.

Podobně jako v případě testu ADAC pro tento rozměr, vítězm se stal výše popsaný Continental WinterContact TS860. Na druhém místě se umístil model Goodyear Ultra Grip 9. V případě testu AMS třetí místo získal veterán zimních podmínke Nokian WR D4.

Goodear Ultragrip 9 je představitel jedné z nejvýše oceněných sérií zimních pneumatik na světě. Nejnovější verze populárního UG nabízí řidičům zkrácenou brzdnou dráhu na sněhu a plnou kontrolu nad vozem v dešti. Skvělé parametry jsou zásluhou moderní konstrukce bloků na boku dezénu a hlubokých drážek. V porovnání s jinými modeli zkoumanými americkým koncernem nabízí UG 9 až o 4 % kratší brzdnou dráhu na sněhu.

Podívejte se na pneumatiku Goodyear Ultra Grip 9:

 

Goodyear Ultra Grip 9

Nokian není bezdůvodně mnoha řidiči uznáván jako skutečný expert na zimní pneumatiky. Finská značka testuje své modely na nejsevernějším výzkumném středisku v Ivalo. Nokian WR D4 je aktuálně nejnovější verze přední série značky, vybavená ultramoderním směrovým dezénem. Ten je optimalizovaný pro potřeby náročné zimy. Konstrukce se opírá o unikátní centrální žebro se systémem lamel pro stabilizaci. To vylepšuje přilnavost v nejnáročnějších podmínkách a chrání před podklouznutím v zatáčce.

Podívejte se na pneumatiku Nokian WR D4:

 

Nokian WR D4

Kategorie SUV – Autobild Allrad 235/60 R18 a Auto Zeitung 235/60 R18

Před zimou 2018 se dokonce dvě organizace rozhodly testovat pneumatiky pro těžší vozidla s náhonem na čtyři kola. Oba populární německé magazíny se zaměřily na rozměr 235/60 R18. Testy byly nezávislé a analyzované pneumatiky nebyly zcela shodné.

Stojí za zmínku, že mezi nejlepšími modely se našly pouze pneumatiky třídy premium. Vítězové Goodyear UG Performance SUV G1 a Michelin Latitude Alpin LA 2 jsou nejčastěji vybíranými pneumatikami řidiči automobilů s náhonem 4x4.

Společným modelem umístěným na stupni vítězů se v obou testech stala svěží verze modelu Continental WinterContact TS850 P určená do SUV.

Autobild Allrad 235/60 R18Auto Zeitung 235/60 R18
Goodyear UG Performance SUV G1Michelin Latitude Alpin LA 2
Pirelli Scorpion WinterContinental WinterContact TS850P SUV
Continental WinterContact TS850P SUVNokian WR SUV 3

Podívejme se na vítěze obou žebříčků:

Sérii UltraGrip není potřeba představovat žádnému řidiči. Zimní kolekce od jednoho z nejpopulárnějších výrobců na světě Goodyear už mnoho let získává nadšené fanoušky. Efektivně spojuje zimní vlastnosti, bezpečnost a vysoké výkony. Model Performance SUV Gen-1 stojí na bázi velmi populárního Goodyear UltraGrip 8 Performance, který je přizpůsoben potřebám SUV. Je vybaven charakteristickým směrovým dezénem s hlubokými obvodovými drážkami, četnými zářezy a příčnými lamelami. Dokole zvládá ty nejtěžší zimní podmínky.

 

Na druhé straně máme model Michelin Latitude Alpin LA 2, na který upozornil magazín Auto Zeitung. Francouzští inženýři se zaměřili hlavně na multifunkčnost SUV. Model je přizpůsoben každému jízdnímu stylu, přičemž si udržuje přilnavost a přesnost i ve vyšších rychlostech. Speciální gumová směs Helio Compound 3G zvyšuje pružnost i v nízkých teplotách a příměs křemíku a slunečnicového oleje zlepšuje stabilitu jízdy. Pneumatika dokonale zvládá různé povrchy a zajišťuje dlouhou životnost a bezpečnost na cestách.

Zimní pneumatiky jsou charakterizovány větším počtem zářezů a lamel.

Sportovní jízda v zimě – nejlepší pneumatiky podle AutoBild SportCars v rozměru 245/45 R18

Sportovní pneumatiky jsou spojovány spíše s ltní sezónou, kdy na suchých cestách může řidič vnímat plné výkony automobilu i pneumatik. Dynamickou jízdu si můžeme užívat ale i v zimním období. Někteří výrobci nabízejí modely s odpovídajícím dezénem a profilem, které navíc chrání před nekontrolovaným podklouznutím a ztráty směru.

