Chcete se podívat, jak by měla krok po kroku vypadat správná montáž asymetrické pneumatiky? Zde Vám přiblížíme charakteristiku asymetrických pneumatik a všechny etapy práce vulkanizátora při jejich montování.

Z níže uvedených obrázků zjistíte všechno potřebné o nasazování pneumatiky na disk. Mezi obrázky jsme umístili i několik důležitých pravidel správného montování asymetrických pneumatik ve Vašem vozidle.

Montovani pneumatik

Většina současných vulkanizací využívá moderních nástrojů na montování pneumatik

 

Jaké jsou charakteristiky asymetrických pneumatik?

Asymetrické pneumatiky mají odlišný vzor dezénu po levé a po pravé straně. Vnější strana (na obrázku po levé straně) zodpovídá za výkony pneumatiky na suchém povrchu, zde umístěné elementy dbají o stabilitu pneumatiky v průběhu projíždění zatáčkami. Úkolem vnitřního prostoru dezénu pneumatiky (na obrázku po pravé straně) je rychlé a efektivní odvádění vody a celková zodpovědnost za správné chování na mokrém povrchu.

Montovani pneumatik

Zleva: vnější a vnitřní strana dezénu asymetrické pneumatiky

Rozdílná stavba dezénu způsobuje, že asymetrické pneumatiky není možné libovolně namontovat  - je potřeba věnovat pozornost popiskům umístěným na obou bocích pneumatiky. Nápis INSIDE označuje, že daná strana pneumatiky musí být směrována dovnitř vozidla, naopak nápis OUTSIDE (nebo Side facing outwards, Mount this outside) musí být viditelný zvenku vozidla, takže nápis OUTSIDE se musí nacházet na té samé straně, kde se nachází předek disku, na který je pneumatika montována.

Montovani pneumatik

Nápis INSIDE na asymetrické pneumatice se musí nacházet na vnitřní straně disku

Montovani pneumatik

Nápis OUTSIDE na asymetrické pneumatice se musí nacházet na vnější straně disku

Dříve se asymetrické pneumatiky objevovaly spíše v automobilech o vysokých výkonech, v současnosti jsou velice populární i ve vozidlech střední třídy. Jaké jsou největší výhody asymetrických pneumatik? Především tyto pneumatiky zajišťují dobré výkony, které nabízí pneumatiky symetrické, tak jako pneumatiky směrové. Tento typ pneumatik umožňuje bezproblémové projíždění zatáčkami dokonce i ve vysokých rychlostech. Co více, asymetrické pneumatiky představují vynikající vybavení do vozidel s technologicky vyspělými řešeními podpory brzdění i trakce – asymetrický dezén umožňuje souhru mezi jednotlivými mechanismy. Velice důležitou vlastností charakteristickou pro asymetrické pneumatiky je také jejich pomalejší a rovnoměrnější opotřebovávání (lepší než u jiných typů pneumatik). Řidiči je velmi ceněná též vlastnost asymetrických pneumatik, jakou se stává jejich atraktivní vzhled. Asymetrická stavba dezénu pneumatik se objevuje u pneumatik letních, zimních i celoročních, proto mají řidiči příležitost vyzkoušet tento typ v jakoukoliv roční dobu.

 

Montování asymetrické pneumatiky

Přestože objednáváme výměnu pneumatik dokonce i v tom nejprestižnějším servisu, je dobré vědět, co se při vlastní výměně s pneumatikami děje a být schopen kontrolovat celý proces výměny. Vulkanizátor/mechanik se může zmýlit tak jako každý z nás, navíc osoba sledující vše z povzdálí někdy snadněji odhalí vzniklou chybu.

Jezdili jste na špatně namontovaných asymetrických pneumatikách? Podělte se s námi o svých zkušenostech v komentáři pod článkem.

Před přistoupením k samotné výměně musí být ventil vyšroubovaný:

Montovani pneumatik

Disk je položen do speciálního přístroje uzpůsobeného pro montování pneumatik. Tento nástroj je pro výměnu nezbytný.

Montovani pneumatik

Před nasazením pneumatiky mechanik čistí disk speciálním kartáčem, aby odstranil zbytky mazadla užitého během předchozí výměny:

Montovani pneumatik

Potom se na disk pokládá pneumatiky, přičemž jsou na její okraje nanášeny speciální montážová mazadla, která usnadní rychlý přesun pneumatik přes obruč disku a navíc ochrání kola před poklesem tlaku:

Montovani pneumatik

Vlastní proces nasazování pneumatiky na disk:

Montovani pneumatiky
Montovani pneumatik

Při montování asymetrické pneumatiky je potřeba věnovat pozornost popiskům OUTSIDE a INSIDE, aby se nacházely po správné straně disku:

Montovani pneumatik

Nasazenou pneumatiku musí mechanik posléze nafouknout:

Montovani pneumatik

A výměna je hotová.

Pozor! Při nasazování kola vybaveného asymetrickou pneumatikou je nutné se ubezpečit, že nápis OUTSIDE je opravdu nasměrován na vnější stranu vozidla:

Montovani pneumatik

Pouze tak namontovaná pneumatika zajistí nejlepší výkony na každém typu povrchu.

Nejlepší asymetrické pneumatiky:

Asymetrické pneumatiky doporučované na léto:
Dunlop SP Sport Bluresponse
Continental ContiPremiumContact 5
Fulda ECOCONTROL HP
Dębica Presto

 

Asymetrické pneumatiky doporučované na zimu:
Yokohama W Drive
Firestone Winterhawk 2 EVO
Dunlop SP Winter Response
Continental ContiWinterContact TS810
Toyo S942