Co jsou to čínské pneumatiky?

Pod pojmem čínské pneumatiky rozumíme pneumatiky, které byly navrženy, vyrobeny a jsou prodávány s čínským logem.

Zde je třeba zavést zřetelné rozlišení mezi pneumatikami čínských výrobců a pneumatikami vyráběnými v Číně mezinárodními koncerny. Je třeba totiž mít na paměti, že vzhledem k nízkým nákladům má spousta západních výrobců továrny na území této tzv. „země středu“. Pneumatika vyrobená celosvětovým koncernem se nebude lišit od výrobku pocházejícího z továrny stejné firmy v jiné zemi, např. evropské.

Označení země výroby: MADE IN CHINA

 

Proč je třeba rozlišovat značkovou pneumatiku vyrobenou v Číně od typické čínské značky?

Kvalita čínských výrobků se rok od roku zlepšuje, ale i nadále není příliš vysoká. Pneumatiky tamějších značek jsou horší hlavně z hlediska použitých technologií a směsí, což má velký vliv na jejich vlastnosti. Vyznačují se také horším provedením. Pneumatiky uznávaných firem jsou vyráběny s mnohem větší pečlivostí.

 

Vlastnosti značkové pneumatiky vyrobené v Číně vs. pneumatika vyrobená v Evropě

Velké koncerny mají své továrny rozmístěné po celém světě. Výrobky vyráběné ve všech těchto továrnách – nezávisle na tom, na kterém kontinentu – se musí vyznačovat stejně vysokou úrovní kvality a vlastností.

Továrny vznikající v Asii jsou obvykle přesnými kopiemi evropských nebo amerických závodů. Používají stejné stroje a technologie. Ale nejde jen o stroje - také polotovary používané pro výrobu pneumatik patří do stejné třídy. Zaměstnanci jsou školeni ve "starých" závodech a významná část managementu pochází z jiných evropských továren daného koncernu.

Nesmírně důležité jsou kvalitativní požadavky. Velké koncerny mají velmi rozsáhlé systémy pro kontrolu kvality, které musí být bezvýhradně dodržovány ve všech továrnách. Uznávaní výrobci si nemohou dovolit snižovat úroveň svých výrobků a jakékoliv průšvihy!

 

Odkud se bere poptávka po čínských pneumatikách?

Čínské pneumatiky jsou vyráběny proto, že existuje poptávka po tomto typu levných výrobků. Je třeba je považovat za výrobky patřící do nízkonákladové třídy, tedy nabízené za nízkou cenu a nabízející na oplátku minimální požadovanou úroveň kvality a vlastností.

Zaměstnanec činské tovarny během kontrolování vzhledu pneumatiky.

 

Jaké jsou nejčastější klady a zápory čínských pneumatik?

 

Zápory Klady
  • chabé výsledky v kategorii brzdění
  • nejnižší cena
  • nízká odolnost vůči aquaplaningu
  • poměrně vysoká odolnost

 

Pro koho jsou určeny čínské pneumatiky?

Čínské pneumatiky jsou rozumnou volbou pro řidiče, kteří:

  • používají automobil pouze příležitostně,
  • zdolávají kratší vzdálenosti, hlavně ve městě
  • vlastní auta nižší nebo městské třídy

Nízkorozpočtové pneumatiky by neměli používat uživatelé aut s vyšším výkonem motoru.

 

Jsou čínské pneumatiky lepší volbou než protektorované pneumatiky?

Čínské pneumatiky jsou nesrovnatelně lepší volbou vzhledem k tomu, že jejich vnitřní kostra není unavena mnoha kilometry, které pneumatika najela před protektorováním. Protektorovaná pneumatika navíc nebude nikdy tak stejnorodá jako nová pneumatika, což vede ke snížení pohodlí cestování a ke zvýšení vibrací a hluku.