Často nám zasíláte e-maily s dotazy na indexy rychlosti a nosnosti. Mnoho z těchto otázek se začne objevovat při příležitosti výměny pneumatik na zimu. Vybrali jsme nejčastější otázky a pokusili se na ně odpovědět v následujícím textu.

zimni-indexy

Informace o indexu nosnosti a rychlosti je možné najít
na straně pneumatik vedle jejího rozměru (označené červeně).

1. Co je index nosnosti?

Index nosnosti je dvou nebo trojciferná číslice odpovídající maximálnímu zatížení v kilogramech, které může pneumatika unést. Označení nosnosti se nachází na boku pneumatiky vedle informace o jejím rozměru.

Index nosnosti je určován výrobcem automobilu vzhledem k maximálnímu zatížení více zatížené osy.

Informace o pneumatikách doporučovaných do daného typu vozidla spolu s odpovídajícími indexy rychlosti a nosnosti je možné najít v manuálu vozidla.

Podívejte se na tabulku indexů nosnosti.

Návrat na seznam otázek.

2. Je možné použít pneumatiky s nižším indexem nosnosti, než je doporučeno?

NE. Změna rozměru pneumatik se může pohybovat pouze na hranici stanoveného indexu nosnosti, který zadal výrobce vozidla k jeho homologaci. V žádném případě se nesmí montovat pneumatiky s nižším indexem nosnosti než s takovým, jaký je doporučen výrobcem!

Použití zimních pneumatik s vyšším indexem nosnosti než je ten doporučený je možné, ale nemá většího významu.

PŘÍKLAD

Máme pneumatiky 205/55R16 91 H a chceme na zimu nasadit pneumatiky užší. Odpovídající rozměr o 16 palcích je 195/60R16 89 H. Všimneme si indexu nosnosti: 89. Index je nižší než doporučený index do našeho auta: 91. Proto nemůžeme užší pneumatiky použít.

Dobrou alternativou by byla pneumatiky o 15 palcích 195/65R15, která má index nosnosti 91. Konečnou podmínkou je možnost použití 15 palcových pneumatik v našem automobilu.

Návrat na seznam otázek.

index

V tomto případě je index nosnosti 91 (615 kg) a index rychlosti T (190km/h).

3. Co je rychlostní index?

Rychlostní index se vyznačuje písmenem, které vypovídá o maximální rychlosti, během které pneumatika unese přípustné zatížené (které je doporučeno výrobcem prostřednictvím indexu nosnosti).

Označení rychlostní indexu můžeme najít na boku pneumatiky hned vedle indexu nosnosti.

Podívejte se na tabulku indexů rychlosti.

Návrat na seznam otázek.

4. Jaký rychlostní index by měl být na zimních pneumatikách?

Nejbezpečnější je používat pneumatiky o rychlostním indexu doporučovaným producentem automobilu. U zimních pneumatik existuje však škála možností.

Tato otázka je regulována evropskou legislativou, v ČR platí vyhláška č. 341/2002 Sb. §21 oddíl 2. Zde se uvádí k rychlostnímu indexu mimo jiné: „V případě použití zimních pneumatik (M+S) s nižší kategorií rychlosti, než je nejvyšší konstrukční rychlost vozidla, je nutno na tuto skutečnost upozornit dodatkovým označením formou nálepky, která musí být v zorném poli řidiče. Údaj na nálepce stanovuje nejvyšší přípustnou rychlost vozidla s namontovanými zimními pneumatikami, která nesmí být při provozu vozidla překročena. Upozornění formou nálepky může být nahrazeno zařízením trvale nainstalovaným ve vozidle.“

Podle těchto předpisů může být index rychlosti nižší, než je doporučeno výrobcem. Neměl by být však nižší než index Q, který odpovídá rychlosti 160 km/h. ve chvíli, kdy namontujete pneumatiky s nižším indexem, musíte o tom ve vozu umístit informaci na pro řidiče viditelném místě.

V dobrých pneuservisech mechanici rovněž umisťují nálepku při použití pneumatik s nižším než doporučovaným indexem rychlosti. Díky tomu řidič nikdy nezapomene, jak přizpůsobit rychlost používaným pneumatikám.

Návrat na seznam otázek.

index

Informativní nálepku je nejlepší umístit v blízkosti palubní desky.

5. Jaká změna rychlostního indexu je přípustná?

Doporučujeme změnu indexu rychlosti ne větší než o jeden stupeň (takže například H místo V, T místo H). Dva stupně rozdílu už je absolutní maximum (to znamená T místo V).

Při výběru pneumatik je potřeba evidovat podmínky i způsob užívání. Do silných automobilů nebo vozů často pohybujícími se dálničními rychlostmi je lepší montovat pneumatiky s indexem rychlosti doporučovaným výrobcem vozidla.

POZOR!

Přední evropské koncerny na trhu s pneumatikami neprodukují zimní pneumatiky s rychlostními indexy nižšími než T (190 km/h) – s výjimkou malých rozměrů o 13 palcích.

Návrat na seznam otázek.

Dezen

Špatně vybrané pneumatiky mohou být příčinou nehody,
například neočekávanému prasknutí z důvodu přetížení.

6. Jaké mohou být důsledky používání pneumatik se špatným indexem rychlosti nebo nosnosti?

Indexy nosnosti a rychlosti odpovídají za vytrvalost a odolnost pneumatiky. Garantují vyrovnané vlastnosti během používání a odolnost proti poškození. Špatně vybrané indexy mohou:

  • Mít negativní vliv na chování vozidla
  • Urychlit opotřebení pneumatik
  • Způsobit ohrožení jako například prasknutí během jízdy

Rovněž bychom měli pamatovat, že:

  • V případě montáže pneumatik neodpovídajících automobilu na ně prakticky ztrácí garanci; ve většině případů výrobce automaticky zamítne eventuální reklamaci, pokud potvrdí použití bez homologace
  • Pokud po eventuální nehodě pojišťovna zjistí, že pneumatiky měly jiné indexy, může zamítnout odškodnění
  • Pokud policie během kontroly zjistí, že nemáme předepsané pneumatiky, zaplatíme pokutu

Pokud vše shrneme, je potřeba dbát především na index nosnosti. Pokud použijeme jiný rozměr pneumatik, než je standardní, index nosnosti musí být stejný jako na pneumatikách originálního vybavení nebo může být vyšší. Index rychlosti může být nižší (do Q), ale v takovém případě nemůžeme překračovat indexem určenou maximální rychlost (ideálně se k ní ani příliš nepřibližovat).

Návrat na seznam otázek.