S rozměrem 185/60 R14 H se setkáváme ve vozech jako Seat Ibiza nebo Volkswagen Polo. V článku se dozvíte více o nejlepších modelech v tomto rozměru, ale i výběru optimální pneumatiky do vlastního automobilu.

Výběr správných pneumatik se odráží v bezpečnosti a pohodlí jízdy. Proto je ještě před samotným nákupem důležité seznámení se s výkony daného modelu a s názory na jejich fungování v praxi. Díky takovým informacím se dozvíte, na co zaměřit svou pozornost při nakupování pneumatik. Představíme Vám nejlepší modely v rozměru 185/60 R14 H, které se umístily v testování letních pneumatik organizací ADAC v roce 2015.

polo-reifen

Pneumatiky v rozměru 185/60 R14 H můžete nalézt mimo jiné ve Volkswagenu Polo

Jak vybírat letní pneumatiky?

Při výběru pneumatik stojí za to brát v úvahu nejrůznější faktory. Především musíme předem zjistit, jaký rozměr je do našeho automobilu akceptovatelný. Doporučovaný rozměr se nachází na nálepce na předních dveřích a na záklopce palivové nádrže, aktuální rozměr pneumatik vyčtete na jejich boční straně. Ideální rozměr pneumatik je uveden v manuálu vozidla.

Zamyslete se nad otázkou, zda vyměnit všechny pneumatiky, nebo jenom dvě z nich. Nejlepší jízdní vlastnosti garantuje výměna všech čtyřech pneumatik. Dva různé páry pneumatik mají vliv na zhoršení vlastností během brzdění, snížení přilnavosti a na větší náchylnost k aquaplaningu. Automobil vybavený dvěma druhy pneumatik hůře brzdí a jízda ve vyšší rychlosti se stává větším rizikem spojeným se snížením jízdního komfortu ve srovnání s použitím čtyřech stejných pneumatik.

Výběr pneumatik na míru je závislý rovněž na stylu jízdy daného řidiče, ale množství najetých kilometrů v určitém časovém úseku spolu se silou motoru vozidla. Všechny tyto elementy by měly být zohledněny ve třídě pneumatik doporučené též jednotlivým typům automobilů i jízdním stylům. Samozřejmě, že nejvyššími výkony a současně velkou životností materiálů disponují pneumatiky z třídy premium. Umožňují dynamickou a bezpečnou jízdu a jsou určeny silným vozům. Modely střední třídy jsou kompromisem mezi pneumatikami ze třídy nejvyšší a ekonomické. Poslední třída pneumatik je určena především řidičům jezdícím po městě a využívajícím menších vozidel.

Výběr pneumatik je v neposlední řadě otázkou ideální stavby dezénu. Mezi letními pneumatiky jsou oblíbeny pneumatiky s dezénem asymetrickým i směrovým, oproti tomu v zimním období vládnou jednoznačně směrové pneumatiky. Dezén směrových pneumatik připomíná svým tvarem písmeno „V“ a velice dobře zvládá jízdu na mokrém povrchu. Tato stavba dezénu zajišťuje krátkou brzdnou dráhu i v náročnějších podmínkách a rychlou reakci na akceleraci.

Asymetrický dezén je charakteristický dvěma nezávislými částmi – vnitřní a vnější. Vnější část má na starosti stabilní a bezpečné řízení na suchém povrchu, stejně tak jízdu přímo a v zatáčkách. Vnitřní část odpovídá za rychlé odvádění vody a bláta během nepříznivého počasí. Pneumatiky s tímto typem dezénu zajišťují jízdní komfort a napomáhají ohraničit spalování vozidla.

 

Letní pneumatiky 185/60 R14 H – do jakých automobilů?

S rozměrem 185/60 R14 H se můžeme setkat v populárních městských vozech určených ke každodennímu používání. Velmi často jsou vybírány řidiči níže uvedených automobilů:

Seat CordobaRenault ThaliaVolkwagen PoloDaewoo Nexia
Audi 80Volkswagen GolfSeat IbizaHyundai Accent
Mitsubishi ColtOpel AstraRenault ClioLancia Dedra
Volkswagen VentoŠkoda FabiaSeat ToledoVolvo V40
POZOR! Pamatujte, že pneumatiky v rozměru 185/60 R14 H jsou pouze jedním z mnoha řešení v uvedených modelech vozů. Vybraný rozměr pneumatik montovaných do Vašeho automobilu závisí na generaci, roku výroby, obsahu a síle motoru i na typu vybavení Vašeho automobilu. S výběrem správného rozměru pneumatik přesně do Vašeho automobilu Vám pomůže náš vyhledávač pneumatik do daného vozidla.

