Přemýšlíte o nákupu nových letních pneumatik? Nevíte, pro který model se rozhodnout? Podívejte se, jaké modely prošly podrobným testováním organizace ADAC a uvidíte, jaký model stojí za úvahu.

Správný výběr letních pneumatik není jen otázkou bezpečnosti, ale i jízdního komfortu. Dobré pneumatiky jsou kompromisem mezi výkony, což pro pneumatiky umístěné na předních příčkách žebříčku znamená každou sledovanou vlastnost ohodnocenou alespoň jako uspokojivou. V následujícím článku prezentujeme modely v rozměru 195/65 R15 H testované profesionální organizací ADAC. Výsledková listina umožní porovnat modely mezi sebou a také vybírat pneumatiky odpovídající Vašim konkrétním potřebám určeným typem vozidla a stylem jízdy.

Přejděte přímo na výsledky testů, nebo pokračujte ve čtení.

Pokud testovaný rozměr pneumatik odpovídá tomu Vašemu, který sháníte, potom je to jasné. Stojí za zmínku, že na testovaných pneumatikách jezdí více modelů vozidel a výsledky testu lze rovněž aplikovat na podobné rozměry pneumatik. Proto přiblížíme charakteristiku vozidel využívajících tohoto rozměru. Na testovaném rozměru 195/65 R15 letních pneumatik jezdí například Volkswagen Passat, Opel Astra, Renault Megane, Ford Focus, Škoda Octavia a Kia Cee´d (v závislosti na verzi vybavení, druhu karosérie a síle motoru).

V případě zmíněných vozidel se nejlépe osvědčily pneumatiky, které garantují dobré jízdní vlastnosti jak při každodenním ježdění po městě, tak na delších trasách. Nejpodstatnějšími vlastnostmi jsou dobrá přilnavost, odpovídající komfort a také úspora paliva.

POZOR! Pokud si nejste jisti, jaký rozměr pneumatik namontovat na svoje vozidlo, využijte našeho poradce pro výběr pneumatik.

letni-pneu-test

Pneumatiky testované organizací ADAC z hlediska různých vlastností.

Testem prošlo 16 modelů pneumatik (posloupnost v tabulce podle umístění v testu).

Model pneumatikyNabídka
1. Pirelli Cinturato P1 VerdeShlédněte nabídku
2. Bridgestone Turanza T001Shlédněte nabídku
3. Continental PremiumContact 5Shlédněte nabídku
4. Goodyear EfficientGrip PerformanceShlédněte nabídku
5. Esa-Tecar Spirit HPMomentalně nedostupná
6. Dunlop Sport BluResponseShlédněte nabídku
7. Nokian LineShlédněte nabídku
8. Vredestein Sportrac 5Shlédněte nabídku
9. Aeolus PrecisionAce 2 AH03Momentalně nedostupná
10. Kumho Ecowing ES01 KH27Shlédněte nabídku
11. Michelin Energy Saver+Shlédněte nabídku
12. Sava Intensa HPShlédněte nabídku
13. Semperit Comfort-Life 2Shlédněte nabídku
14. Hankook Ventus Prime 3 K125Shlédněte nabídku
15. Maxxis Premitra HP5Shlédněte nabídku
16. GT Radial Champiro FE1Momentalně nedostupná

Nejlepší modely pneumatik podle daných vlastností

Suchý povrchDunlop Sport BluResponse
Mokrý povrchuContinental PremiumContact 5
HlukGT Radial Champiro FE1
Úspora palivaGT Radial Champiro FE1
Odolnost vůči opotřebeníMichelin Energy Saver+

Zdroj: ADAC

Nejlepší modely v prezentovaném testu

V testu letních pneumatik prováděným organizací ADAC pro rok 2017 obdrželo hodnocení dobrý pět modelů pneumatik. Deset bylo oceněno jako uspokojivé a jeden byl ohodnocen jako dostačující.

