Představujeme Vám přehled nejlepších výrobců a pneumatik z ekonomické třídy. Mnoho řidičů se pohybuje v podmínkách, v kterých takové pneumatiky splní všechna očekávání. Přečtěte si o tom, čím se takové pneumatiky vyznačují a které modely se těší největší oblibě.

Rozlišujeme v podstatě tři třídy pneumatik: ekonomickou, střední a vyšší. Modely patřící do jednotlivých tříd se liší cenou, jízdními vlastnostmi (přilnavostí, valivým odporem atp.) a také kvalitou a trvanlivostí (odolností vůči opotřebení).

Dębica Frigo 2 – oblíbená zimní pneumatika.

 

Levné pneumatiky – pro koho?

Při výběru pneumatik je vhodné věnovat pozornost několika faktorům. Především je to místo využití Vašeho automobilu: jezdíte hlavně po městě, jste často na cestách mimo město nebo jezdíte ve smíšeném režimu? Svůj význam má také výkon Vašeho vozidla a styl jízdy, který preferujete. Představme si řidiče, který jezdí agresivně a dynamicky, ale používá pneumatiky, které nejsou vhodné pro jeho styl jízdy – s průměrnou přilnavostí a nízkou boční pevností - což má vliv na chování auta v zatáčkách. Takový výběr pneumatik ohrožuje nejen nás samotné, ale také jiné účastníky silničního provozu.

Pneumatiky z ekonomické třídy, tzv. „levné pneumatiky” jsou určeny především pro řidiče, kteří toho moc nenajezdí, preferují klidnou, umírněnou jízdu, hlavně v zastavěných oblastech, typu město (to se týká především zimních pneumatik).

Někdo by se mohl zeptat: „A co s opotřebováním běhounu?”. Pamatujte na to, že každá pneumatika je určitým kompromisem vlastností. Není možné, aby byla dobrá ve všech kategoriích jízdních vlastností. Ekonomické pneumatiky jsou vyráběny ze starších typů směsí a proto jejich vliv jak na spotřebu pohonných hmot, tak jejich obrušování bude horší než u top produktů z třídy Premium.

 

Levné pneumatiky – nejoblíbenější značky

K ekonomickým značkám můžeme zařadit:

Barum

Matador

Dębica

Kormoran

Sava

 

Levné pneumatiky – nejoblíbenější zimní modely

Nejoblíbenější modely pneumatik z ekonomické třídy pro zimní sezonu jsou následující:

Barum Polaris 3

Dębica Frigo 2

Sava

Kormoran Snowpro

 

Levné pneumatiky – nejoblíbenější letní modely

Nejoblíbenější modely pneumatik z ekonomické třídy pro letní sezonu jsou následující:

Barum Brillantis 2

Dębica Passio 2

Kormoran Impulser

Sava Intensa HP

Pneumatiky z ekonomické třídy nejsou doporučovány pro výkonnější automobily.

 

Levné pneumatiky – co s asijskými značkami?

K asijským výrobcům ekonomických pneumatik patří mj. následující značky:

K asijským výrobcům ekonomických pneumatik patří mj. následující značky:
Minerva, Nankang, Accelera, Wanli, LingLong, GTRadial a spousta dalších.
 
Většina z nich pochází z Číny. Vyznačují se nízkou cenou ve spojení s dosti vysokou odolností vůči opotřebení. Jízdní vlastnosti jsou srovnatelné s evropskými ekonomickými značkami.

Příkladové modely: Accelera Snow, Nankang Snow Viva

Mnohé asijské značky jsou mylně označovány jako čínské značky. Takové firmy, jako Zeetex nebo Infinity ale pocházejí z Spojených arabských emirátů. Tamější podnikatelé velmi intenzivně investují do vývoje motoristické branže. Jejich výrobky jsou vyráběny na základě zakoupených licencí západních firem na bázi nejnovějších technologií a nelze o nich říci, že by byly horší, než evropské značky.

Příkladové modely: Infinity INF 059, Infinity INF 049