 

Jaké automobily jezdí na pneumatikách 185/60 R14 H?

Výše uvedené modely se objevují především ve skupinách vozidel B a C. Více informací o nich si můžete přečíst právě zde.

Segment automobilů B představuje malolitrážní osobní vozy, které ještě nesplňují kritéria segmentu C. Mezi automobily této skupiny se nacházejí takové modely jako Nissan Micra, Renault Thalia, Ford Fiesta, Dacia Sandero, Volkswagen Polo nebo Suzuki Swift.

Automobilový segment C je nejpočetnější skupinou mezi osobními automobily. Umístěny jsou v ní vozy o kompaktní stavbě, kterými mohou cestovat čtyři osoby se středně velkými zavazadly. Vozidla zvládají ježdění po městě i delší jízdy mimo něj. Skupina zahrnuje také automobily typu sedan, kombi, hatchback, ale „nízkonákladové limuzíny“.

continental-pneu

Nejlepší pneumatika v testu ADAC - Continental ContiPremiumContact 5.

Jaké pneumatiky vybrat?

ADAC zvláště doporučuje v rozměru 185/60 R14 následující pneumatiky:
Continental ContiPremiumContact 5, Goodyear EfficientGrip Performance, Nokian Line, Dunlop Sport BluResponse, Vredestein Sportrac 5, Hankook Kinergy Eco K425.

 

Koupit vítěze testu organizace ADAC - Continental ContiPremiumContact 5

 

Testu se zúčastnilo 16 modelů pneumatik (od nejvyššího hodnocení po nejnižší):

Model pneumatikyNabídka
1. Continental ContiPremiumContact 5 (dobrá)Podívejte se na nabídku
2. Goodyear EfficientGrip Performance (dobrá)Podívejte se na nabídku
3. Nokian Line (dobrá)Podívejte se na nabídku
4. Dunlop SP Sport BluResponse (dobrá)Podívejte se na nabídku
5. Vredestein Sportrac 5 (dobrá)Podívejte se na nabídku
6. Hankook Kinergy Eco K425 (dobrá)Podívejte se na nabídku
7. Firestone TZ300 (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
8. Michelin Energy Saver+ (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
9. Sava Intensa HP (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
10. Pirelli P1 Cinturato Verde (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
11. Infinity Ecosis (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
12. Yokohama BluEarth AE-01 (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
13. GT Radial Champiro Eco (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
14. Semperit Comfort-Life 2 (uspokojivá)Podívejte se na nabídku
15. Kumho Ecowing ES 01 KH27 (dostatečná)Podívejte se na nabídku
16. Matador MP16 (nedostatečná)Podívejte se na nabídku

 

Nejlepší modely podle jednotlivých parametrů:

Suchý povrchContinental ContiPremiumContact 5, Goodyear EfficientrGrip Performance, Nokian Line, Dunlop Sport BluResponse, Vredestein Sportrac 5, Hankook Kinergy Eco K425, Firestone TZ 300, Pirelli Cinturato P1 Verde, Yokohama BluEarth AE-01, Kumho KH27 Ecowing ES 01
Mokrý povrchContinental ContiPremiumContact 5, Goodyear EfficientrGrip Performance, Nokian Line, Dunlop Sport BluResponse, Vredestein Sportrac 5, Hankook Kinergy Eco K425, Firestone TZ 300, Pirelli Cinturato P1 Verde
HlukContinental ContiPremiumContact 5, Infinity Ecosis, GT Radial Champiro Eco, Kumho KH27 Ecowing ES 01, Matador MP 16
Spotřeba palivaKumho KH27 Ecowing ES 01, Continental ContiPremiumContact 5, Goodyear EfficientGrip Performance, Nokian Line, Dunlop Sport BluResponse, Vredestein Sportrac 5, Hankook Kinergy Eco K425, Firestone TZ 300, Michelin Energy Saver+, Infinity Ecosis, Yokohama BluEarth AE-01, GT Radial Champiro Eco, Semperit Comfort-Life 2, Matador MP 16
Odolnost vůči opotřebováváníNokian Line, Michelin Energy Saver+, Sava Intensa HP, Pirelli Cinturato P1 Verde, Semperit Comfort-Life 2, Kumho KH27 Ecowing ES 01

 

Testy ADAC a názory uživatelů

Shrnutí: Uživatelé našeho portálu, kteří denně jezdí na pneumatikách zúčastněných v testu, ve velké většině potvrzují velice dobré výkony těchto modelů pneumatik na každém zimním povrchu. To znamená, že výsledkům testů ADAC může věřit každý z nás. Stejně tak je tomu v případě, kdy organizace zkoumá nové pozice na trhu a jejich věrohodnost spojenou s odporučeními nejnovějších propozicí výrobců pneumatik (v testu ADAC byly zkoumány až tři novinky na tru). Detailní srovnání výsledků testů ADAC s tím, co si myslí takoví řidiči, jako jste možná právě Vy, naleznete níže.