První místo získal model Pirelli Cinturato P1 Verde, který je charakterizován neobvykle vyrovnanými výkony. Mezi jeho největší výhody patří dokonalé chování na mokrém povrchu, vysoká odolnost vůči opotřebení a nízká úroveň hluku během otáčení. Na druhém místě se umístila pneumatika Bridgestone Turanza T001. Experti ocenili tento model za dobré chování na suchém i mokrém povrchu a současně za nízkou spotřebu paliva. Třetí místo potom dobyl model Continental PremiumContact 5, který zajišťuje vysokou úroveň bezpečnosti v nejrůznějších podmínkách. Čtvrtá pozice připadla modelu Goodyear Efficient Grip Performance (dobrá přilnavost, nízká spotřeba paliva), páté místo potom obsadil model Esa-Tecar Spirit HP (dobrý na mokrém povrchu, uspokojivý v oblasti spotřeby paliva).

Stojí za připomenutí, že pneumatiky, které obsadily další místa, mají rovněž své silné stránky. Například model ze šestého místa Dunlop Sport BluResponse má spotřebu paliva na té samé úrovni jako Bridgestone z druhého mésta a nejlepší přilnavost na suchém povrchu. Potom jedenáctý Michelin Energy Saver+ je nejodolnějším vůči opotřebování oporoti všem ostatním testovaným pneumatikám. Pneumatika na šestnáctém místě ve výsledcích testu GT Radial Champiro FE1 má nejnižší valivý odpor, který se odráží v úspoře paliva a je hodnocena jako nejkomfortnější. Takových případů je možné vyjmnovat ještě celou řadu. Před nákupem se vyplatí důkladně analyzovat tabulku s výsledky a vybírat pneumatiky na základě vlastních očekávání.

Hodnocení získané v testu ADAC je složeno z jednotlivých známek hodnotících všechny sledované vlastnosti. Každé vlastnosti je připisována určitá důležitost. Největší váha je přikládána přilnavosti na morkém povrchu (40 %), dále výkonům na suchém povrchu (20 %) a odolnosti vůči opotřebovávání (20 %). Hluk emitovaný během otáčení má vliv z 10 % na celkové hodnocení, stejně tak jako spotřeba paliva během jízdě na daných pneumatikách.

pirelli-cinturato-p1-verde

Vítěz testu – Pirelli Cinturato P1 Verde.

Chci koupit vítěze testu ADAC – pneumatiku Pirelli Cinturato P1 Verde

Na co zaměřit před nákupem pneumatik? 

Na závěr připomeneme několik pravidel pro ten nejlepší výběr správných pneumatik. Základem je samozřejmě znát rozměr pneumatik. Nejste si jisti, na jakém rozměru jezdíte v současnosti a jaký tedy koupit? Potřebné informace můžete zjistit na záklopce palivové nádrže, na nálepce na dveřích u řidiče, v manuálu vozidla nebo úplně nejjednodušeji na aktuálně namontovaných pneumatikách (avšak zde se může stát, že byl originální rozměr doporučovaný výrobcem vozidla pozměněn).

Zvažujete možnost koupě pouze dvou nových pneumatik? Takové řešení není specialisty doporučováno. Jízda na dvou typech pneumatik je umožněna zákonem, avšak po praktické stránce to nezaručujevždy zcela předvídatelné reakce (dva páry pneumatik znamenají dvě různé přilnavosti).

Velmi často se setkáváme s datazy na tvar dezénu. Těžko potvrdit, zda je lepší dezén asymetrický, nebo směrový. Všechno závisí na očekávání od pneumatiky, na preferencích řidiče a jeho stylu jízdy. Směrový dezén je charakterizován drážkami ve tvaru písmene „V“, které efektivně odvádějí vodu a starají se o bezpečnost na mokrém povrchu. Asymetrický dezén je rozdělen na dvě oblasti, z nichž každá odpovídá za jiné výkony. V případě letních pneumatik stoji´í za doporučení oboje – asymetrické i směrové pneumatiky. Směrové jsou specializované na déšť, asymetrické jsou spíše o vyrovnaných výkonech.

Před nákupem se vyplatí rovněž seznámit se s hodnotami uvedenými na štítku EU a porovnat výsledky testů s názory konkrétních řidičů.