Celoroční pneumatiky se těší čím dál větší oblibě, zejména mezi řidiči, kteří jezdí po městě na krátké vzdálenosti. Při dynamické jízdě a dlouhých vzdálenostech se rozhodně osvědčí sezónní pneumatiky. Avšak při přiměřené jízdě jsou výhody plynoucí z používání celoročních pneumatik zřejmé – bez nutnosti nákupu další sady pneumatik pro novou sezónu, a tedy úspora peněz, času a místa v garáži.

Celoroční modely musí svým vzhledem a univerzálním charakterem garantovat udržitelné provozní vlastnosti, jak v létě, tak i v zimě. Nelze toho snadnou dosáhnout, protože je obtížné spojit přednosti pneumatik určených pro různé sezóny. Avšak výrobci s využitím čím dál modernější technologie se přibližují ideálu, kterým je pneumatika zajišťující bezpečnost v každých podmínkách.

Vzhledem k rostoucí oblibě celoročních pneumatik se stále častěji ocitají v hledáčku motoristické magazíny a organizace. V tomto článku sestavíme výsledky speciálních testů s názory našich klientů, které tvoří rovnocenný zdroj informací.

Pokud také vy jezdíte na krátké vzdálenosti a uznáváte, že celoroční pneumatiky budou pro vás ideálním řešením, zveme vás k seznámení s letošním žebříčkem. Dík němu bude výběr ještě jednodušší.

Celoroční pneumatiky se skvěle osvědčují ve městě a na krátké vzdálenosti

Goodyear Vector 4Season Gen-2 a Continental AllSeasonContact – vítězové testu Gute Fahrt

Německý magazín Gute Fahrt provedl společný test pro 9 modelů letních pneumatik a 3 modely celoročních v oblíbené velikosti 205/55 R16. Pneumatiky byly srovnávány z hlediska provozních vlastností na suchém a mokrém povrchu v 7 konkurencích. Je třeba pamatovat, že multisezónní pneumatiky nebyly testovány na sněhu a ledu, ale pouze v proměnlivých letních podmínkách. Jako testovací vozidla byla použita VW Golf, Seat Leon a Škoda Octavia.

Z celoročních modelů skutečně dobré známky získaly Goodyear Vector 4Season Gen-2 a Continental AllSeasonContact. Vynikající ovladatelnost na suchém povrchu, zachovaná přilnavost na mokrém povrchu a mizivý vznik aquaplaningu činí tyto pneumatiky zrovnováženým kompromisem pro každou sezónu. Z těchto několika důvodu stojí za to podívat se na ně blíže.

Goodyear Vector 4Season Gen-2 – známka dobrá (gut)

Goodyear

 

Goodyear Vector 4Seasons G2 je nástupce otitulované v testech a velmi ceněné řidiči pneumatiky Goodyear Vector 4Seasons. V porovnání s předchůdcem se Goodyear Vector 4Seasons G2 vyznačuje ještě lepšími provozními vlastnostmi, je trvalejší a zajišťuje pohodlnější cestování.

Goodyear Vector 4Seasons G2

Continental AllSeasonContact – známka dobrá (gut)

Continental

 

Continental AllSeasonContact je multisezónní nabídka německého výrobce, který je proslulý vynikající kvalitou svých výrobků. Pneumatika má označení M+S a symbol Alpine, které dokládají její účinnost na sněhu a v mrazu. Kromě toho se model vyznačuje pružností a nízkým valivým odporem, stejně dobře jako v zimě se osvědčuje v létě.

Continental AllSeasonContact

Test pneumatik1. místo3. místo
Gute Fahrt test letních a celoročních pneumatik 2018Goodyear Vector 4Seasons G2
Continental AllSeason Contact
Fulda Multicontrol

Třetí z testovaných modelů – Fulda MultiControl získala známku „vyhovuje“, která ji ničím neodlišuje od mnoha jiných pneumatik střední třídy.

Michelin CrossClimate – vítěz testu Auto Zeitung (ex aequo z Goodyear Vector 4Seasons G2)

Auto Zeitung také otestoval letní pneumatiky (6 modelů) společně s multisezónními (3 modely), tentokrát ve velikosti 225/45 R 17. Byly namontovány na vozidlo Seat Leon Sc 1.4 TSI ACT a ověřeny – stejně jako v předchozím testu – jejich vlastnosti na suchém a mokrém povrchu.

Společnými vítězi se staly Michelin CrossClimate a Goodyear Vector 4Seasons G2. Protože multisezónní model firmy Goodyear vyhrál již jeden test a jeho popis se nachází výše (podívejte se), na tomto místě se podíváme blíže na proslulou Michelin CrossClimate.

Pokud kdykoli kterýkoli řidič zvažoval nákup multisezónních pneumatik, pak určitě slyšel o Michelin CrossClimate. Je to první letní pneumatika se zimní homologací a vývoj trval déle než 3 roky. V této době bylo provedeno asi 1000 zkoušek v 7 evropských státech.

Michelin

 

Model pravidelně vyhrává v testech a získává pochvaly za zajištění řidičům kontroly nad vozidlem a vynikající přilnavost, nezávisle na podmínkách na silnici. Gumová směs a inovační vzorek zaručují vynikající vlastnosti na zahřátém nebo mokrém povrchu a označení 3PMSF nás informuje, že pneumatika se může používat také tam, kde se vyžaduje použití zimních pneumatik.

Michelin CrossClimate

Test pneumatik1. místo3. místo
Auto Zeitung test letních a celoročních pneumatik 2018Michelin CrossClimate
Goodyear Vector 4Seasons G2
Continental AllSeasonContact

V letošním přehledu se Continental AllSeasonContact umístila na 3. místě, avšak známka – velmi doporučovaná – potvrzuje, že je to také model, který stojí za pozornost. Podívejme se ještě, jaký celoroční model doporučují klienti Oponeo.

Nokian WeatherProof – volba klientů Oponeo.cz (známka 4.5)

Dle názoru řidičů, kteří své pneumatiky koupili prostřednictvím našeho servisu, je nejlepším multisezónním modelem Nokian WeatherProof.

Nokian

 

Finský výrobce specializující se na spolehlivé zimní pneumatiky navrhl „počasívzdorný“ model, který uchvacuje svým všestranným použitím, a dynamicky se tak přizpůsobuje aktuálním atmosférickým podmínkám.

Naši klienti chválí pneumatiku za spolehlivost a bezpečnou jízdu, zde je příkladový názor jednoho z nic:

„Desátým rokem používám multisezónní pneumatiky. Dříve jsem měl jiné značky pneumatik a nemohl jsem jim dát nejvyšší známku. Ale pneumatiky Nokian jsou nejlepší ze všech, které jsem kdy měl. Jsou vynikající na všech typech povrchů. Je jasné, že vhodná technika jízdy umožňuje dostat z pneumatik všechno to nejlepší, a tyto pneumatiky jsou právě takové, zkrátka super!“

Nokian WeatherProof

Níže uvedená tabulka představuje 4 nejlepší celoroční modely dle klientů Oponeo:

Model pneumatikyNabídka
1. Nokian WeatherProofPodívejte se na nabídku
2. Uniroyal AllSeasonExpertPodívejte se na nabídku
3. Goodyear Vector 4SeasonsPodívejte se na nabídku
4. Vredestein Quatrac 3Není v nabídce

Doufáme, že žebříček se ukázal být nápomocným a výběr multisezónních pneumatik bude naprostým potěšením.

Šťastnou cestu!