Motocyklová sezona začíná každé jaro, a každoročně, počet nových motorkáři roste. Jaké jsou druhy motocyklových pneumatik a jak si vybavit motocykl?

Nádherně rychlé naháče, ohromné choppery, dynamické enduro nebo pomalé oldtimery poskytuji zábavu svým majitelům. Pamatujme však, že bezpečnost během cestovaní je nejdůležitější.

Pneumatiky nejsou stejná a dnešní sortiment dostupný na trzích daje možnost výběru, Motocyklové pneumatiky se liší profilem nebo gumovou směsi. Samozřejmě, někteří řidiči oceňují design, např. bílý rant podtrhávající krasu oldtimeru nebo chopperu. Někdo jezdí chopperem, jiný turistickými motocykly, někdo potřebuje pneumatik pro oldtimery, a někteří sportovních pneumatik umožňujících také jízdu na silnicích nebo typických pneumatik rallye. Někdo má rád jízdu na nezpevněných cestách – nejlepší budou pneumatiky enduro nebo cross. Příslušné pneumatiky garantují bezpečnost. Poznejte s námi rozdíly mezí pneumatikami a jejích přidělení.

Motocyklové pneumatiky

 

Silniční pneumatiky

O správné volbě pneumatiky je třeba rozhodnout dle preferovaného způsobu jízdy. Když zkontrolujeme frekvence nákupu pneumatik v Evropě, bude jasné, že nejčastěji jsou vybírány radiální pneumatiky a pak diagonální. Radiální pneumatiky se lepé osvědčují zvláštně při větších rychlostech.  Prodejci umožňují výběr širokého sortimentu, nabízejí různě směsí, jež zajišťují lepší přilnavost při větších rychlostech. Profesionální prodejce bude mít na ohledu váš způsob jízdy a také zatížení motocyklů když jedete např. cestovat po Evropě. Samozřejmě při nakupování musíme mít také na úvahu zatáčení, brzdění, pohodlnost a především bezpečnost.

Motocyklové pneumatiky

 

Turistické pneumatiky

Turistické pneumatiky ve srovnání s jinými druhy mají největší možností používaní. Určitě nebudeme očekávat příliš moc, protože optimální rozsah práce je pří rychlostech menších než 200km/h.  Turistické pneumatiky mají dobře fungovat na různých typech vozovky a splňovat role všestranné pneumatiky. Dobrá ovladatelnost, dlouhý čas jízdy a vysoký komfort za každého počasí zároveň na mokré vozovce jsou jejích charakteristické vlastnosti.

Jen správně dobrané pneumatiky garantují bezpečnost během cestovaní.

Motocykolové pneumatiky

 

Pneumatiky  Chopper - Cruiser

V případě gum typu Chopper nebo Cruiser se podtrhává dlouhý čas práce, dobré chování během zatáčení nebo ztlumení hluku zatížené pneumatiky. Pneumatiky nejsou přizpůsobeny k větším rychlostem.

Pneumatiky jsou vybaveny v doplňkové zbrojení, díky tomu mají vyšší nosnostní indexy umožňující stabilní a bezpeční jízdu.  Boční profil odehrává důležitou role ve zvýšení nosnostního indexu.
 

Motocyklové pneumatiky

 

Pneumatiky Enduro - Offroad

Pneumatiky doporučované pro jízdu v terénu, např. v lese. Enduro nebo offroad charakterizuje vyšší odolnost vůči poškození.  Pneumatika určena k použití na nezávazné vozovce musí garantovat dobrou ovladatelnost také v těžkých podmínkách a přilnavost během kritické situace. Chování v menší oblasti nebo jízda s vyšší rychlosti na nezpevněných vozovkách vyžádují přede vším přilnavosti přední pneumatiky. Bohužel stejně jako v případě jiných pneumatik nemá univerzálního profilu doporučeného ke každým podmínkám.

Motocyklové pneumatiky

 

Sportovní pneumatiky

Sportovní pneumatiky jsou náročnější než turistické, mají nižší hranici tolerance. Tlak, teplota a jízdní parametry musí být s sebou spojené. Druhy sportovních pneumatik omezí výběr, např. Slick, který můžeme používat ne za každého počasí.

Sportovní pneumatiky jsou určeny pro jízdu na veřejných cestách, mají označení značkou a jejích používaní  jsou určeny pouze pro konkrétní vozovky. Radialní pneumatiky poskytují dobrou spolupráci s vozovkou, a to jestli pravidelně její používáme. Pokročile uživatele vybavují sportovní motocykle v interferenční teploměre, které umožňují spokojenost během cestování. Také vybavení a rozvaha řidiči poskytuje dynamickou, uspokojivou jízdu.

Motocyklové pneumatiky