Hodnocení specialistů německého automobilového klubu odpovídají tomu, co píší uživatelé našeho portálu o Continental ContiPremiumContact 5. Řidiči ohodnotili podobně jako profesionálové velice pozitivně oblast jízdy na suchém povrchu. Je možné si všimnout, že stejně tak ADAC, jako uživatelé, oceňují Continental ContiPremiumContact 5 za jeho chování na mokrém povrchu.

Pneumatika se může pochlubit neméně než 300 hodnoceními (k únoru 2015), které jsou tak dobré, že model získal celkové hodnocení „skvělý“. To zpětně opět odpovídá známkám uděleným specialisty z ADAC, kteří se shodli na nejvyšším možném hodnocení „velmi dobrý“.

Další pneumatikou z uvedeného žebříčku je Goodyear EfficientGrip Performance. Tento osvědčený model získal na portálu Oponeo známku 5,4 („skvělá“). Jedná se o velmi dobré řešení pro všechny řidiče, kteří od pneumatik na letní sezónu očekávají maximální výkony a zároveň bezpečnost spojenou s pohodlím cestování.

Nokian Line je třetí pneumatikou umístěnou na stupni vítězů. Podobně jako v případě dvou vedoucích modelů se zvláště dobře chová na suchém i mokrém povrchu. Pneumatik ocenili řidiči jezdící hlavně po městě a preferující klidnější styl jízdy.

Na čtvrté pozici se umístil model Dunlop Sport BluResponse – specialisté z automobilového klubu se zde rovněž shodují s názory uživatelů. Pneumatika se vyznačuje vyrovnanými výkony na každém typu povrchu, současně je výjimečně odolná vůči mechanickým poškozením a životnost materiálu je výjimečně dlouhá.

Vredestein Sportrac 5, čili pátá pneumatika ze seznamu nejlepších, podlehla podobné recenzi od ADAC jako předchozí model Dunlop Sport BluResponse, avšak na našem portálu byla našimi uživateli ohodnocena o něco hůře (Dunlop Sport BluResponse je podle řidičů „skvělá“, Vredestein Sportrac 5 od nich získala ohodnocení „stojí za doporučení“).

Posledním „velmi dobrým“ modelem se stal Hankook Kinergy Eco K425, která podle řidičů stojí za doporučení“. Podobně jako je tomu u výše uvedených modelů, jsou hlavní předností pneumatiky vyvážené výkony a dobré chování na silnici bez ohledu na panující počasí a jiné podmínky.

 

Metodika testu ADAC

Závěrečné hodnocení testu ADAC se počítá na základě výsledků získaných v každé kategorii, která je testována zvlášť v dílčích zkouškách. Až 40 % konečné známky závisí na výkonech pneumatiky na mokrém povrchu, 20 % tvoří odolnost vůči opotřebování. Rovněž dvaceti procentový vliv na konečné hodnocení mají výkony na suchém povrchu. Z 10 % vytváří známku index spotřeby paliva. Stejný význam v hodnocení ADAC, tedy 10 %, mají pneumatikou vytvářené emise hluku.

Z této klasifikace vyplývá, že německá organizace zaměřuje svou pozornost zvláště na vlastnosti odpovědné za bezpečnost, posléze za jízdní komfort. Škála hodnocení je tvořena známkami: „velmi dobrá“, „dobrá“, „uspokojivá“, „vystačující“ a pneumatiky se zaznamenanými nežádoucími nízkými výkony dostávají známku „vadná“.

Známku „velmi dobrá“ získalo šest modelů pneumatik (Continental ContiPremiumContact 5, Goodyear EfficientGrip Performance, Nokian Line, Dunlop Sport BluResponse, Vredestein Sportrac 5, Hankook Kinergy Eco K425). Hodnocení “dobrá” nezískala žádná ze zúčastněných pneumatik, naopak známku „uspokojivá“ získalo nejvíce ze zkoušených pneumatik, konkrétně 12 modelů. Jeden z modelů obdržel známku „vystačující“ a poslední pneumatika v tabulce – Nankang Econex Eco-2 (Green/Sport) byla označena jako „vadná“, protože vykazovala během testu nedostatečné výkony v oblasti bezpečnosti jízdy.