Výsledky testu německé organizace určitě překvapí méně orientované řidiče. V čele hodnocení se nachází model značky Vredestein, který patří do třídy premium a zaměřuje se spíše na klidnější jízdní styl. Avšak nizozemská značka nabízí i modely určené pro sportovní styl řízení.

Vredestein Wintrac PRO přináší skvělé výkony segmentu UHP. Konstrukce pneumatiky je stavěna na zatížení 300 km/h. Směrový dezén se zářezy se skládá z drážek s ostrými okraji, které pomáhají ostře projíždět zatáčky. Vychýlené drážky v boční oblasti chrání před ztrátou přilnavosti a zakulacený profil zkracuje reakční čas při pohybu volantem. Gumová směs na bázi patentované silikyumožňuje rychlé brzdění, přesné manévrování a dokonalou harmonii mezi pevností bočních oblastí a pružností konstrukce odolné vůči mrazu.

Mezi modely oceněnými AutoBild SportCars se nachází také: sportovní varianta populárního zimního modelu Continental WinterContact TS850P a v testech často uznávaný reprezentant střední třídy Kleber Krisalp HP3.

Autobild 195/65 R15 – městská vozidla

Autobild každoročně organizuje sérii testů určených pro různé oblasti automobilového světa. Skupina Allrad se zaměřuje na trh SUV a sportovních vozidel. Ale největší oblibě se těší každoroční zkoumání pro běžné osobní automobily.

Letošní test se týká rozměru 195/65 R15, který pasuje do většiny automobilů městských a kompaktních. Setkat se s ním můžeme například ve vozech Peugeot 307, Citroen C4, Ford Focus, Hyundai i30.

Německá organizace ocenila:

  • Dunlop Winter Sport 5
  • Continental WinterContact TS860
  • Kleber Krisalp HP3
Víte, že… 

Continental WinterContact TS860 se umístil šestkrát na stupni vítězů v letošních testech zimních pneumatik. Kvalitu pneumatiky ocenili experti ADAC, AutoZeitung, ACE Autobild a AMS.

Vítěz Dunlop Winter Sport 5 je určen do osobních vozů o větší síle. Skvěle se osvědčil i ve sportovně laděných automobilech a SUV.

Pneumatika britského výrobce rychle získala přízeň řidičů po celém světě. Jako nejdůležitější berou tvůrci modelu Winter Sport 5 dva elementy: trakce na zimních površích a palivová úspora. Lamely se zakřiveným tvarem zajišťují přilnavost a nabízí kratší brzdnou dráhu, plynulou akceleraci a výjezdy do strmých kopců. Valivý odpor je redukován díky snížené hmotnosti konstrukce, což ovlivňuje pozitivně i životní prostředí.

Podívejte se na Dunlop Winter Sport 5:

 

ACE 185/65 R15 pro menší osobní automobily

Výsledky testů organizovaných za spolupráce ACE, GTU a ARBO dodávají každý rok mnoho informací řidičům hledajícím zimní pneumatiky. Letošní test se zaměřil na městská auta. Výsledky nepřinesly žádná překvapení. V čele se objevily pneumatiky oceněné experty i v minulosti:

1.Continental WinterContact  TS860
2.Nokian WR D4
3.Goodyear Ultra Grip 9

Kromě trojice nejlepší dostaly doporučení organizace také modely:

Pneumatiky Pirelli Cinturato Winter a Kenda Wintergen 2 byly označeny jako: podmínečně hodné doporučení

Vyplatí se věřit expertům, pokud jde o zimní ježdění.

Zimní pneumatiky – vybírejte svědomitě!

Letošní testy zimních pneumatik výrazně poukazují na kvality třídy premium, která nabízí nejlepší možné výkony za použití nejnovějších technologických řešení. Modely této kategorie zvítězily ve všech testech. Mezi nejčastěji oceněnými značkami se nacházejí: Michelin (5), Continental (6), dále pneumatiky třídy střední se také objevovali mezi nejlepšími: Falken (5), Hankook (4).

Chybějící zástupci ekonomické třídy mezi nejlepšími může zaskočit, přestože se v minulosti stále častěji dostávaly mezi nejlepší hodnocené. Řada ekonomických pneumatik se umístila hned za prvními třemi, což je také velice dobré umístění a svědčí o tom, že jsou doporučeníhodné.

Výsledky testů jsou jedním z hlavních zdrojů informací o sezónních pneumatikách. I tak je dobré porovnat je s jinými zdroji:

  • Žebříček nejlépe hodnocených modelů uživateli Oponeo pomáhá zjistit, jaké modely v daném rozměru doporučují jiní řidiči a jak přizpůsobit výběr pneumatik finančním možnostem a jízdním potřebám.
  • Není od věci ani spojit se s našimi poradci (telefon: 296 180 465) a pročíst si specializované články o novinkách na danou sezónu. Zde najdete popisy pneumatik, jejich stavby a vlastností.